1- Progesteron
Progesteron, vücudu hamileliğe hazırlayan ve yumurtlamayı sağlayan bir hormon. Adet döngüsünün yarısından sonra ortaya çıkan ve korpus luteum ismi verilen bir endokrin bezi tarafından salgılanır.
Progesteron hormonu görevleri arasında;
- Adet döngüsünü ve yumurtalamayı kolaylaştırma,
- Bebeğin tutunması için rahim zarının büyümesini sağlama,
- Vücuttaki kan akışını hızlandırma,
- Hamileliğin 2. yarısında yükselerek süt üretimini başlatma gibi durumlar var.
“Progesteron hamilelikte kaç olmalı?” diye sorarsan;
- Hamileliğin ilk 3 ayında 11,2-90 ng/mL,
- Hamileliğin 3-6. aylarında 25,6-89,4 ng/mL,
- Hamileliğin son 3 ayında 48-300 ng/mL civarında olduğunu söyleyebiliriz.
Peki “Progesteron kaç olursa hamile kalınır?” Genelde çocuk sahibi olamama durumlarında progesteron testi yapılır ve yumurtlama işlevlerine bakılır. Yapılan kan testinde progesteron değeri 10 ng/ml’den yüksek çıkarsa bir yumurtlama sorunu olmadığı kabul edilir.
Bu arada progesteron hormonunun hamilelikte görülen kabızlık, şişkinlik, halsizlik gibi durumların sorumlusu olduğu düşünülüyor.
Daha detaylı bilgi için yazımızı oku: Progesteron Hormonu Hakkında Bilmen Gereken Her Şey!
2- Prolaktin
Süt hormonu olarak da bilinen prolaktin, hipofiz bezinden salgılanır. Prolaktin hormonunun amacı, hamileliğin 2. ayından sonra göğüslerde bulunan süt bezlerini olgunlaştırarak anneyi süt üretimine hazırlamaktır.
Prolaktin hormonu aynı zamanda yumurtlama ve adet döngüsünün gerçekleşmesini engeller. Emziren annelerin adet olmaması ve tekrar hamile kalmamasının nedeni budur. Ama bu tabii ki bir korunma yöntemi olarak düşünülmemelidir.
“Prolaktin kaç olmalı?” sorusuna cevap verelim. Bir kadında prolaktin normal değeri 15 ile 25 µg/L civarındadır. Gebelik söz konusu olduğunda bu değer tabii ki yükselir. Ancak gebelik olmamasına rağmen prolaktin yüksekliği söz konusuysa hipofiz bezinde tümör, polikistik over sendromu, böbrek ve karaciğer hastalıkları söz konusu olabilir.
Belki ihtiyacın olabilir: Anne Sütünü Artıran Yiyecekler
3- Östrojen
Kadınlık hormonu olarak da bilinen östrojen, kadınsal özellikleri ön plana çıkartan bir hormon. Görevleri arasında;
- Adet döngüsünü düzenleme,
- Yumurta hücrelerinin büyümesini sağlama,
- Rahmi büyütme ve kan akışını hızlandırma,
- Vücudu bebek ve emzirme için hazır hale getirme,
- Hamilelik döneminde göğüslerdeki renk koyulaşmalarını sağlama gibi durumlar var.
Bakmalısın: Hamilelikte Göğüslerde Yaşanan Değişimler
Hamilelikte östrojen hormonu, 9 ay boyunca vücutta çeşitli dalgalanmalarla yükselip düşüyor. Gebeliğin ilk 3 ayı regl dönemindekinden biraz daha fazla salgılanan östrojen, ikinci trimester’de neredeyse 40 katına çıkıyor. Bunun nedeni ise rahimdeki kasları geliştirmek, rahime kan akışını arttırmak ve süt kanallarının gelişmesini sağlamak! Bu sayede hem bebeğin beslenmesini sağlıyor hem de rahim kaslarını gevşeterek doğumun kolaylaşmasını sağlıyor.
Östrojen düşüklüğü ya da fazlalığı, yumurtalama ile alakalı sorunlar yaratacağı için hamileliği etkiler. Bu yüzden eğer bu iki durumun belirtilerini görüyorsan doktoruna başvurmalısın.
Neymiş bu belirtiler, bu hormonun başka nasıl özellikleri varmış: Östrojen Nedir? Gebelikte Östrojen Hormonunun Önemi Nedir?
4- Oksitosin
Oksitosin, aşk hormonu olarak da bilinen ve bağlılık, mutluluk, cinsel haz verdiği düşünülen bir hormon. Bu hormonun yüksek olduğu hamile kadınların bebekleriyle kurduğu bağın da daha güçlü olduğu düşünülüyor. Bu nedenle oksitosine “annelik hormonu” ismi de veriliyor. Hamilelikte oksiton hormonunun bilinen en önemli rolleri arasında;
- Sancıların artmasını sağlaması,
- Bu sayede bebeğin doğum kanalına inmesini ve doğumu başlatmaya yardımcı olması,
- Doğumdan sonra süt kanallarının açılmasını sağlayarak emzirmeyi kolaylaştırması var.
Daha fazla detay için: Oksitosin Nedir? Hamilelikte Oksitosin Hormonu Ne İşe Yarar?
Bu arada bir bilgi verelim. Doğumu kolaylaştırdığı düşünülen hurmanın içerisinde de oksitosin hormonu bulunuyor.
Hamilelikte Hurma Yemek Doğumu Kolaylaştırır mı?
5- BHCG (Beta-HCG)
Asıl ismi HCG olan ancak kanda ölçümü yapılan ünitesi beta olduğu için BHGC ya da Beta-HCG denen bu hormon, hamileliği ortaya çıkarır diyebiliriz. Kanda ya da idrarda yapılan gebelik testi sonuçları, vücuttaki BHCG hormonunu ölçer. Çünkü hamilelik söz konusu olduğunda HCG hormonu kanda ve idrarda birikmeye başlar. Bu şekilde progesteron hormonunun salgılanmasına yardımcı olur.
Kanda gebelik testinde BHCG değerleri, 10 mlu/ml üzerine çıkarsa hamilelik var denebilir. Bu oran hamileliğin ilk haftalarında gitgide yükselecek, ortalarında sabitleşecek ve sonlara doğru ise çok azalıp hamilelikten önceki seviyesine dönecek.
BHCG ayrıca, ilk 3 ayda yaşanan bulantıların sorumlusu olarak görülüyor.
Hadi bak: Bhcg (Beta-HCG) Nedir, Neden Önemlidir?
6- Relaksin
Relaksin hormonu, yumurtalıklarda salgılanır ve rahimi esnetmeye yarar. Hamilelik başladığında vücutta salgılanır ve rahim içerisinde yeni kan damarlarının oluşmasına yardımcı olur. Bu sayede yumurtanın gelişmesi için uygun bir ortam oluşur.
Relaksin salgılanmaya devam ettikçe pelvis kemiklerinin esnemesi kolaylaşır. Bu, bebeğin pelvisten daha kolay çıkmasını sağlar.