Doğum Sonrası Perine Bakımında Bilmen Gereken 9 Şey!

Doğum Sonrası Perine Bakımında Bilmen Gereken 9 Şey!

Normal doğumdan sonra perine bölgesinin bakımı sağlığın açısından büyük önem taşıyor. Peki nasıl yapman gerektiğini biliyor musun?

9 maddeyle doğum sonrası perine bakımını öğrenmen için sana bu yazıyı hazırladık. Aman ihmal etme!

Perine nedir?

Perine, makat ile vajina girişi arasında kalan kısıma verilen isim. Normal doğumda genellikle yırtılma olmaması ve bebeğin kolayca çıkması için bu bölgeye küçük bir kesik atılabilir. Bu kesiğe epizyotomi deniliyor ve doğum sonrasında olumsuz durumlarla karşılaşmamak için perineye bakım yapmak önemli.

Aslında epizyotomi olsun ya da olmasın, perine bakımı ihmal edilmemeli. Çoğu annede doğum sonrasında şişlik ve ağrı görülebiliyor. Çünkü bu bölgenin ezilmiş, yırtılmış ya da yaralanmış olma ihtimali var. Sonuçta ortalama 2,5-3 kiloluk bir bebeğin çıkıp bu bölgeye zarar vermemesini düşünmek biraz tuhaf olurdu!

Perine bakımı nedir?

Vücudunun çabucak toparlanması için doğumdan sonra kendine bakım çok önemli bir kriter. Gelişebilecek enfeksiyonlardan korunmak, konforunu korumak ve temizliğini sağlamak için perine bölgesine ayrı özen göstermek gerekiyor. Perine bölgesi temizliği nasıl yapılır, şimdi detaylara geçelim!

1. El temizliği önemli!

Perine bakımı uygulama basamaklarının ilk sırasında el temizliği var. Perine bakımının her alanında hijyen şart ama işe önce ellerini temiz tutarak başlamalısın. Ellerini her tuvalete gidişin ve hijyenik ped değişiminin öncesinde ve sonrasında iyice yıkamalısın.

2- Hijyenik pedini sık sık değiştir

perine bakımı

Doğumdan sonra kanama, akıntı veya enfeksiyon gibi durumlar söz konusu olacak. Bu yüzden perine bölgesinin temiz kalması için lohusalık döneminde hijyenik ped kullanman şart! Pedini her 4-6 saatte bir değiştirmelisin.

Ayrıca pedin kaymasını engellemek için çamaşırına doğru yapıştığına emin olmalısın.

Bu dönemi iyice öğren: A’dan Z’ye Hafta Hafta Lohusalık Rehberi

3- Perine temizliğini ihmal etme!

Perine bakımı pozisyonu ne şekilde olmalı, bundan bahsedelim. Tuvalete gittikten sonra vajinal temizliğini muhakkak önden arkaya doğru yap, böylece rektumdaki mikropların vajinana geçmesini engellemiş olursun. Ayrıca temizliğinde tuvalet kağıdı yerine gazlı bez ya da pamuk kullanmanı öneririz.

Tuvaletten sonra perine bölgesini yalnızca ılık su ya da doktorunun vereceği antiseptik solüsyonlarla temizle. Parfümlü, kimyasal içeren sabun gibi malzemelerden uzak dur. Ayrıca tamamen kuru kalmasına da özen göster.

4- Doktorunun önerilerinin dışına çıkma!

perine bakımı uygulaması

Doktorun önermediği sürece merhem, ağrı kesici ya da anestezik spreyleri kullanma. Her ilacın etki ettiği fiziksel özellikler farklıdır, hangisinin sana uygun olduğunu belirlemesi için doktoruna başvur.

5- Kabızlığa dikkat et!

Bu süreçte kabız olman ve tuvalete çıkmaya zorlanman başına gelecek en kötü durumlardan birisi olur. Çünkü ıkınma, zorlanma ve dolgunluk hissi, perine bölgesindeki problemlerini azdırabilir. Bu yüzden bol bol sıvı ve lifli gıdalar tüketmelisin.

Bu konu seni ilgilendiriyor: Emzirme Döneminde Beslenme Nasıl Olmalı?

6- Alternatif tedavi yöntemlerini dene!

Perine ağrısına ne iyi gelir, dersen bunlar arasında en çok tercih edilenler ılık oturma banyoları ve buz kompresleridir. Birçok uzman perine bölgesindeki şikayetleri dindirmek için ilaçların yanı sıra bazı alternatif yöntemler önerir, bunların arasında en yaygın olanı bu oturma banyolarıdır.

Bir geniş kap içerisine ya da küvete koyacağın ılık suya günde 2 kere, yaklaşık 20 dakikalık periyodlarla oturabilirsin. Burada dikkat etmen gereken şey suyun kesinlikle sıcak olmaması!

Bir eldivenin içine su doldur ve bunu buzlukta dondur. Daha sonra bu buzu yumuşak bir beze sarıp perine bölgene uygula. Kırılmış buz parçalarını bir havlu içerisine koyarak ya da içi jel dolu soğuk kompresleri uygulayarak da deneyebilirsin. Bu işlemi günde 1 kez, 20 dakika gerçekleştirebilirsin.

7- Kendini zorlama!

Zorlayıcı hareketler perine bölgesini yorar ve iyileşmeyi geciktirir. Bu yüzden iyileşene kadar ağır kaldırma ve yorulma.

Sürekli sırtüstü yatmak, uzun süre oturmak ya da ayakta kalmak perine bölgesini zorlar. Bu yüzden yanlara doğru yatmayı ve yumuşak bir yastığın üzerine oturmayı deneyebilirsin. Simit şeklindeki yastıklar ya da hamileliğinde kullandığın hamile yastıkları da işine yarayabilir.

Bak burada örnekler var: Nasıl Seçilir: Hangi Hamile Yastığı Daha İyi?

8- Egzersiz yapmayı dene!

perine bakımı eğitimi

Doğumu kolaylaştırmak için de yapılan Kegel egzersizleri, bölgedeki kan dolaşımını ve dolayısıyla iyileşmeni hızlandırır. Bu yüzden lohusalığında, bu egzersizleri kendini çok yormayacak şekilde gerçekleştirmeni öneririz.

9- Hangi durumlarda doktora başvurmalısın?

  • Eğer kanama miktarın artıyorsa,
  • Kanaman açık kırmızı bir renk aldıysa,
  • Kötü bir koku yayılıyorsa,
  • Perine bölgendeki kesik kızardıysa ve iltihaplı görünüyorsa,
  • Ateşin yükseliyorsa,
  • Karın ağrıların başladıysa hemen bir uzmana görünmelisin. Bu problemler enfeksiyona işaret ediyor olabilir.

Artık annesin ve bebeğine iyi bakmak için vücudunun kısa sürede toparlanması gerekiyor. İşte, doğumdan sonra çok işine yarayacak tavsiyelerimiz: Doğum Sonrasında Vücudunu Toparlamak İçin Yapman Gereken Her Şey

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma

"Bebeğinizin İlk Yılında Sizi Neler Bekler?" Yazar: Heidi Murkoff Yayınevi: Epsilon Yayınevi