Bebeğin Kalbinde Parlaklık Neden Olur, Ne Zaman Geçer?

Bebeğin Kalbinde Parlaklık Neden Olur, Ne Zaman Geçer?

Anne karnındaki bebeğe yapılan ultrason incelemelerinde görülen ve bazı sorunlara işaret edebilen bebeğin kalbinde parlaklık olması durumu nasıl yorumlanır, bu görünüşün nedeni nedir?

Anne karnındaki bebeğin kalbinde parlaklık neye işaret eder, anlattık!

Anne karnında bebeğin kalbinde parlaklık neden olur?

Rutin ultrason takiplerinde görülen ve beyaz leke olarak da adlandırılan kalpte parlaklık durumu, aslında çok sık karşılaşılan bir görüntü. Bu görüntü kalp kapakçıklarının bağ dokularına bilinmeyen bir sebeple kalsiyum çökmesi nedeniyle meydana geliyor.

Parlaklık ya da beyaz lekenin Down Sendromu’na sahip bebeklerde daha çok görüldüğü biliniyor. Bu bilgi anne adaylarına verildiğinde elbette bir panik durumu söz konusu oluyor ancak bilinmeli ki, bebeğin kalbinde parlaklık olmasının tek başına bir anlamı yoktur. Bu durum ultrasonda tespit edildiğinde başka yan testlerle ve tetkiklerle konunun aydınlatılması gerekir.

Down Sendromu Neden Olur, Belirtileri Nelerdir?

Bebeğin kalbinde parlaklık olması tehlikeli mi?

Öncelikle kalpte parlaklık, Down Sendromu ile ilişkilendiriliyor. Bu parlaklık ya da beyaz leke durumunun en çok Down Sendromu olan bebeklerde görülmesi nedeniyle ilk düşünülen bu oluyor. Ancak dediğimiz gibi bu tek başına bir anlam ifade etmiyor. Eğer doktorun ultrasonda parlaklık görüp Down Sendromu riskinden şüphelenirse konuyu netleştirmek için başka testler de yapacaktır.

Down Sendromu dışında kalpte kalp kapakçıklarını tutmaya yarayan iplik şeklindeki bağ dokularının yoğun olduğu bölgelerde de parlaklık ya da beyaz leke görülebilir. Bu durumun herhangi bir tehlikesi yoktur.

Bebekte kalpte parlaklık hangi haftalarda görülür?

Gebeliğin yaklaşık 14. haftasında yapılan ultrason görüntülemelerinde bebeğin kalbinde parlaklık olduğu görülebilir.

Anne karnında bebekte kalpteki parlaklık ne zaman kaybolur?

Bu parlaklık ya da beyaz leke görüntüsü, gebeliğin son 3 ayında kendiliğinden yok olabilir.

Kalpte parlaklık tespit edildiğinde neler yapılır?

Küçük bir ihtimal de olsa parlaklık durumunun Down Sendromu ile ilişkisi olabileceğinden perinatoloji yani riskli gebelik uzmanlarına yönlendirme yapılabilir. Burada fetal eko, tarama testleri ve ayrıntılı ultrasonlar yapılarak Down Sendromu’na işaret eden başka bir durumun olup olmadığına bakılır. Eğer başka hiçbir belirti yoksa Down Sendromu ihtimali ortadan kalkar ve parlaklığın kendi kendine geçmesi beklenir.

Ultrason Nedir, Nasıl Çalışır, Çeşitleri Nelerdir?

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.