Anksiyete nedir?
Huzursuzluk ve korku karışımı duygular barındıran, endişeli ve takıntılı düşüncelere yol açan, bastırılmış ruhsal çatışmalardan ortaya çıkan kaygılı duruma anksiyete bozukluğu deniyor.
Anksiyete hamileliğe engel mi?
Uzman Dr. Mehmet Yavuz, gerekli terapiler alındıysa ve ilaç tedavisi sona erdiyse anksiyetenin hamileliğe engel olmadığını söylüyor. Ancak anksiyetesi olup hamile kalanlar da var. Bu noktada akla, hamilelikte anksiyete tehlikeli mi, sorusu geliyor.
Prof. Dr. Bülent Tıraş, kaygı bozukluğu yaşayan kişilerin, endişelerinin aşırı ve yersiz olduğunu fark etseler de bu durumu kontrol edip sakinleşemediklerini söylüyor. Bunun üzerine bir de bebeğin iyi olup olmadığı, doğumun nasıl olacağı ve doğumdan sonraki sürecin zorluklarına dair endişeler eklenince hamilelikte anksiyete de artış görülebiliyor. Bu da hem anne adayının hem de bebeğin sağlığını ciddi anlamda tehdit eden bir durum.
Çünkü hamilelik anksiyetesi erken doğum gibi riskler barındırabiliyor. Bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişmesi için öncelikle anne adayının sakin, sağlıklı ve huzurlu olması gerekiyor.
Bir de bu var: 5 Maddede Hamilelik Depresyonu Nedir, Anlattık!
Hamilelikte anksiyete neden olur?
Anne adaylarının zaman zaman ruhsal çöküntüler yaşaması ve gebeliğe dair endişelere kapılması son derece doğal bir durum. Ancak bu endişe ve kaygıların günlük aktiviteleri olumsuz yönde etkileyecek düzeyde olmaması gerekiyor.
- Biyolojik yapı ve genler,
- Çocukluk dönemi travmaları ve yetişkinlik deneyimleri,
- Çevresel faktörler,
- Alışkanlıklar, inançlar ve geçmişten gelen öğrenimler,
- Bebek ve doğumla ilgili kaygılar, gebelikte anksiyeteye yol açabiliyor.
Anlattık: Doğum Korkusu (Tokofobi) Hakkında Her Şey!
Hamilelikte anksiyete belirtileri neler?
- Çarpıntı,
- Nefes alamıyormuş gibi hissetmek,
- Terleme,
- Göğüste sıkışma hissi,
- Titreme,
- Baş dönmesi,
- Kas ağrısı ve gerilimi,
- İştahsızlık,
- Uykusuzluk,
- Aşırı sinirli ruh hali,
- Obsesif düşüncelere kapılma,
- Panik atak sendromu,
- Yüksek tansiyon,
- Şiddetli baş ağrısı,
- Göz bebeklerinde büyüme.
Hamilelikte Kalp Çarpıntısı Neden Olur, Nasıl Geçer?
Kimlerin hamilelikte anksiyete yaşama riski daha yüksek?
- Hamilelikle ilgili tereddütleri ve kaygıları olanların,
- Gebelik öncesinde de sevdikleriyle ilgili ciddi endişeler yaşayanların,
- Hamilelikten önce kaygı bozukluğu tanısı almış olanların, gebelikte de anksiyete yaşama ihtimalleri çok yüksek.
Hamilelikte panik atak
Psikiyatri Uzmanı Dr. Bilal Ersoy, panik atağın da hamilelerde sık görülen kaygı bozukluklarından biri olduğunu söylüyor. Anksiyetenin yoğun ve gürültülü hali diyebiliriz. Hamilelikte nefes darlığı ve çarpıntı belirtileriyle ortaya çıkan panik atak kişide kalp krizi geçireceği ya da öleceği gibi düşüncelere yol açabiliyor. Terleme, titreme ve bulantı gibi belirtileri de var. Panik atak geçirenler psikolojik nefes darlığı yaşadıkları için stres faktörleri atakların başlamasını tetikleyebiliyor.
En zor kısmı ise atakların ne zaman geleceğinin belli olmaması. Bu nedenle panik atak normal doğum sırasında sorunlar çıkmasına neden olabiliyor. Dolayısıyla hamilelikte anksiyete ve panik atak belirtileri görüldüğünde erken dönemde tedavi şart.
Detaylı bilgi için: Hamilelikte Panik Atak Bebeği Etkiler mi, Nasıl Geçer?
Hamilelikte nefes darlığı
Gebelikte nefes alamama psikolojik olabilir mi, öncelikle bunu cevaplayalım. Anksiyete bozukluğu olan kişilerde bazen belirgin belirtiler görülmeyebiliyor. Süreğen bir huzursuzluk, doya doya nefes alamamak, nefessiz kaldığını zannederek derin nefes alma ihtiyacı duymak kaygı bozukluğuna işaret edebiliyor. Stres faktörleri veya buna eşlik eden depresyon gibi ruhsal hastalıklar hamilelikte nefes kesilmesini tetikleyebiliyor.
Daha fazla bilgi için: Hamilelikte Nefes Darlığı Çekiyorsan Oku!
Hamilelikte anksiyete bozukluğu tedavisi nasıl yapılır?
Hamilelikte kaygı bozukluğunun tedavisinde ilaç kullanmak bebeği olumsuz yönde etkileyebileceği için mutlaka doktor kontrolünde doğal yöntemler denemek gerekiyor. Terapi de alınabiliyor.
Hamilelikte anksiyete ve nefes alamama hissiyle nasıl baş edilir?
- Kendini yoran strese sokan işlerden uzak durmalı, yeterince dinlenmeye özen göstermelisin.
Stres deyip geçme: Hamilelikte Stres Nelere Yol Açar, Nasıl Baş Edilir?
- Her gün düzenli olarak egzersiz yapmalısın. Günde 30 dakika yürüyüş yapmak fiziksel ve psikoloji sağlığın için faydalı olacaktır.
- Hamilelikte korku ve endişelerinden kurtulmak için ortam değişikliği iyi gelecektir, kısa bir tatile çıkabilirsin. Seni mutsuz eden ortamlar mümkün olduğunca uzak kalmaya çalış.
- Uykusuzluk stresi tetiklediği için uyku saatini düzene sokmalı, mümkünse her gün aynı saatte yatağa girmelisin. Uykunu yeterince almazsan strese bağlı nefes alamama semptomlarını yaşayabilirsin.
- Kitap okumak, film izlemek ve müzik dinlemek gibi hobilerle ilgilenebilirsin. Rahatlatıcı müziklerin çok faydası olur.
- Yalnız kalmamaya özen göster. Hamilelikte düşünce bozukluğuyla baş etmenin en iyi yollarından biri, sosyalleşmek. Eşinle, arkadaşlarınla ve aile üyelerinle zaman geçirmek sana iyi gelecektir.
- Anksiyete nefes darlığına yol açtığı için nefes egzersizleri yapman işe yarayacaktır. Böylece nefesini kontrol etmeyi öğreneceğin için rahat bir doğum da geçirebilirsin.
- Bazı kokuların rahatlatıcı etkilerinden faydalanabilirsin. Lavanta, gül ve yasemin aromalı doğal yağları deneyebilirsin. Özellikle lavanta yağını bileklerine sürerek sakinleşebilirsin.
- Uzmanlar hem rahatlamak hem de negatif düşüncelerinden uzaklaşmak için hamile yogası öneriyorlar. Basit videolarla evde kendin bile yapabilirsin.
Hamile Pilatesi ve Hamile Yogası Eğitmeni Gözde Biber'den eve yapabileceğin nefes egzersizlerini öğrenebilirsin!