Adet Döneminde Baş Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer?

Adet Döneminde Baş Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer?

Her ay “Adet döneminde baş ağrısı çekiyorum!” diye sızlananlardan mısın? Merak etme, yalnız değilsin. Birçok kadın regl döneminde baş ağrısı ve migren sorunu ile karşı karşıya kalıyor.

Peki adet döneminde baş ağrısı neden oluyor? Bu yazımızda sorularını yanıtladık.

Adet döneminde baş ağrısı neden olur?

Regl döneminde baş ağrısı, birçok kadının yaşadığı yaygın bir sıkıntı. Her ay bu durumu yaşayınca “Adet döneminde baş ağrısı normal mi?” diye merak ettiğini tahmin ediyoruz. Aslında bu sorunun en önemli nedeni, hormon değişiklikleri. Biliyorsun, adet süreci aslında vücudun hamileliğe hazırlandığı bir süreç. Ancak yumurta döllenmesi söz konusu olmadığı için vücudun döllenmemiş yumurtaları kanama yoluyla vücuttan atıyor. Bu süreçte özellikle östrojen hormonunda meydana gelen dalgalanmalar, ani iniş ve çıkışlar baş ağrısına neden olabiliyor. Yani çok normal!

Hormon dengesizliği dışında;

  • PMS (adet öncesi sendromu),
  • Adet düzensizliği,
  • Tuzlu, yağlı ve baharatlı gıdalarla beslenmek,
  • Sigara ve alkol kullanmak,
  • Uyku düzenine dikkat etmemek, adet döneminde baş ağrısı nedenleri arasında.

Ayrıntısını öğren: Premenstrual Sendrom (Adet Öncesi Sendrom) Nedir?

Bu baş ağrısı bazen o kadar şiddetli olur ki adet döneminde boyun ağrısı ve mide bulantısı bile görülebilir.

Adet döneminde migren neden olur?

Adet döneminde migren de baş ağrısı gibi çoğunlukla hormon dalgalanmaları nedeniyle meydana geliyor. Ancak migren ve baş ağrısı çoğu zaman karıştırılabiliyor. Bu yüzden regl döneminde migren ve baş ağrısının farkları hakkında sana bilgiler vereceğiz.

Baş ağrısı Migren
Birkaç saat sürer ve kesilir. Ağrı neredeyse tüm gün sürer.
Başın tümünde ağrı vardır ya da ağrı gezer. Ağrı tek taraflıdır.
Günlük işleri belli oranda etkiler. Kişiyi evden çıkamayacak kadar etkiler.
Mide bulantısı ve kusma olmaz. Adet döneminde baş ağrısı mide bulantısı görülür.

Aklında olsun: Adet Döngüsü Nedir?

Adet döneminde baş ağrısı ve migren nasıl geçer?

regl iken baş ağrısı

Regl zamanı baş ağrısı ve migren aynı sebeplerle gelişen, aynı ağrı türleri olduğu için aslında tedavi yöntemleri de benzer. Aşağıda adetliyken baş ağrısı nasıl geçer sorusunu yanıtladık.

  • Öncelikle regl döneminde baş ağrısı için ilaç kullanılır mı sorusunu yanıtlayalım. Eğer her ay yaşadığın ağrı migren atağıysa ve doktorun bu ağrı tipini migren olarak tanımladıysa sana hormon dalgalanmalarını engellemek için doğum kontrol hapı kullanmanı önerebilir. Bu sayede hormon seviyelerin hep aynı ve kontrollü ilerler. Ancak doğum kontrol hapları damar tıkanıklıklarına neden olabileceği için sigara içenler ve 35 yaş üstündeki kadınlara pek önerilmediğini söyleyelim.
  • Eğer migren için farklı ilaçlar kullanıyorsan, adet döneminin hemen başında kullanabilir ve ağrıyı engelleyebilirsin.
  • Migren dışı baş ağrısı yaşıyorsan ve ağrın çok ilerlerse basit bir ağrı kesici kullanabilirsin. Ancak kadınların bu konuda “Adetliyken ağrı kesici içmek adeti keser mi?” şeklinde ortak bir soruları var. Uzmanlar ağrı kesici ilaçların adet kanamasını tamamen kesmeyeceğini belki bir miktar azaltabileceğini söylüyor.
  • Bu süreçte beslenmeye dikkat etmek de çok önemli. Regl migreni için acı, baharatlı, yağlı ve tuzlu gıdalar tüketmemek, daha sebze-meyve ağırlıklı beslenmek faydalı.
  • Ton balığı, somon gibi yağlı balıklar tüketilebilir.
  • Bol su tüketmek her şeyde olduğu gibi regl dönemi baş ağrısı için de faydalı.
  • Magnezyumun kas krampları ve baş ağrısı üzerinde etkili olduğu biliniyor. Bu yüzden magnezyum destekleri kullanabilirsin ya da badem, kabak çekirdeği, kaju, ıspanak gibi magnezyum içeren gıdaları tüketebilirsin.
  • Yine B vitamini kombinasyonları da baş ağrısına iyi gelir.
  • Adet dönemi baş ağrısı bitkisel tedavi yöntemlerinden bahsedelim. Ihlamur ve papatya gibi rahatlatıcı etkisi olan bitki çaylarının vücudu gevşetme ve baş ağrısını hafifletme etkisi olabiliyor.
  • Adet zamanı baş ağrısı çekiyorsun diye egzersiz yapmak zor gelebilir ama işe yaradığını göreceksin. Hafif hareketler, tempolu yürüyüş, yoga gibi egzersiz çeşitlerini deneyebilirsin.
  • Ve tabii ki düzenli uyku uyumayı unutma.

Adet döneminde baş ağrısı ve migren gebelikte geçer mi?

Her ay özellikle migren sorunu yaşayan kadınların hamile kaldıklarında migren sorununun çok daha fazla azaldığı biliniyor. Bunun nedenininse regl döneminde olduğu gibi hormon dalgalanmasının yaşanmaması, östrojen seviyelerinin genellikle sabit kalması olduğu düşünülüyor. Bu sevindirici bir haber, çünkü hamilelik döneminde dilediğin gibi ağrı kesici ilaç kullanma durumun söz konusu değil. Bu arada bir başka sevindirici haber daha verelim, bazı kadınlar gebelikten sonra bir daha migren ağrısı yaşamadıklarını da söylüyorlar.

Bunu merak edebilirsin: Hamileyken Adet Olunur mu?

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma

Dr. Elif Korkut, "Baş Ağrısı Okulu-Migrende AĞRIYI UYARAN FAKTÖRLER", Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi

"Baş Ağrısı Tanı ve Tedavi Güncel Yaklaşımlar" Türk Nöroloji Derneği Başağrısı Çalışma Grubu Uygulamaları

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.