1- Hamilelik depresyonu nedir?
Majör depresyonla aynı belirtileri gösteren hamilelik depresyonu, duygusal bozukluk ve buna bağlı olarak beynin kimyasal yapısında meydana gelen değişikliklerdir.
Hamilelikte depresyon nedenleri genellikle;
- Hormonal dengesizlikler,
- Hamileliğin kişinin hayatında yarattığı değişikliklere ayak uyduramama,
- Çocuk sahibi olmanın yarattığı korkular,
- İlişki problemleri,
- Daha önce düşük ya da çocuk kaybı yaşanması,
- Stres,
- Gebelikte yaşanan sağlık sorunları gibi durumlardır.
Düşük Yapan Kadının Psikolojisi
2- Hamilelik depresyonu belirtileri nelerdir?
- Bir süredir devam eden üzgün, depresif ve ağlamaklı duygu hali,
- Karamsarlık ve hiçbir şey düzelmeyecekmiş hissi,
- Suçluluk, değersizlik ve beceriksizlik düşünceleri,
- Bir zamanlar keyif alınan aktivitelerden artık zevk almamak,
- Enerji düşüklüğü, kronik yorgunluk hissi, sabah yataktan kalkmak istememe,
- Az veya çok uyuma, uykuya dalmada güçlük veya gece sıkça uyanıp uykuya devam edememe,
- Konsantre olmada güçlük, hafızda zayıflama, çalışma veriminin düşmesi,
- Huzursuzluk,
- İntihar düşünceleri veya girişim planları.
3- Gebelikte depresyon bebeğe zarar verir mi?
Eğer hamilelikte bunalım önlenmezse, tedavi için geç kalınırsa ve kadına gereken destek verilmezse bu noktada bebeğe zarar verecek davranışlar başlayabilir. En başlarda “Hamilelikte mutsuzluk” diye adlandırabileceğimiz bu durumda annede yeme bozukluğu, düzensiz yaşam biçimi, az uyuma, sigara ya da alkol alma eğilimi, kendine zarar verme düşüncesi ile sonucunda bebek zarar görmeye başlar. Erken doğum ya da düşük kilo söz konusu olabilir. Daha ilerleyen durumlarda ölü doğum da görülebilir.
4- Gebelikte depresyon tedavisi nasıl olur? Hamilelikte depresyon ilacı kullanılır mı?
Depresyon denince akla ilk olarak gelen tedavi şekli muhakkak antidepresan ilaçlar oluyor. Ancak söz konusu hamilelik olduğunda antidepresan ilaç kullanımı sakıncalı olabiliyor. Bu nedenle hamilelik bunalımı yaşayan kadınların öncelikle psikolog eşliğinde terapilere katılması daha faydalı olacaktır. Bunları grup terapileri ve psikoterapi yöntemleri de izleyebilir. Tabii ki eş desteği, kadının üzerindeki yükün azaltılması, sorunların üstesinden gelinebileceğinin anlatılması sürecin hafiflemesine yardımcı olur.
Eğer bu yöntemler işe yaramazsa doktor önerisi ve kontrolüyle ilaç kullanımı başlayabilir. Gebelikte kullanılan antidepresanlar yalnızca doktor reçetesi ile alınabilir.
5- Hamilelikte depresyon ya da panik atak yaşamış anne adaylarının doğum sonrası depresyon yaşama riski artar mı?
Hamilelik depresyonu geçirenlerin doğum sonrasında da depresyon yaşama olasılıkları yüksektir. Ancak hamilelikte panik atak yaşayan anne adaylarının doğum sonrasında depresyon değil, panik atakları yaşama riski daha yüksektir.
Öğren: Hamilelikte Panik Atak
Öncesinde panik atak yaşayan bir bireyin, hamilelik sonrasında panik atak sayısı artacak diye bir kesin durum söz konusu değildir. Ancak panik atağı tetikleyici durumların başında stres faktörü geldiğini düşünürsek; eğer anne adayı gebeliğini çok stresli geçirirse, panik atak geçirdiği durumlarda bebeğe zarar verip vermediğine takılı kalırsa, doğum süreci hakkında endişesini tetikleyici senaryolar yazarsa panik ataklar artabilir.
Bilgin olsun: 9 Maddede Lohusa Depresyonu (Postpartum Depresyon)