10 Maddede Hamilelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

10 Maddede Hamilelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Antibiyotik kullanımından beslenmeye, egzersizlerden seyahate hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler nelerdir, madde madde sıraladık. Hadi, sorunsuz bir gebelik için yapman gerekenleri öğren ve miniğini sağlıkla dünyaya getir!

1. İlaç kullanımı

Hem senin hem de bebeğinin sağlığını ilgilendiren bir konu olması sebebiyle gebelikte dikkat edilmesi gerekenler arasında ilaç kullanımı var. Özellikle antibiyotikler, bileşenleri ve birtakım yan etkileri nedeniyle gebelikte sakıncalı olabiliyor.

“Hamileliğim boyunca hiç ilaç kullanamayacak mıyım yani?” diyebilirsin. Doktorunun kontrolünde olması şartıyla kullanabileceğin antibiyotikler ve ilaçlar da var tabii ki. Ancak ne olursa olsun “bu, bana iyi gelir” düşüncesiyle doktorunun bilgisi olmadan kafana göre ilaç kullanmamalısın.

Daha fazla bilgi için: Hamilelikte Antibiyotik Kullanımı Hakkında Bilmen Gereken Her Şey!

2. Şeker tüketimi

Şeker, boş kalori alımına yol açan bir gıda olmasının yanı sıra aşırı miktarda tüketildiğinde vücuda zarar da veriyor. Obezite, diş sorunları, diyabet, kalp ve damar hastalıkları gibi pek çok problem şeker yüzünden ortaya çıkabiliyor.

Bu nedenle hamilelik döneminde dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alması gereken olmazsa olmazlardan biri, şeker tüketimi. Özellikle gebelik döneminde yaşayacağın ani enerji düşüşlerinde, seni bir süreliğine diriltmesi için şekere sarılma ihtiyacı duyabilirsin. Ancak bu, tamamen aldatmaca. Şeker, kan şekerinde hızlı yükselmeye yol açtığı için kısa bir süre sonra kendini eskisinden de bitkin hissedebilirsin.

Hamilelikte tatlı ihtiyacını kuru meyvelerden, keçiboynuzu ve doğal bal gibi gıdalardan karşılaman en iyisi. Bu arada şeker tüketimi özellikle ikinci trimesterde dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan. Çünkü şeker yüklemesi testini bu süreçte yaptıracaksın. 

Oku: Hamilelikte Halsizlik Sorununa Karşı Yapabileceğin 10 Şey

 

3. Sağlıksız besinler

Hamilelikte dikkat edilmesi gereken gıdalar arasında;

  • Sosis, salam gibi şarküteri ürünleri,
  • Pastörize edilmemiş süt ve peynirler,
  • Kafeinli içecekler,
  • Az pişmiş ya da çiğ olan tavuk ve deniz mahsulleri,
  • Yüksek miktarda cıva içeren balıklar yer alıyor.

Bu gıdaları tüketmemen özellikle gebeliğinin ilk 3 ayından sonra daha da önemli. Beslenme konusunda hamilelikte ilk 3 ay dikkat edilmesi gerekenler arasında ise folik asit bakımından zengin gıdaların tüketimine yer vermek gerektiğini söyleyebiliriz.

Doğrusunu öğren: 7 Adımda Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı?

Videomuz da var!

4. Bitki çayları

Hamilelikte dikkat edilmesi gerekenlerin başında yüksek tansiyona ve düşüğe neden olabilmesi sebebiyle ada çayı geliyor. Hangi bitki çayını ne kadar ve nasıl tükettiğine dikkat etmelisin. Özellikle sabahları aç karna bitki çayı içmek bulantı problemini artırabilir.

Günde 2 fincandan fazla bitki çayı içmek de hamilelik süresince çeşitli problemlere yol açabilir. Bu nedenle tükettiğin çayın miktarına özellikle dikkat etmelisin.

  • Sinameki,
  • Keten tohumu,
  • Fesleğen,
  • Ahududu,
  • Anason,
  • Lavanta,
  • Karahindiba,
  • Yaban mersini gibi bitkiler sık tüketildiğinde düşük, kanama ve erken doğum riskini artırabiliyor.

Özellikle ilk düşükten sonra hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler arasında bitki çayı tüketimi daha da önemli bir yer tutuyor anlayacağın. Bunların dışında maydanoz içeren içecekleri ya da kürleri de gebeliğinin ilk ve son aylarında tüketmemelisin.

Bu 15 şeyden uzak dur: Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler!

5. Uyku pozisyonları

Gebelik boyunca tüm ağırlık bel kemiği ve sırt kasları üzerine biniyor. Bu durum da kan damarlarının sıkışmasına yol açabiliyor. Uzmanlar gebeliğin 20. haftası itibarıyla sırtüstü uyumayı pek tavsiye etmiyorlar.

Senin için en uygun olan pozisyonlar yan olanlar. Kan akşının rahat sağlanabilmesi için özellikle sol yanına doğru yatman daha iyi. Bu esnada dizlerinin arasına yastık koyman da daha konforlu bir uyku çekmene yardımcı olabilir. Bu konu özellikle hamileliğin son aylarında dikkat edilmesi gerekenler listesinin başında geliyor. 

Detaylı bilgi için: Hamilelikte Rahat Uyku Pozisyonları

6. Evcil hayvan beslemek

Merak etme, gebeliğin süresince evcil hayvanınla birlikte yaşamanda bir sakınca yok. Bu, sana hamilelikte ilk ay dikkat edilmesi gerekenler konusunda minik bir uyarı sadece. Aşıları yapılmış olsa da evdeki evcil hayvanlar birtakım mikropları bize taşıyabiliyorlar ya da daha önce vücuda girmiş parazitler, gebeyken bağışıklığın düştüğü bir anda anne adayını ele geçirebiliyor.

Bu nedenle daha gebeliğinin başındayken yaptırabileceğin tarama testiyle hem kendin hem de bebeğin için oluşabilecek riskleri ortadan kaldırabilir, minik dostunla birlikte mutlu mesut yaşayabilirsin. Koruyucu tedavi sayesinde toksoplazma gibi bebeğinin hayatını tehlikeye sokabilecek hastalıkların zararlı etkilerinden korunabilirsin. Toksoplazma testi, ilk trimesterde dikkat edilmesi gerekenler arasında. 

Onu da burada anlattık: 9 Madde ile Gebelikte Toksoplazma Enfeksiyonu

7. Seyahate çıkmak

Hamilelikte son ay dikkat edilmesi gerekenlerden biri, iyice büyüyen göbeğinle birlikte 3. trimester döneminde uzun saatler süren yolculuklara çıkmak. Erken doğum riski taşıması sebebiyle özellikle hamileliğin 8. ayından itibaren uzun yolculuklar pek tavsiye edilmiyor. 

Düşük ya da erken doğum riskin olmadığı sürece son aya kadar seyahatlerine devam edebilirsin. Ancak özel araçla olan yolculuklarında her 2 saatte bir mola vermeyi ihmal etmemelisin. Uçak seyahatlerin için de doktorunla ayrıca görüşmelisin.

Oku bakalım: Hamilelikte Seyahati Unutulmaz Kılacak 9 Bilgi

8. Ağır egzersizler yapmak

Hamilelikte yapılması gerekenler arasında hep egzersiz tavsiye edilir ancak yanlış hareketlerde bulunmak çok riskli. Egzersizlerinin aşırı yorgunluğa yol açmayacak seviyede olmasına dikkat etmelisin. Bisiklete binmek, ağırlık kaldırmak, koşu yapmak gibi ani hareketler içeren spor türlerinden uzak durmalısın. Özellikle son trimester’de hamileliğin son haftaları dikkat edilmesi gerekenler olarak egzersiz programının temposunu düşürmelisin.

Bunları öğren: Hamilelikte Doğru Bir Egzersiz Programı İçin Dikkat Etmen Gereken 11 Nokta!

Hamile Yogası Eğitmeni Pınar Sitemkar'dan tavsiyeler var!

9. Yüksek sıcaklıktaki ortamlarda bulunmak

Hamileyken dikkat edilmesi gerekenlerden sıcak su ve buharlı ortam, gebelik döneminde bebeğin organ gelişimini etkiliyor. Jakuzi ve sauna gibi yüksek sıcaklıktaki ortamlar anne adayları için de tehlikeli olabiliyor. Özellikle ilk 3 aylık dönemde risk çok daha yüksek, düşük tehlikesi neredeyse 2 katına çıkıyor.

Hamilelikte Düşük Nasıl Olur, Belirtileri ve Nedenleri Neler?

10. Seks pozisyonları

Hamilelik sürecinde dikkat edilmesi gerekenler arasında son olarak seks pozisyonları var. Gebelikte cinselliğe tam gaz devam, bunda bir sorun yok. Ancak son trimester’de, bazı pozisyonlar büyüyen karnına baskı yapabiliyor, bu da rahatsızlığa yol açıyor. Ayrıca bu süreçte partnerinin sert hareketlerden kaçınması gerekiyor.

Senin için ideal stilleri yazdık: Hamilelikte Cinsel İlişki Pozisyonu Nasıl Olmalı?

Bir de videomuz var, Prof. Dr. İsmail Çepni anlattı!

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: