Hamilelikte Uykusuzluk Problemi ve Uyku Düzeni

Hamilelikte Uykusuzluk Problemi ve Uyku Düzeni

“İyi bir uyku her şeydir.” bunu bilir bunu söyleriz. Hamilelikte de en çok ihtiyacın olan şeylerden biri kaliteli bir uyku. Bu süreçte uyku problemi yaşamayan anne adayı neredeyse yok gibi. Bu nedenle seni hamilelikte uykusuzluk sorunundan kurtarmak için ne gerekiyorsa araştırdık. Önce oku, sonra uyursun.

Gebelerin kabusu: Hamilelikte uykusuzluk

hamilelikte uykusuzluk

Çok bitkinsin ve yastığa başını koyar koymaz uyuyacağından eminsin ama ne yazık ki uyuyamadın. Gözlerin fal taşı gibi açık, saatin tik taklarını sayıyorsun. Ya da sabahın dördünde uyanıp bir daha uykuya dalamadın. Evet, hamilelikte uykusuzluk çok yaygın bir sorun ve birçok sebebi var.

Kadınların çoğu ilk üç aylık dönemde gebelikten öncesine nazaran daha çok uyurlar ama hormonal değişiklikler bazılarının gece boyu uyumasına izin vermez. Genişleyen rahim, idrar torbasına baskı yapar ve bu da sık idrara çıkma ihtiyacına neden olarak geceleri uykunun bölünmesine sebep olur.

Bebeğin büyüdükçe rahat bir uyuma pozisyonu bulman güçleşir. Hareketli bir bebek de rahat vermeyebilir. Mide yanması, bacak krampları ve burun tıkanıklığı da hamilelikte uyku probleminin yaygın sebepleri arasında.

Bir de tabii bebeğinin dünyaya gelmesiyle ilgili beklenti ve heyecanın var doğal olarak. Bebeğinin sağlığı ve hayatınıza getireceği değişikliklerle ilgili kaygıların olabilir. Bu duygular kafanı ve vücudunu rahatlatmanı güçleştireceği için gebelikte uykusuzluk çekmene yol açar.

Bazı günler kendini çok yorgun hissedebilir ve gevşemekte zorlanabilirsin. Uykun kaçabilir ve geceleri huzursuzluk yaşayabilirsin. Böyle zamanlarda uykusuzluğun nedenlerini düşünüp durmak yerine bu sorunu ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalar yapman gerekir. Bu durum gebelikte gece huzursuzluğu olarak da adlandırılır ve seni rahatsız ediyorsa bir uzmana başvurabilirsin.

Bunlara ihtiyacın olacak: Hamilelikte Halsizlikle Savaşmana Yardımcı Olacak 8 Besin

Hamilelikte uykusuzluğa ne iyi gelir?

hamilelikte uyuyamama

Hamilelik sürecinde yeterli ve kaliteli uyku uyumak çok önemli. Bu dönemde vücut daha fazla yorulduğundan bolca dinlenmeye ihtiyaç duyar ve kendini uykuyla toparlar. Uykusuz kalındığında anneler hamilelikte uykusuzluk bebeğe zarar verir mi düşüncesine girebilirler. Yetersiz uyku bağışıklık sistemine zarar verir ve bebeğinin kilosunu etkiler. Bu nedenle hamilelikte uyku düzenine özen göstermen gerekir. Uykuya dalmakta zorluk çekiyorsan, hamilelikte uykusuzluk problemini azaltacak ve rahat uyumanı sağlayacak önerilerimizi dikkate alarak bu sorundan kurtulabilirsin.

  1. Hamilelikte rahat uyumak için bulunduğun ortamın uyumak için uygun olduğundan emin ol. Televizyonu kapat. Odanın uygun sıcaklıkta ve karanlık olmasına dikkat et.
  2. Hamilelikte uyuyamama vücudunun gerginliğiyle alakalı olabilir. Uyumadan önce ılık bir duş alıp gevşemeye çalış. Vücudunu rahatlatacağı için eşinden sana masaj yapmasını isteyebilirsin.
  3. Tam anlamıyla dinlenmene engel olabileceğinden kafein içeren yiyecek ve içeceklerden uzak dur. Özellikle öğleden sonra ve akşam kola, çay, kahve gibi içecekler tüketmemeye çalış. Yoğun kafein, hamilelikte uykusuzluk sorununun baş elemanlarından.
  4. Gün içinde yeterli sıvı al ancak gece idrara çıkma olasılığını düşürmek için yatmadan 2-3 saat önce svı alımını azalt. Uyumadan önce vücudunu rahatlatması için bir bardak süt içebilirsin.
  5. Yatmadan önce ağır yemekler yeme. Bol baharatlı, yağlı ve kızarmış yiyeceklerden uzak dur. Bu gıdalara dikkat!: Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler!
  6. Hazmedemeyeceğin büyüklükte lokmalar yeme, sık sık ve az az yiyerek sağlıklı beslenmeye özen göster. Bu konuda videomuzdan yardım alabilirsin.
  7. Kendin için ideal uyku saati belirle. Yatağa alışkın olduğun saatten daha geç saatlerde gitme. Düzensizlik, hamilelikte uyku sorunu yaşamana neden olur.
  8. Kendini çok yormadan düzenli olarak egzersiz yap ancak yatmaya yakın zamanlarda egzersiz yapma. Şuraya bir göz atarsın: Nefesten Kegele En Çok İşine Yarayacak Hamile Egzersizleri
  9. Geceleri bacak kramplarıyla uyanıyorsan yatmadan önce iyice gerin. Yeterli miktarda kalsiyum almaya dikkat et. Doktorunla kalsiyum ilacı alıp almaman gerektiği konusunda görüş. Neler yapabilirsin: Hamilelikte Bacak Krampları ile Başa Çıkma Rehberi!
  10. Uyumadan önce rahat kıyafetler giyin. Bedenini sıkacak ve içinde kendini rahatsız etmene sebep olacak giysilerden kaçın. Marka Marka, Model Model 10 Lohusa Pijaması yazımıza bakabilirsin, hamilelikte de çok rahat ettirir.
  11. Hamilelikte uykusuzluk problemine yol açan unsurlardan biri de ilerleyen süreçlerde yatış pozisyonuyla ilgili yaşanan sorunlar. En ideal uyku pozisyonunun hangisi olduğunu bulman çok önemli. Bunun için aşağıda sana birtakım tavsiyelerimiz var. Ayrıca dizlerinin arasına yastık koyarak daha konforlu bir uyku çekebilirsin.

İşin püf noktası burada: Nasıl Seçilir: Hangi Hamile Yastığı Daha İyi? Sırtının en dar kısmına bir kıvrılmış yastık veya rulo haline getirilmiş battaniye koymayı da deneyebilirsin. Bu, üzerine yattığın kalçanın üzerindeki baskıyı azaltır.

Hamilelikte uyku pozisyonları

hamilelikte sırt üstü yatmak

Bakalım hamilelikte hangi tarafa yatılmalı? Hamilelikte yatış pozisyonları, kaliteli bir uyku ve anne-bebek sağlığı açısından çok önemli. Bu yüzden hamilelikte sol tarafa yatmak önerilir. Kendini gebeliğinin ilk zamanlarından itibaren genellikle sol yanına kıvrılarak uyumaya alıştırmalısın.

Gebeliğinin ilerleyen evreleri için en ideal uyku pozisyonu, bacakların ve dizlerin bükülü olarak sağ veya sol yanına yatmak. Yanına kıvrılarak yatmak, bacaklarından ve ayaklarından kalbine kan taşıyan ana damarların üzerindeki baskıyı kaldırır. Bu pozisyon aynı zamanda belinin üzerindeki baskıyı da kaldırır.

Hamilelikte sırt üstü yatmak özellikle karın büyüdükçe bele ciddi baskılar yapar ve bel ağrılarına neden olur. Bu yüzden önerilmez.

Yatış pozisyonlarıyla ilgili olarak hamielikte uykusuzluk derdine son verecek birtakım diğer ipuçları için seni şöyle alalım: Hadi Yatağa: Hamilelikte Rahat Uyku Pozisyonları

Gebelikte uyku hali kaçıncı haftada başlar?

Uykusuzluk, hamilelikte karşılaşacağın bir durum ancak uykulu olma hali de birçok hamilenin yaşadığı semptomlardan birisi. Hamilelikte çok uyumak bir sorun göstergesi değil, merak etme. Bu durumu özellikle değişen hormonların sebebiyle hamileliğin ilk üç ayında karşına çıkar. Hamilelikte uyku hali ikinci trimester'de azalır. Ama hamileliğin son aylarında uyku hali tekrar kendini gösterebilir.

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.