Hamilelikte Baş Ağrısı Nasıl Geçer?

Hamilelikte Baş Ağrısı Nasıl Geçer?

Artan hormonların etkisiyle hamilelikte baş ağrısı ilk 3 ay kabusun olabilir! Gebelikte baş ağrısı ile ilgili Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Mutlu ile görüştük, hamilelikte baş ağrısı nasıl geçer, süper tavsiyeler verdik. Hadi başlayalım.

Öncesinde şu yazıya da mutlaka uğra: Dikkat Dikkat: Gebelikte Hangi Ağrılar Tehlikeli, Hangileri Tehlikesiz?

Hamilelikte neden baş ağrısı olur?

  • Hamilelikte ilk aylarda hormonlarında ciddi anlamda değişiklik olur. Dengen şaşar, başın ağrır.
  • Kan hacminde artış olur ki bu da ayrı bir dengesizlik yaratır.
  • Hem hamilelikle hem de doğum ve sonrası ile ilgili bazı düşünceler, strese ve kaygıya neden olabilir.
  • Birçok hamile gibi sende de burun tıkanıklığı varsa düzgün nefes alamazsın ve başın ağrır.
  • Uykusuzluktan kaynaklanan yorgunluk da gebelikte baş ağrısına davetiye çıkaran başlıca faktörlerden.
  • Özellikle ilk üç ayda kan şekerinde düşme olur. Bazen uzun süreli açlık durumlarında bazen de bol şeker içeren gıdalardan yedikten sonra kan şekerin aniden yükselip düşer. Böyle durumlarda yarım bardak meyve suyu içebilir ve birkaç kesme şeker yiyerek kan seviyeni eski düzenine getirebilirsin. 7 Adımda Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı? yazımız da çok faydalı, bir göz atsan iyi olur.

  • Önceden hayatının önemli bir parçası olan kafeini ve sigarayı bırakmış olmanın verdiği –ki gerçekten buna dikkat etmelisin- yoksunluk hissi de şiddetli baş ağrısına neden olabilir.
  • Hamilelikte kullanılan hormonal ilaçlar (özellikle en sık kullanılan progesteron hormonu ile erken doğum tehdidi tedavisinde kullanılan Ritodrin) sıklıkla bağ ağrısı yapabilir.
  • Hamilelik komplikasyonlarından olan gebelik zehirlenmesi (preeklampsi) de başını delice ağrıtabilir. Hamilelik öncesinde yüksek tansiyon sorunu yaşadıysan ayrıca dikkat etmelisin. Baş ağrısı, tansiyonu daha da ağırlaştırıp eklampsiye (preeklampsi sonrası yaşanan nöbet) yol açabilir.
  • Son 3 ayda duruş bozuklukları ile meydana gelen kas spazmları da geçmeyen baş ağrılarının nedeni olabilir.
  • Şiddetli bulantılar ve kusmalar sonrasında başın ağrır, hatta bazen zonklar. Senin için Hamilelikte Mide Bulantısı İle Başa Çıkma Rehberi’ni de şuraya bırakalım.
  • Bu arada yaşadığın baş ağrılarının sebebi hamilelik değil; başka çevresel ya da sağlık sorunları da olabilir. Örneğin daha önceden de migren hastalığından muzdarip biriysen bu dönemde baş ağrılarını daha çok hissedebilirsin.

Hamilelikte baş ağrısı ne zaman başlar?

Gebelikte baş ağrısı daha çok ilk 3 ve son 3 ayda görülüyor. Şöyle güzel bir haberimiz var: Migren, hamileliğinin özellikle ikinci ayında bariz bir şekilde azalır.

Bunu da merak ediyor olabilirsin: 6 Maddede Hamilelikte Burun Kanaması

 

Hamilelikte baş ağrısı nasıl geçer?

Hamilelikte baş ağrısı nasıl giderilir, ne yapmalı da hayatı sana zindan eden bu dertten kurtulmalısın?

  • Kan şekeri düzenini korumak için sık sık, azar azar ye. Çikolata, yoğurt, alkol, yer fıstığı, eski peynirler, kurutulmuş et ve ekşi krema gibi baş ağrısına gel gel diyen gıdalardan kaçın. Hamilelikte özellikle uzak durman gereken 15 besini iyi tanı.
  • Hamilelikte baş ağrısı için ne yapmalı? Tabii ki masaj! Sırtına, boynuna, omzuna ve başına yapılacak masaj ağrını azaltır, seni rahatlatır. Partner bey neredesin?
  • Bol bol sıvı tüket, su iç.
  • Hamilelikte baş ağrısına ne iyi gelir? Elbette, açık havada mis gibi bir yürüyüş. Her gün mutlaka yürüyüşe zaman ayır.
  • Ilık bir duş al, sessiz ve loş bir odaya geçip dinlenmene bak.
  • Sinüzite benzer bir ağrın varsa göz ve burun çevrene sıcak havlu tut.
  • Başının gerilim kaynaklı olduğunu düşünüyorsan alnına ve ensene buz torbası koy, soğuk kompres yap.

Hamilelikte baş ağrısı ilacı kullanılır mı?

“Bunlarla uğraşmayayım, ilacımı alayım geçsin ağrı.” diyorsan “Doktora sormadan olmaz!” deriz. Hamilelikte en zararsız ağrı kesiciler parasetamol içerenler, basit ağrılar için onlardan kullanabilirsin.

Özellikle Aspirin ve romatizmal ilaçları ilk 3 ayda çok zorda kaldığın durumlarda ve kesinlikle doktor kontrolünde kullanabilirsin. Bu ilaçları 6. aydan itibaren kullanırsan kalpte açık olan delikler erken kapanabilir veya daralabilir. Yani oldukça tehlikeli bir durum, dediğimiz gibi doktora sormadan ilaç almak yok.

Gebelikte baş ağrısı ne zaman ciddiye alınmalı?

Tüm önlemlerini aldın, baş ağrısını geçirmek için evde yapılması gerekenleri uyguladın ama ağrın geçmiyor. O zaman ilk önce jinekoloğuna görün, kendisi yönlendirirse bir nöroloji uzmanının yolunu tut.

Yukarıda bahsettiğimiz preeklampsi riskini ihmal etme. Özellikle 5. aydan sonra gebelikte baş ağrısı yüksek tansiyonla görüldüğünde tehlikeli olabiliyor. Bu durumda vakit kaybetmeden doktora gitmelisin.

Bacaklar ne durumda: Hamilelikte Bacak Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelikte baş ağrısına bitkisel çözüm var mı?

Hamilelikte baş ağrısı ilaçsız nasıl geçer, doğal yöntemlerle ağrıdan kurtulunamaz mı diye merak ediyorsan şunu söyleyelim: Hamileler için bitki çayları tehlikeli, önerilmiyor. Lavanta yağının enseye sürüldüğünde baş ağrısını ve mide bulantısını azalttığı söyleniyor ama bunları doktoruna sormadan uygulama.

Hamilelikte baş ağrısı cinsiyet habercisi olabilir mi?

"Hamilelikte baş ağrısı eşittir erkek bebek doğacak demek!", "Ağrımazsa kesin kız." gibi düşünceler, inanışlar mevcut. Bunların hiçbirinin bilimsel geçerliliği yok. Sen ağrını geçirmeye bak, doktoruna, ultrasona ve her geçen gün gelişen bilime güven.

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: