Hamilelikte karın sertleşmesi neden olur?
- Bebeğin bedeninde günden güne büyümeye devam ederken elbette ki rahmin de büyür. Rahminin büyümesi de karın bölgende baskı yaratır. Bu nedenle karnın ve miden gerilir. Gebelikte karın sertleşmesinin en büyük nedeni bu.
- Eğer çok yemek yersen mideni zorlarsın. Zaten dar alanda çalışmak zorunda kalan miden bu işten hoşlanmaz. Daha da gerilerek seni rahatsız edebilir. O yüzden az az, sık sık ye. Gün içinde alman gereken gıdaları ve miktarlarını bilirsen işin kolaylaşır.
Hamilelikte Beslenme Programı Hamileler Ne Yemeli? yazımızı okuyup kendine yeni bir yemek düzeni yaratabilirsin.
- Eğer hamileliğinde kabızlık yaşıyorsan özellikle karın bölgende sertlik hissetmen normal. Çünkü gebelikte aldığın kilolar günlük hareketlerini kısıtlar. Ayrıca bazı gebelik hormonlarının etkisiyle hamilelikte bağırsak çalışması da yavaşlar.
Bu işe bir çözüm bulman için de bir yazımız var: Hamilelikte Kabızlık ile Başa Çıkma Rehberi
-
Bebeğinin anne karnında toplanması da sertleşme hissi yaratır. Avucunun içiyle karnına hafifçe dokunduğunda bunu hissedebilirsin. “Bebek anne karnında neden toplanır?” diye merak ettiysen hemen söyleyelim. Çünkü onun da yeri daraldı. Karnında eskisi gibi rahat edemiyor. Kendini olduğu yere daha iyi konumlandırabilmek için bedenini toplamaya başlar. Bu yüzden hamilelikte bebeğin toplanması karın sertleşmesine neden olur.
-
Hamileliğin sonlarına doğru yaşanan Braxton Hicks kasılmaları da gebelikte karın sertleşmesine neden olabilir. Bu kasılmalara yalancı sancılar da denir.
Miniğinin gelişimini takip et: Pratik Gebelik Takibi: Hamilelikte Bebek Gelişimi Tablosu
Hamilelikte karın sertleşmesi doğum belirtisi midir?
Doğuma yakın karın sertleşmesi yaşıyor olman bebeğinin geldiği ve doğumun yaklaştığı anlamına gelmez. Karın sertleşmesiyle ilgili kasılmalara Braxton hicks kasılmaları adı verilir. Yani, yaşadığın sertleşme bir doğum belirtisi değil.
Ağrılar ağır ağır üzerine geliyorsa: Hamilelikte Bacak Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer?
Hamilelikte karın sertleşmesi ne zaman başlar
Hamilelikte karın sertleşmesi ve kasılmalar daha çok 3. trimesterde başlar. Ama bazı hamileliklerde 2. trimesterde de görülebilir. Hamileliğin 6. ayından itibaren karın sertliği yaşamaya başlayan anne adayları da var. Bunun nedeni ise bebeğin iskelet oluşumunun gelişmeye başlaması. Gebelikte bebeğin sertleşmesi ile anne karnındaki sertlik de artar.
Hamileliğin boyunca hiçbir zaman karın sertliği yaşamayabilirsin. Ya da sadece son trimesterde de sertliği hissedebilirsin. Bunların hepsi normal. Eğer erken doğum, düşük ya da komplikasyon riskin yoksa hamilelikte karın sertleşmesi durumunda doktora gitmene gerek yok. Rahat olabilirsin. Kendi kendine kısa sürede geçer.
Hamilelikte Düşük Nasıl Olur, Belirtileri ve Nedenleri Neler?
Hamilelikte karın sertleşmesi ne kadar sürer?
- Ne zaman başlarsa başlasın gebelikte karın sertleşmesinin ortak özelliği, kısa süreli oluşu. Üstelik sana doğum sancısı gibi bir ağrı da yaşatmaz.
- Karnındaki sertleşmeler genellikle ağrısız olur.
- Süresi de 30 saniye ile 2 dakika arasında değişir.
- Doğuma yaklaştıkça sıklığı artabilir.
- Bu sertleşmelerin rahmin kan akışını arttırmaya ve rahim ağzını yumuşatmaya yönelik oldukları da düşünülür.
Bu da var: Hamilelikte Kasık ve Karın Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer?
Karın sertleşmesi olduğunda ne yapılabilir? Karın sertleşmesine ne iyi gelir?
- Gebelikte karın sertliği olduğunda yapman gereken ilk şey, pozisyonunu değiştirmen.
- Oturuyorsan yürümek iyi gelebilir. Yürüyüş sırasında sertleşme yaşadıysan oturarak ya da uzanarak dinlen.
- Su içerek vücut sıvını arttır.
- Ilık bir duş al.
- Doktorun tarafından verilen magnezyum azalması ve kas kramplarının engellenmesi amaçlı içtiğin herhangi bir magnezyum tableti varsa bu zamanlarda kullanabilirsin. İşe yarayacaktır.
- Tüm bunları yapmana rağmen geçmeyen sertleşmelerin varsa mutlaka doktoruna git.
Muhtemelen lazım olacak: Hamilelikte Mide Yanması ile Başa Çıkma Rehberi