Hamilelikte Bacak Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelikte Bacak Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelikte bacak ağrısı en huzursuz eden ağrılardan biri. Gece saatlerinde daha çok başına gelse de gün içinde de bu ağrı tüm keyfini kaçırabilir. Tabii ki yaşadığın bacak ağrılarının bazı nedenleri ve çözümleri var. Hamilelikte bacak ağrısıyla ilgili merak ettiklerin burada!

Gebelikte bacak ağrılarının 4 nedeni

1. Hamilelikte kalsiyum ve magnezyum eksikliği bacaklarının düşmanı!

Özel Göztepe Hastanesi'nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Güneş Gündüz’ün belirttiğine göre, gerekli kalsiyum ve magnezyumu almıyorsan hamileliğinde bacakların ağrır. Bu eksikliğini gidermek için süt ve süt ürünleri tüketebilirsin. Bunları Bilmelisin: Hamilelikte Alınması Gereken Vitamin ve Mineraller Nelerdir? yazımızı okuyarak başka hangi vitamin ve mineralleri neden alman gerektiğini daha ayrıntılı bir şekilde öğrenebilirsin.

2. Ağrılarını dindirmek için varislerinle baş etmeyi öğren!

Hamilelikte varis de bacak ağrısına neden olan bir diğer sebep. Hamilelik döneminde özellikle bacak bölgendeki toplardamar duvarlarının yapısının bozulmasıyla kan akışı yavaşlar ve damarlarında kan toplanmaya başlar. Bu sırada rahminde büyüyen bebeğinin bacak damarlarına yaptığı baskı, varislerin oluşumunu hızlandırır.

  • Varis ağrısına ne iyi gelir?

Varislerini en aza indirmek için egzersiz yapmalı, bacaklarında kan dolaşımını sağlamalısın. Kabız olmamaya dikkat etsen iyi olur. Çünkü ıkınmalar damarlarını zorlar. Fazla varisin varsa varis çoraplarını tercih edebilirsin.

  • Varislerin tedavisi için hangi doktora gidilir?

Varis tedavisi için bir dahiliye uzmanına gitmen gerek. Eğer varislerinin iyileşmesi için gereken özeni göstermezsen ilerleyen dönemlerde venöz yetersizliği yaşarsın.

Anlattık: Hamilelikte Varis Neden Olur? Nasıl Geçer?

  • Venöz yetersizliği nedir?

Venöz yetersizliği; yüzeysel varis dışında, daha ileri bir damar tıkanıklığı rahatsızlığıdır. Damar tıkanıklığıyla ilgili hastalıklar gebeliğin herhangi bir döneminde ortaya çıkabileceği gibi genellikle 3. trimesterde artış gösterir. Çünkü gebelerde büyüyen rahmin bacaklara baskısı artar. Bunun sonucunda da venöz kan dolaşımının yavaşlar. Kan bacaklarda birikir ve varisler büyüyerek venöz yetersizliğine dönüşür. Enfeksiyona da yol açabilecek bu rahatsızlık için elbette ki tedavini ihmal etmemelisin.

  • Venöz yetersizliği için hangi doktora gidilir?

Venöz yetmezliği rahatsızlığın için kalp ve damar cerrahına gitmende fayda var. Eğer bacağında şişme, morarma, aşırı ağrı ya da yaralar olursa da zaman kaybetmeden doktorun yolunu tutsan iyi olur.

Önemli: Dikkat Dikkat: Gebelikte Hangi Ağrılar Tehlikeli, Hangileri Tehlikesiz?

3. Sürekli aynı pozisyonda kalmak bacakların için iyi değil!

gebelikte bacak ağrısı

Uzun süre ayakta durman ya da oturman bacak ağrılarını arttırır. Bu yüzden fazla ayakta durmamaya, sürekli aynı pozisyonda oturmamaya dikkat et.

4. Fazla kilo bacakların için yük!

Hamilelikte fazla kilo alımı yaşıyorsan bacak ağrıların artar. Kilona dikkat et! Bunu nasıl yapacağım dersen şu yazı sana faydalı olmak için hazır: Hamilelikte Kilo Alımı Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!

Hamilelikte bacak ağrıları ne zaman başlar?

Gebeliğin ilk haftalarında bacak ağrısı pek görülmez. Çünkü bebeğin henüz yeterince büyümedi. Hamilelikte bacak ağrıları, genellikle bebeğin büyümesinin hızlandığı 24. haftadan itibaren başlar. Bu dönemde gelişimi hızlanan bebeğin, dolaşım ve sinir sistemine baskı yapar. Bacakların da bundan etkilenir.

Hamilelikte bacak ağrısı hangi tarafta olur?

Gebelikte sol bacak ağrısı da sağ bacak ağrısı da yaşaman normal. Örneğin sağ ayağına daha fazla ağırlık verirsen gebelikte sağ bacak ağrısı yaşama ihtimalini arttırırsın.
Hamilelikte tek bacak ağrısı da genellikle dolaşım bozukluğundan kaynaklanır. Eğer bacakların ya da ayakların şişiyorsa doktora gözükmende fayda var.

Ağrılar bitmez: Hamilelikte Kuyruk Sokumu Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Doğuma yakın bacak ağrısı normal mi?

Hamilelikte bacak ağrısı doğum belirtisi mi, diye merak edebilirsin. Evet, bebeğin gelmek üzere olduğunun sinyallerini veren doğum belirtileri bacak ağrısına yol açabilir. Bu ağrı doğumdan birkaç hafta önce başlasa da doğum zamanı yaklaştıkça kasılma halini alır. Bebeğinin doğumu yaklaştıkça da bu kasılmalar en yüksek seviyesine ulaşır.

Hamilelikte bacak ağrısı nasıl geçer?

gebelikte bacak ağrısı nasıl geçer

  • Hamilelikte bacak ağrılarından kurtulmak için seni yormayacak şekilde egzersiz yapmaya ne dersin? Hafif tempolu yürüyüşler ya da koşular bunun için uygun. Doğum öncesi ve doğum sonrası yanında olacaklar: Nefesten Kegele En Çok İşine Yarayacak Hamile Egzersizleri
  • Baldır ve bacak kaslarını özellikle gece yatmadan önce gerdirmeyi unutma.
  • Bacak ağrılarınla birlikte hamilelikte ayak ağrısı yaşaman da normal. Ayaklarını gün içinde belirli aralıklarla esnetmen iyi olur.
  • Uzun süre oturmaman gerektiğini biliyorsun. Aynı şekilde uzun süre ayakta da kalmamalısın.
  • Kalsiyum ve magnezyum ağırlıklı beslenmeye özen göster.
  • Yüksek topuklu ayakkabılar kullanıyorsan bundan vazgeç!
  • Ağrılarını azaltmak için otururken ayağının altına yastık koymayı da denemelisin.
  • Hamilelikte bacak krampları için masaj yapmayı ihmal etme. Kramp giren ve ağrıyan bölgeni rahatlatmış olursun.

Annelerin tavsiyelerine kulak ver: Hamilelikte bacak ağrısı problemi yaşadınız mı?

Hamile Pilatesi ve Hamile Yogası Eğitmeni Gözde Biber'den bacak krampları için egzersiz önerileri!

Sağlıklı ve rahat bir gebelik geçirmek için hamile pilatesi ve yogası kurslarından destek alabilirsin!

Hamilelikte bacak krampları neden olur ve nasıl geçer?

Hamilelikte en sık yaşanan sorunlardan biri de bacak ağrısı kadar bacak kramplarıdır. Genellikle 2. trimesterle başlayan, 3. tirimesterle şiddetlenen bacak kramplarının pek çok nedeni var. Örneğin fazla fosfor kullanman, eksik kalsiyum alımın, bacaklarına her zamankinden daha fazla yük binmesi gebelikte bacak kramplarına neden olabilir.

Hamilelikte Bacak Kramplarıyla Başa Çıkma Rehberi’nde daha fazla bilgi ayrıntılı bir şekilde yer alıyor, aklında bulunsun.

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: