Hamilelikte Suyun Gelmesi Nasıl Anlaşılır?

Hamilelikte Suyun Gelmesi Nasıl Anlaşılır?

Nişan gelmesi, kasılmalar, sancılar ve suyun gelmesi... Tüm bunlar doğum eyleminin başladığının işaretleri. Ancak bu belirtiler her kadında ve her doğumda farklı sıralarla görülebiliyor. Bu yazımızda hamilelikte suyun gelmesi ile neler yaşandığını anlattık, tüm soruların aydınlansın!

Bebişine kavuşmaya ramak kala görülen diğer belirtileri de burada yazdık: Bebek Firarda: Doğum Belirtileri Nelerdir?

Hamilelikte suyun gelmesi nasıl anlaşılır?

  • Bir doğum belirtisi olarak suyun gelmesi, yavaş bir sızıntı gibi damlayarak ya da çok nadiren de olsa şiddetli şekilde fışkırarak gelebilir. Bu durumda kolaylıkla suyunun geldiğini anlayabilirsin. Suyun geldiği sırada giysilerin, oturduğun yer veya yatağın ıslanabilir.
  • Bebeğin 37-41. haftalar arasında dünyaya gelebilir. Bu nedenle 37. ve 41. haftalar arası suyun gelme ihtimalinin yüksek olduğu aralıklar.
  • Sancı olmadan su gelir mi? sorusunu yanıtlayalım. Su geldiğinde ya da gelmeden önce sancın olabileceği gibi hiç olmayabilir de. Sancının olmaması suyunun gelmediği anlamına gelmiyor yani.
  • Gebelikte su gelmesi bazı durumlarda çok şiddetli olmaz. Gebelikte sızıntı şeklinde su gelmesi veya damlaması da söz konusu olabilir. Bunu akıntı veya idrar kaçırmayla karıştırabilirsin. Anne adayları arasında da bu durum, “Akıntı gibi su geliyor.” şeklinde ifade ediliyor. Kendi kendine bunu ayırt etmen zor olduğundan kesin teşhis için mutlaka doktoruna başvur.

Akıntıya dair her şeyi öğren, hamilelik suyuyla karıştırma: Hamilelikte Akıntı Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!

Hamilelikte su gelmesi ile idrar arasındaki fark nedir?

hamilelerde suyun gelmesi

  • Çarşafın ıslak yerini şöyle bir kokladığında tatlımsı bir koku varsa (keskin amonyak kokulu idrara benzemeyen bir koku),
  • Soluk saman renginde olan sıvı, birkaç saatte bir yenilenerek doğuma kadar kesilmeden devam ediyorsa,
  • Pelvik taban kaslarını sıktığında sıvının akışı durmuyorsa, suyunun geldiğini anlayabilirsin.

Pelvik taban kaslarını güçlendiren kegel egzersizi doğumda da yanında: Doğumu Kolaylaştırmak için Kegel Egzersizlerinden Yardım Al!

Ayrıca yatar durumdayken sıvının daha fazla geldiğini görebilirsin. Ayakta dururken ya da otururken bebeğinin başı, akışı geçici olarak engelleyen bir tıpa görevi göreceği için suyun gelmesi genellikle durur veya azalır. Membranlar (zarlar) rahim ağzına yakın bir yerden yırtıldıysa, oturduğun ya da ayakta durduğun zamana göre daha fazla sıvı gelir.

Hamilelikte suyun gelmesinden ne kadar sonra doğum başlar?

Uzmanlar, doğum başlamadan suyu gelen kadınların çoğunda ilk kasılmayı su sızıntısının başlamasından itibaren 12 saat içinde beklerken, bazılarında bu süre 24 saati bulabiliyor.

Bununla birlikte adayların 10’da 1’i kadarında doğumun başlaması biraz daha uzun sürebiliyor. Yırtılmış amniyon kesesi yoluyla bebeğe enfeksiyon bulaşmasını engellemek için çoğu doktor -beklenen doğum tarihi yakınsa- yırtılmadan itibaren 24 saat içinde suni sancı vererek, bazıları ise 6 saat geçince doğumu başlatmayı tercih ediyor.

Bunca hengamenin içinde aman ha doğum çantasını unutayım deme. Her şey tamam mı, son bir kontrol: Ne Eksik Ne Fazla: Doğum Çantasında Olması Gerekenler Listesi

Gebelikte su geldiğinde ne yapılmalı?

gebelikte su gelmesi

  • Vajinandan hafif veya şiddetli bir akıntı gelmeye başlarsa yapman gereken ilk şey, bir havluyla bir paket büyük boy kadın bağı kapmak ve doktorunu aramak.
  • Bu arada enfeksiyonu önlemek için vajina bölgesini mümkün olduğu kadar temiz tutmaya çalış.
  • Cinsel ilişkide bulunma ve sıvıyı tutmak için kadın bağı kullan.
  • Kendi kendine internal muayene yapmaya kalkma ve tuvalete gittiğinde her zamanki gibi önden arkaya doğru sil.
  • Suyun geldikten sonra duşa girmende herhangi bir sakınca yok.
  • Bebeğinin göbek kordonunu vajinada fark etme gibi bir durum yaşarsan acil olarak hastaneye git.

Aman dikkat: Hamilelikte Yaşanan Göbek Kordonu Sorunları Neler?

Bu süreçte rahim ve bebek mikrop almaya müsait olduğu için suyun geldiğinde ya da bundan şüphe ettiğinde hemen hastaneye gitmelisin. Bazı hamileler suyu gelse bile ağrıları ya da doğum sancıları başlamadı diye hastaneye gitmeyi geciktirirler. Bu durum, senin ve bebeğinin mikroplarla bulaşan birtakım hastalıkları kapmanıza sebep olabilir.

Sancıların sana doğruyu mu söylüyor, gerçeği mi: Tüm Gerçekleri ve Yalancılarıyla Doğum Sancıları

Amniyotik sıvının koyu renk olması ne anlama geliyor?

Bu durum, amniyon sıvısına muhtemelen bebeğin ilk dışkısı olan yeşilimsi-kahverengi mekonyum karıştığı anlamına geliyor. Normalde mekonyum, doğumdan sonra bebeğin ilk dışkısı olarak çıkıyor. Fakat fetüsün rahimde strese girdiği ya da doğması beklenen günü geçirdiği durumlarda doğumdan önce atılıp amniyon sıvısına karışabiliyor. Böyle bir durumlar karşılaşırsan doktoruna hemen haber ver.

Hadi, bir ön hazırlık: 8 Maddede Bebek Kakası Hakkında Bilmen Gereken Her Şey

Gebelikte sızıntı şeklinde su gelmesi neye işaret eder?

gebelikte sızıntı şeklinde su

Eğer su kesesi, üst bölgeden ve sıyrık şeklinde yırtılmışsa amniyon suyu sızıntı şeklinde akabilir. Bu nedenle idrar kaçırdığını ya da akıntı nedeniyle ıslaklık hissettiğini düşünebilirsin.

Amniyon sıvısı akıntı gibi koyu ve kıvamlı olmaz. Su gibi akışkan yapıda ve açık sarı ya da ıhlamur çayı renginde olur. Çamaşırda akıntı gibi tabaka bırakmadığı için aksırmada, öksürmede olduğu gibi idrar kaçırmaya sebep olmaz. Kendine has bir kokusu da vardır.

Bu farklılıkları dikkate aldığında, ıslaklığın kesenin açılmasıyla ilgili olup olmadığını ayırt edebilirsin. Hamilelikte su sızıntısından şüphe ettiğin anda mutlaka doktorunla irtibata geçmelisin.

Hazırlıklar tamam mı bakalım: Doğum Öncesi Hazırlıklarını Tamamlaman için 11 Öneri!

Hamilelikte suyun erken gelmesi durumunda ne yapmalısın?

Zamanından önce, yani gebeliğin 37. haftasından önce suyun gelmesi erken doğum tehdidi anlamına geliyor. Böyle bir durumda bebek prematüre olarak kabul edildiği için acil müdahale gerektiren komplikasyonların görülme ihtimali olabilir.

Bu süreçte bebek henüz gelişmediği için suyun erken gelmesi enfeksiyon oluşmasına sebep olabiliyor. 24. ve 37. hafta arası bebeği mümkün olduğunca içeride tutmak gerekiyor. Birkaç gün bile bu konuda büyük şans taşıyor çünkü bebeğe akciğerlerini geliştirici iğne uygulanabiliyor.

Eğer suyun beklenen doğum tarihinden önce geldiyse, sancın olsun ya da olmasın hemen doktorunu aramalısın.

Bu da ilgini çekebilir: Kimsin Sen Prematüre Bebek?

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma

Hamilelik, Doğum ve Bebek Bakım Kitabı-Ayşe Öner

Hamilelikten 3 Yaşa Kadar Bebeğimi Büyütüyorum-Kaknüs Yayınları

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.