Epizyotomi nedir?
Bebeğin başı doğum kanalından geçerken perine bölgesi aşırı gerildiği için yırtılabilir. Bu bölgelerdeki yırtılmayı önlemek amacıyla doğum sırasında vajinadan rektuma doğru bir yarık açılır ve buna epizyotomi denir.
Bu yarık, rektuma doğru orta çizgi şeklinde olabilir ya da yandan kesilebilir. Bebeğin doğumu gerçekleşince iyileşmeden sonra alınması gerekmeyen emilebilir dikişlerle ayrı ayrı kapatılır. Epizyotominin sezaryen dikişiyle bir ilgisi yok bu, normal doğum esnasında yapılan bir uygulama.
Epizyotomi kimlere uygulanır?
Epizyotomi genellikle ilk doğumunu yapan hamilelere, daha az sıklıkta da daha önce doğum yapmış anne adaylarına uygulanır. İlk doğumda vajina esnekliği zayıftır, yırtılma olasılığı daha fazladır. Doğum sayısı arttıkça vajina elastikliği artacağından epizyotomiye gereksinim azalır. Ancak yine de ilk doğumda yaptırmayıp 2. doğumda epizyotomi yaptıranlar da var.
Bunlar da ilgini çekebilir: Doğum Sonrasında Annelerin En Çok Merak Ettiği 13 Şey
Epizyotomi neden yapılır?
Kontrollü ve düzgün bir kesme işlemi olduğu için doktorlar epizyotominin her bölgede olabilecek (idrar torbası, rektum veya büyük kan damarları gibi) yırtılma veya parçalanmalara karşı daha iyi bir seçenek olduğunu söylüyorlar.
- Bebeğin makat gelişi,
- Perinenin çok dar olması ve bebeğin başının perineden geçemeyecek kadar büyük olması,
- Anne adayının ıkınmalarının yetersiz olması,
- Perine kaslarının aşırı gerilmesi sebebiyle bölgede aşırı yırtılma riskinin yüksek olması, epizyotominin yapılmasını gerekli kılan durumların başında geliyor.
Epizyotomi olmadan doğum yapılabilir mi?
Epizyotomi olmadan doğum yapanlar yok değil. Doğum uzmanlarının hepsi de epizyotomi uygulamasını desteklemiyor. Ancak rutin epizyotomi uygulamasının gerekliliği, genellikle bebeğin başı vajinadayken normal doğum sırasında netleşiyor. Doktorunla epizyotomiye ihtiyacın olup olmadığını ve bunun gerekliliğini konuşabilirsin.
Epizyotomi acı verir mi?
Doğum deneyiminin en ağrılı kısmı epizyotomidir ve iyileşirken bazı hastalıklara sebep olabilir. Epizyotomi yapıldıktan sonra en fazla karşılaşılan sorunlardan biri ağrı. Bu ağrıları, ağrı kesicilerle dindirmek mümkün. Ayrıca uygulama yapılan alana buz koymak veya sprey şeklindeki anestezik ilaçlar kullanmak da oldukça faydalı olabiliyor.
Bazı durumlarda bu ağrıları çok yoğun hissedebilirsin. Epizyotomi dikişleri atılırken atardamarın açık kalması sebebiyle bölgede kan birikebilir. Bunun tedavisi içinse doğum kesisinin tekrar açılması gerekir, damar tespit edilerek yeniden dikilir ve bu bölge kapatılmış olur.
Doğum dikişleri kaç günde iyileşir?
Epizyotomi ne zaman iyileşir, diye merak edebilirsin. Epizyotomi kesisinin iyileşmesi 7-10 günü bulur. Bu süreçten daha uzun bir sürede iyileşme gerçekleşmezse veya herhangi bir komplikasyonla karşılaşırsan doktoruna başvurmanda fayda var.
Bu bilgiler de önemli: 9 Maddede Doğum Sonrası Perine Bakımı
Normal doğum dikişleri
Doğum sırasında kendiliğinden oluşacak herhangi bir yırtılmaya göre epizyotomi komplikasyonlarının daha az olması ve tedavisinin daha kolay yapılması en önemli avantajlardan biri. Epizyotominin vücuda hiçbir zararı yok. Yalnızca epizyotomi dikişlerinde ve bölgede meydana gelebilecek birtakım komplikasyonlar olabilir. Aşağıda merak edilen bu durumlar hakkında detaylı bilgi verdik.
Normal doğumdan sonra dikişler ne zaman düşer?
Doğum sırasında doktorun normal bir dikiş attıysa bunun düşmesi 1 ayı bulabilirken bazen bu süre daha da uzun olabiliyor. Epizyotomide ise dikişler yaklaşık 7-10 içerisinde kendi kendine eriyor ve dikişleri almak için bir operasyon yapılmıyor.
Normal doğum sonrası dikiş ağrısı ne zaman geçer?
Her kesikte olduğu gibi epizyotominin de iyileşmesi 1-2 hafta sürüyor. Vücudun dikişleri emse de doğumdan 1 hafta sonrasına dek hala acıya karşı duyarlı ve hassas olabilirsin. Normal doğum dikişleri için krem kullanarak bölgedeki ağrını hafifletebilirsin, ancak bunun için mutlaka doktoruna danış.
Normal doğum dikişlerinin şişmesi
Epizyotomi dikişlerinin şişmesi, acı çektiren bir durum. Bunun dışında doğum dikişlerinde açılma, bölgede morarma ve kanamayla karşılaşman da mümkün. Bu durum enfeksiyona sebep olabileceğinden bölgenin temizliğine ekstra dikkat etmelisin.
Bölgenin pansuman yaparak düzelip düzelmeyeceğine veya yeniden dikiş atılması gerektiğine karar verilebilmesi için doktorunla mutlaka görüşmelisin.
Normal doğum dikişleri enfeksiyon belirtileri
Epizyotomi sonrası enfeksiyon, nadir de olsa gerçekleşebilir. Doğum kesisinin dikişleri kendi kendine açılarak enfeksiyona yol açabilir. Tam tersi şekilde, dikişler erimeden bölgede kanama veya enfeksiyon olması da dikişlerin açılmasına sebep olabilir.
Epizyotomi sonrasında tam anlamıyla iyileşme gerçekleşmeden cinsel ilişkiye girmen de bir diğer enfeksiyon sebebi. Epizyotomi tedavisi için ilk olarak bölgenin temizliğini yapmalı ve antibiyotik ilaçlarını güzelce kullanmalısın. İyileştikten sonra dikişlerin yeniden atılır, zamanla da normal hayatına dönersin.
Öğrenmende fayda var: Doğum Sonrası Cinsel İlişkiye Dair Kafana Takılan Her Şey
Epizyotomi bakımı nasıl yapılır?
Hastaneden taburcu olmadan önce dikişlerinin kontrolü ve pansumanı yapılır. Evine döndüğünde ise kendi günlük kontrolüne ve bakımına devam edebilirsin. Epizyotomi bakımı sırasında dikkat etmen gerekenleri şöyle sıralayalım:
- Uygulama yerini kuru ve temiz tutman gerekli.
- Doktorun herhangi bir antibiyotik veya ağrı kesici verdiyse düzenli kullanmayı ihmal etme.
- Hijyenik pedlerini 4-6 saatte bir değiştir.
- Tuvalet sonrası temizliğe dikkat etmen gerek. Temizliği ılık suyla yapmalı ve bu bölgeye gaita bulaşmamasına özen göstermelisin.
- Uzun süre ayakta kalmak ya da oturmaktan kaçınman gerek, mümkün olduğunca doğum dikişlerinin olmadığı taraf üzerine oturmalısın.
- Kabızlıktan kaçınmak için bol sebze ve meyve tüket, sık sık su iç.
- Bölgeyi rahatlatmak ve ağrıların önüne geçmek için günde 2-3 kez, 10-20 dakika arası leğene doldurduğun ılık suyla oturma banyosu yapabilirsin.
- Epizyotomi sonrası cinsel ilişki için doktorun onayını bekle.
Prof. Dr. İsmail Çepni anlattı: