Doula Nedir? Doğuma Hazırlığa Yardımcı Olur mu?

Doula Nedir? Doğuma Hazırlığa Yardımcı Olur mu?

Doğumun zor anlarını sana anlatacak, doğumla ilgili seni hazırlayacak ve rahatlamanı sağlayacak her türlü görevi keyifle üstlenecek birine mi ihtiyacın var? Aradığın kişi, doğum koçu olarak da bilinen bir doula olmalı! Peki kim bu doula, sana nasıl bir yardımı dokunabilir? Bu yazıda doula kavramı ile ilgili bilmen gerekenleri yazdık!

Sen de bir doula ile çalışmak ve doğuma her açıdan hazırlanmak ister misin? Öyleyse onları bulabileceğin ve iletişim kurabileceğin hizmetimize göz atmalısın! Doula ve doğuma hazırlık kursları, fiyatları ile burada!

Doula nedir?

Doula, Eski Yunanca'da "hizmet eden kadın" anlamına gelen bir kelime. Türkiye'de her ne kadar "doğum koçu" olarak algılanıyor olsa da doula'lar, hamileler için gereken fiziksel ve duygusal desteği veren, hamilelik ile ilgili her türlü sorun ve bilgi için sürekli ulaşabileceğin birer yardımcı diyebiliriz.

Bir doula, seni hamileliğin ilerleyen dönemleri ve doğum için hazırlamaya çalışır. Doğum esnasında da yanında olarak seni yönlendirir, nefes alış verişlerini düzenlemene ve sancılarını kontrol etmene yardımcı olur. Seni rahatlatır, korkularını yenmeni sağlar. Ayrıca ailenin diğer bireylerini, partnerini, varsa çocuklarını ve yanında olan herkesi konu ile ilgili bilinçlendirir. Bunu yapmasındaki amaç, yakının olan herkesin bilgilenerek seni anlayabilmelerini sağlamaktır.

Doula'lar, sıkı bir eğitimden geçerek gerekli bilgi birikimi ve deneyime sahip olduktan sonra sertifika alarak göreve başlarlar. Doula eğitimi ülkemizde de son yıllarda verilmeye ve alanında uzman doula'lar yetiştirmeye başladı.

Kendisi de bir doula olan uzmanımızın önerilerine bak: Doğum ve Doğum Sonrası İçin Ayşe Öner’in Önerdiği 10 Şey

Doula'nın bir ebe veya hemşireden farkı nedir?

Bir ebe veya hemşire, hamileliğinin tıbbi olan tarafıyla ilgilenecek ve tıp kurallarının ışığında seni yönlendirecektir. Sağlık durumuna göre sana ilaçlar verebilir, alternatif başka tedavi yöntemleri deneyebilirler. Ancak söz konusu bir doula olduğunda, olayın tıbbi boyutları devreye girmez, doula'nın tıbbi herhangi bir öneride bulunması, ilaç vermesi, muayene yapması söz konusu değildir. Doula'lar daha çok alternatif yöntemler uygular ve konunun çok daha ruhani kısmı ile ilgilenirler.

Bu bilgiler de aklında olsun: Olabildiğince Rahat, Sorunsuz ve Güvenli Bir Doğum İçin Kendine Yapacağın 6 İyilik

 

Bir Doula'nın senin için yapacakları nelerdir?

Doulalar, eğitim ve becerilerine bağlı olarak senin için çeşitli rahatlatma yöntemleri, hazırlıklar, psikolojik farkındalıklar ve büyük bir destek sağlar. Aşağıda bir doula'dan alabileceğin bazı hizmetleri sıraladık:

  • Doğum eğitimi ve hazırlığı,

  • Doğum planı (sen ve doktorunun kararları ışığında),

  • Doğumuna katılarak seni hazırlama ve rahatlatma,

  • Seni rahatlatacak masaj uygulamaları ve diğer konfor sağlama yöntemleri (Senin yapabileceklerin de var: Hamilelikte Kendine İyi Bakman İçin 10 Öneri ),

  • Doğumu kolaylaştıracak bazı egzersizler için koçluk (Nefes egzersizleri gibi),

  • Güven ve teşvik duygusu sağlama,

  • Doğumu iyisiyle kötüsüyle, her yanı ile anlatma ve bilgilendirme,

  • Rahatlığını sağlamak ve modunu yüksek tutmak için türlü faaliyetler gerçekleştirme (aromaterapi, sakin ve rahatlatıcı bir ortam sağlama vs. gibi),

  • Gerginliğini azaltma,

  • Sürekli erişilebilirlik,

  • Hamileliğin gidişatı ve ilerleyen dönemlerde olacaklar hakkında bilgi verme,

  • Doğum korkusunu yenmeni sağlama.

Bir yandan da bunları yap: Doğum Öncesi Hazırlıklarını Tamamlaman için 11 Öneri!

Bir Doula'ya neden ihtiyacın var?

Doğum, aslında bilinmezliklerle dolu ve senin için ister istemez korku veren bir olay gibi görünebilir. Bu düşünceleri edinmekte haklısın. Ancak doğum korkunun ilerlediğini, hayatını ve bebeğini etkileyecek duruma gelmeye başladığını hissettiğin takdirde veya bu duruma hiç düşmeden bir doula ile çalışmaya başlayabilirsin.

Doula'lar doğum korkusu ile ilgili ihtiyacın olan desteği sana sunar, hamilelikten doğuma kadar olan süreçte sana kılavuzluk eder, bilmen gereken tüm bilgileri sana aşılar, yanında olur, güven verir ve rahatlaman için elinden geleni yapar. Aslında doula'lar, konu ile ilgili her türlü bilgisi olan ve sana çok yardımcı olabilecek birer arkadaş ve yoldaştır.

Kimi hüzünlü kimi mutlu: Annelerden Lohusa Depresyonu Hikayeleri

Doğum korkusu ve depresyon dışında, doktorların, hemşirelerin veya ebelerin senin için psikolojik destek sağlayamaması, her istediğinde yanında olmak ve seni rahatlatmak gibi bir durumlarının söz konusu olmaması, yalnız tıbbi açıdan paylaşımlarda bulunabilmen dolayısıyla kafanda soru işaretleri oluşabilir ve hiç olmadık zamanlarda destek arayabilirsin. Bu hizmetleri tıp görevlileri, iş tanımları ve yükleri gereği sana sağlayamaz ama bir doula tüm bu isteklerini karşılayabilir.

Yeri gelmişken, bu konuya bakalım: 9 Soruda Hamilelik Depresyonu ve Doğum Sonrası Depresyon Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!

Peki, bir doula ile hamilelik geçirmenin faydaları nelerdir?

Dünyanın dört bir yanından yapılan araştırmalar doula'ların faydalarını ortaya kondu. Doula'ların çalıştıkları bölgelerde kanıtlanmış faydalarından bazılarını aşağıda belirttik:

Doula'lar seninle birlikte doğuma girebilir ve seni yönlendirebilirler mi?

Dünyanın birçok yerinde doula'lar, doktorlarla iş birliği yapabilir ve birlikte uyum içerisinde çalışabilirler. Ancak bu durum en azından şu an için ülkemizde pek kabul görmüyor ve doktorlar "işime karışılıyor" düşüncesi ile doula'ların doğumda bulunup yönlendirme yapmasına karşı çıkabiliyorlar. Ancak kendi doktorun ile bu durumu konuşup iş birliği sağlanmasını isteyebilirsin. Kabul edildiği takdirde doula'n seni yönlendirebilir ve sana destek olabilir.

Bakmalısın: Olabildiğince Rahat, Sorunsuz ve Güvenli Bir Doğum İçin Kendine Yapacağın 6 İyilik

Bir doula ararken nelere dikkat etmelisin?

Bir doula edinmeye karar verdin ve arayışa girdin. Elbette karşına çıkan ilk doula ile çalışacaksın diye bir şey yok! Bu konuda ihtiyacın olan en önemli şey güven. Peki, bir doula ararken nelere dikkat etmelisin?

  • Eğitimini aldığı kurum ve başarısı,

  • Tecrübeli olup olmadığı,

  • Ücretleri,

  • Doğum tecrübeleri.

Çalışmaya başlamadan önce birkaç doula ile bir araya gelerek doğum, aile ve tecrübeleri üzerine konuşabilir ve seçimini izlenimlerine göre yapabilirsin. Doula tercih ederken senin için önemli olan ilgisi, güveni, bilgisi ve desteği olmalı!

Konu ile ilgili bir de videomuz var, izlemeye ne dersin?

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: