1- Spinal anestezi nedir?
Spinal anestezi; yalnızca sezaryen doğumda uygulanan, annenin yalnızca belden aşağısının uyuşturulduğu ve doğumun hemen ardından bebeğini görebileceği anestezi çeşididir.
Spinal anestezi, genel anestezi almaya müsait olmayan ya da doğar doğmaz bebeğini kucağına almak isteyen anne adaylarına uygulanır.
- Kalp yetmezliği,
- Akciğer problemleri,
- Solunum yetmezliği gibi problemlerin varsa genel anestezi alamazsın ve spinal anestezi senin için bir alternatif olabilir.
Sezaryen doğum yapacaksan, merak ettiğin her şey bu içerikte: Nedir, Ne Zaman Yapılır, Riskleri Neler: Her Yönüyle Sezaryen Doğum
2- Spinal anestezi nasıl yapılır?
Doğum vaktin yaklaştı ve doktorunla birlikte spinal doğum yapmayı seçtin. Bu aşamadan sonra spinal anestezinin vücuda nasıl uygulandığını merak ediyor olabilirsin. Spinal anestezinin aşamalarını aşağıda sıraladık;
-
Spinal anestezi oturur pozisyonda verilir. Doktorun ve anestezi uzmanları seni doğru pozisyonda oturtacak ve ardından bel bölgeni sterilize edecek. Anestezi sırasında enfeksiyon oluşmaması için bu, önemli bir aşama!
-
Spinal anestezi verilirken yaşanacak ağrıyı en aza indirmek için o bölgene çok küçük bir miktar lokal anestezi verilebilir.
-
Uyuşma sağlandıktan sonra anestezi uzmanı uygun gördüğü iki omur arasında iğne yoluyla gerekli ilaçları enjekte eder ve ardından iğne girişini kapatır. İğne yapıldıktan hemen sonra bacaklarında ve belinde uyuşma hissedeceksin ve kısa süre sonra ağrı-acı hissi tamamen ortadan kalkacak. Anestezi uzmanı gerekli kontrolleri yaparak his duymadığına emin olduktan sonra artık doğum için hazır olacaksın.
3- Spinal anestezi etkisi ne kadar sürer?
Spinal anestezi, ilaç vücuduna uygulandığı anda etkisini gösterir ve süresi uzatılamaz. Uyuşukluk hissi doğumdan en az 2 saat kadar sonra da devam edebilir. Bu süreçte eğer izin verilirse bebeğini emzirebilir ve onunla ilgilenebilirsin.
4- Spinal anestezi sonrası yapılması gerekenler nelerdir?
-
Her sezaryen operasyonunda olduğu gibi spinal sezaryenden sonra da en az 1-2 gün yatak istirahati yapmalısın.
-
Doktorun izin verdikten sonra bol bol sıvı alımı yapmalısın. Su, meyve suyu, çay, kahve ve çorba en çok tüketmen gereken sıvılardandır.
-
Özellikle belini zorlayacak ters hareketlerden kaçınmalı ve yük kaldırmamalısın.
-
Spinal anestezinin etkisinin geçmeye ve ağrılarının başladığını hissettiğin anda hemşirelere haber vermelisin. Sağlık görevlileri senin için gereken ağrı kesici ilaçları tedarik edecek.
5- Spinal anestezinin yan etkileri nelerdir?
Spinal anestezi güvenli bir yöntem olmasına rağmen, her işlemde görüldüğü gibi bunda da bazı küçük komplikasyonlar yaşanabilir. Spinal anestezi komplikasyonları için görülebilecek durumları aşağıda sıraladık:
-
Baş ağrısı (Özellikle genç insanlarda daha şiddetli görülür.),
-
Bel ve sırt ağrıları,
-
Çok nadir olarak nörolojik hasarlar meydana gelebilir. Bu hasarların oluşma sebepleri içinde uygun olmayan hastaya spinal anestezi yapılması, yüksek dozda anestezi verilmesi ve anestezi yapılırken steril ortam sağlanmaması gibi sebepler vardır. Ancak bu durumların görülme sıklığı çok nadirdir.
6- Spinal anestezi sonrası baş ağrısı neden görülür ve nasıl geçer?
Spinal anestezi ile doğum yapanlar en sık baş ağrısı yan etkisini görür. Bu yan etkinin görülme sebebi ise anestezinin verilmesi için iğne ile girilen aralıktan omurilik sıvısının sızıntı yapması ve buna bağlı olarak sıvının azalmasıdır. Bu ağrı en çok ayağa kalkarken ve otururken görülür. Eğer spinal anestezi ardından baş ağrısı yaşıyorsan doktorun bir serum yardımı ile ağrının azalmasına yardımcı olur. Ayrıca destekleyici olarak bol miktarda sıvı alman gerekir. Bu sıvılar içerisinde çay ve kahve de bulunabilir, çünkü kafein bu ağrıyı azaltabilir özellik taşır.
Spinal anestezi sonrası baş ağrısı, 2-3 günde azalır ve en fazla 1 hafta içinde son bulur. Eğer ağrı uzun sürer ve dayanılmaz hale gelirse muhakkak doktoruna danışmalı ve uygun tedaviyi görmelisin.
Ayrıca spinal anestezi sonrası belde ağrı da söz konusu olabilir. Bu ağrı da baş ağrısı gibi gelişir.
Bu bilgiler de işine yarayacak: Sezaryen Sonrası Bunlara Dikkat Et!
7- Spinal anestezi ile epidural anestezi farkı nedir?
-
Uygulanış yöntemi açısından iki anestezi çeşidi de aynıdır, iki yöntemde de anestezi sıvısı omurilikten verilir. Ancak epidural anestezide ilaç, omurilik etrafındaki zarın dışına enjekte edilirken, spinal anestezide bu zarı geçerek içindeki sıvıya verilir.
-
Epidural anestezinin vücuda etki etme süresi 15-20 dakikayken, spinal anestezi vücuda uygulandığı anda etki eder.
-
Epidural anestezinin süresi tekrar ilaç enjekte edilerek uzatılabilir ama spinal anestezi yalnızca bir defa uygulanır, süresi uzatılamaz.
-
Spinal anestezinin uyuşukluk süresi epidurale göre daha uzundur, sezaryen sonlandıktan sonra 2-3 saat sürebilir.
Ayrıntısı neymiş öğrenelim: Epidural Doğum Nedir, Nasıl Uygulanır?
Annelerimiz aralarında konuşmuşlar: Spinal anestezi mi, epidural anestezi mi?
8- Spinal anestezinin riskleri ve faydaları nelerdir?
-
İlacın etkisi hemen başlayacağı için bekleme süresi ve gerginlik yaşamazsın.
-
Anestezi etkisi doğumdan sonra da devam edeceği ve hemen ağrılar başlamayacağı için eğer mümkünse bebeğinle vakit geçirebilirsin.
-
Spinal anestezinin diğer anestezi türlerine göre en büyük dezavantajı baş ağrısıdır. Bu ağrıda yukarıda bahsettiğimiz çeşitli yöntemlerle azaltılabilir.
9- Spinal anestezi kimlere uygulanmaz?
Spinal anestezi, bel hizasından omurlar arasına iğne yolu ile verilen bir anestezi çeşididir. Bu nedenle;
- Bel bölgende enfeksiyon,
- Bel fıtığı ameliyatı,
- Deri hastalığı,
- Kan pıhtılaşması sorunu yaşamış biriysen spinal anestezi ile doğuma alınman mümkün değildir.
Videomuz da var, izleyelim mi?