- Doğuma 276 gün kaldı.
İçeride neler oluyor?
Yukarıda insan beyninin renkli 3 boyutlu taramasını görebilirsin. Yeşil merkezi yapı hipotalamustur. Dolaşan östrojene yanıt olarak bu, hipofiz bezinin yeşil alanını alttaki yeşil alanı harekete geçirerek yumurtlamayı tetikleyen hormonları salgılayan kimyasalları serbest bırakır.
Yumurtlama için hormon oluşumu, adet döngünün ilk haftasında yani hemen hemen 4. günü itibariyle başlar. Beyninde bulunan hipofiz bezin folikül uyarıcı hormon olan FSH’ı üretir. Regl dönemin boyunca, FSH seviyesi istikrarlı bir şekilde yükselir ve yumurtalıktaki her folikülün gelişimini tetikler.
Foliküller yumurta taşımasının yanı sıra östrojen üretir. Östrojen hormonu vücutta dolaşarak hipofiz bezini etkiler ve LH hormonu üretmesini sağlayarak yumurtlamayı tetikler. Bu hafta östrojen seviyen düşük ve sabittir, ancak döngünün ilerleyen dönemlerinde önemli ölçüde artacaktır. Progesteron seviyeleri regl dönemin boyunca düşüktür, ancak birkaç gün sonra yükselmeye başlar ve döngünün ikinci bölümünde yüksek kalır. Progesteronun etkisi altında rahim ağzındaki kaslar gevşer ve rahim ağzı kanalını açar. Değişiklikler aynı zamanda daha sıvı hale gelen mukusu da etkiler, bu nedenle sperm daha kolay seyahat eder ve yumurtayı daha kolay bulur. Döllenmiş yumurtanın implantasyonuna hazırlıkta rahim iç yüzeyinin kalınlaşmasını sağlayan da progesterondur.
Aşağıdaki tablodan bir adet döngüsündeki hormon dalgalanmalarını görebilirsin.
Doktoruna sor!
Eşime kolesterolünün yüksek ve aşırı kilolu olduğu söylendi. Bu çocuk sahibi olma şansımızı etkileyebilir mi?
Bu iki koşul; insülin direnci, kolestrol yükselmesi ve kan basıncının yükselmesiyle birlikte doğurganlığı azaltabilir. Bu yüzden senin kadar eşinin de hamilelikten önce doktoru tarafından bazı kontrolleri yaptırması tavsiye edilir.
Adet döngüsü sırasında rahimde meydana gelen değişiklikler
Adet döngüsü sırasında işleyen dört hormon vardır.
FSH: Yumurtalıkta yumurta foliküllerinin gelişmeye başlamasına neden olur.
Östrojen: Gelişmekte olan yumurta tarafından yumurtalık üretilir ve yumurtlamadan hemen önce pik yapar.
Detay al: Östrojen Nedir?
LH: Yumurtlamayı tetikler.
Progesteron: Rahim duvarını kalınlaştırır.
Hadi bak: Progesteron Hormonu Hakkında Bilmen Gereken Her Şey