- Doğuma 260 gün kaldı.
İçeride neler oluyor?
Blastosist, rahmin iç yüzeyine gömülmeye hazırlanır. Döllenmeden ve yumurta tamamen yerleştikten genellikle yaklaşık yedi gün sonra hamilelik başlar. Blastosist olarak bilinen ve sonunda fetüsten gelecek olan hücre yumağı şimdi rahminin iç yüzeyine gömülmeye hazırlanacak ve plasenta oluşmaya başlayacaktır. Bu gerçekleşmeden önce önemli bir değişiklik daha var. Yumurtlamadan sonra boş yumurtalık folikülü, korpus luteum adı verilen bir yapıya dönüşür. Bu küçük sıvı dolu kese, giderek gelişen kan damarları haline gelir ve progesteron hormonu üretmeye başlar. Bu, döllenmiş yumurtanın hayatta kalmasına ve blastosistin yakında gömüleceği rahminin astarını oluşturmasını sağlayan mukusu oluşturmak için gereklidir.
Korpus luteum da biraz östrojen üretir. Yaklaşık 8-12 haftalık hamilelikte, plasentan progesteron üretimini devralacaktır ancak korpus luteum, genellikle küçülene kadar yaklaşık altı aya boyunca hormon üretiminde küçük bir rol oynamaya devam eder.
Bu yapı kistleşebilir. Detaylı bilgi için: Korpus Luteum Kisti Nedir?
Doktoruna sor!
Hamile kalmam durumunda kullandığım ilaçları bırakmalı mıyım?
Hamilelikte birçok ilacın alınması güvenlidir ancak bazılarının etkinliği tam olarak değerlendirilememiştir. Bu grup alerji için antihistaminikler, reçetesiz uyku hapları ve birçok ağrı kesiciyi içerir. Eğer yanlışlıkla hamilelikte kullanım için uygun olmadığı düşünülen bir reçetesiz ilaç aldıysan, tek bir dozla herhangi bir zarar vermen olası değildir. Ancak endişen varsa tıbbi yardım alabilirsin.
Hamilelikte bir ilacı kullanmaya devam etmen gerekiyorsa, bunun güvenli olup olmadığını doktoruna sormalısın. Eczacılar tüm ilaçlar hakkında iyi bilgi verir ancak doktorun sadece reçeteyle satılan ilaçlar konusunda danışabileceğin en iyi kişidir.
Gebelikte ilaç kullanımı: Hamilelikte Hangi İlaçlar Güvenli?
Gebelik mucizesi!
Bir bebeğe hamile kalmadan önce vücudunda yerine oturması gereken çok sayıda olay söz konusu. Tüm bu olasılıkları düşündüğünde, hamile kalabileceğine inanmak zor olabilir.
Hamile kalmak için vücudunda doğru şekilde ilerlemesi gereken olaylardan bahsedelim.
- Yumurtanın gelişmesi için hormon dengenin doğru olması gerekir.
- Yumurtlama doğru şekilde gerçekleşmeli. Bir yumurtanı folikülden bırakmazsan döllenme olasılığı yoktur.
- Adet döngünde doğru zamanda seks yapman gerekir. Sperm, sağlıklı servikal mukusta yaklaşık üç gün yaşayabilir, ancak yumurtlama döngün bittiyse yumurta ve spermin karşılaşma olasılığı düşüktür. Bazı durumlarda her ay hamile kalabileceğin yani yumurtlama olan sadece iki veya üç gün olabilir.
- Eşinin yumurtaya ulaşmak için servikal mukusa nüfuz edebilecek bol miktarda iyi ve sağlıklı sperm üretmesi gerekir.
- Yumurta döllendiğinde, blastosist rahmin iç yüzeyine güvenli bir şekilde yerleşmelidir.
- Doğru progesteron hormonu seviyeleri korpus luteum tarafından üretilmelidir.
Bu hormon hakkında detaylı bilgi al: Progesteron Hormonu Hakkında Bilmen Gereken Her Şey