- Doğuma 278 gün kaldı.
Adet döneminin ikinci gününe geldin. Tam bir döngü ortalama 28 gündür, ancak birçok kadının daha kısa veya daha uzun bir döngüsü vardır.
Şimdi adetinin en yoğun olduğu zaman olabilir çünkü rahmin iç yüzeyini oluşturan doku ve kan dökülüyor. Adet sırasında ortalama kan kaybı 30 ml civarındadır. Rahim dokusu dökülürken rahimdeki kan damarları daralır ve bu da kramp benzeri ağrılara neden olabilir.
Adet dönemin biter bitmez, yumurtalıklarından birinde bulunan folikül içinde bir yumurta olgunlaşmaya başlar ve adet döneminin ortasında serbest kalmaya hazırdır. Buna yumurtlama denir.
Bu esnada rahim duvarı, progesteron ve östrojen hormonlarının etkisiyle döllenmiş yumurtanın tutunması için uygun ortamı oluşturmaya başlar. Eğer yumurta döllenmezse hormon seviyeleri düşer ve döngü yeniden başlar.
İçeride neler oluyor?
Yumurtan zaten rahim içinde gelişmekte. Yukarıdaki renklendirilmiş mikroskopik görüntüde yumurta içeren foliküller, küçük beyaz yapılar şeklinde görünür. Bir folikül olgunlaştığında yumurta patlar ve yumurtlama gerçekleşir.
Adet döngüsü sırasında rahimde meydana gelen değişiklikler
Olgunlaşan yumurta döngünün 14. günü civarında folikülünden serbest bırakılır. Boşalan yumurta folikülü, adet döngüsünün 28 günü boyunca endometrium, diğer ismiyle corpus luteum’un yaklaşık 6 mm kalınlığa ulaşmasına yardımcı olan bir hormon olan progesteron salgılar ve yeni bir yumurta oluşturmaya hazırdır.
Aklında olsun!
Birlikte yaşayan veya çalışan kadınların adet dönemleri aynı dönemlerde olabilir. Bilim insanları, aynı cins canlıların feromonlarının burundaki reseptörlere birbirilerine yayıldığını iddia ediyorlar. Bu da beraber vakit geçiren kadınların adet döngülerinin yakınlığı konusunda fikir veriyor.