16 Günlük Hamilelik

16 Günlük Hamilelik

Yumurtan döllendiğinde normal adet döngünün durması için vücudunda doğal olarak hormonal değişiklikler meydana gelir.

Artık yavaş yavaş hamilelik belirtileri başlıyor. Bakalım 16 günlük gebelikte neler olacak?

  • Doğuma 264 gün kaldı.

İçeride neler oluyor?

Yukarıdaki görselde bir insan yumurta hücresi, döllenmeden 24 saat sonra mor renktedir. Yumurtanın etrafında artık geçilmez hale gelen kalın bir tabaka vardır. Görseldeki kırmızı alan olarak görülen iki çekirdek, anne ve babadan gelen genetik materyali içerir.

Yumurtanın döllenmesini izleyen bu erken aşamada gelişmekte olan embriyo, beynindeki hipofiz bezine varlığını bildirecek ve adet döngünü sonlandırır. Bunu da yeni bir gonadotropin yani hCG hormonu üreterek yapar. Bu hormon normal aylık döngünü hamileliğin ve lohusalığın bitene kadar sonlandırır ve hamileliğin için gerekli olan yüksek progesteron seviyelerini korur. Progesteron, bir embriyonun rahimde hayatta kalması ve dolayısıyla bebeğinin doğumdan önce sağlığı ve gelişimi için gereklidir.

Oku: Progesteron Hormonu Hakkında Her Şey

Bundan yaklaşık dört ila beş hafta sonra embriyon kendi yaşamını sürdürmek için gereken tüm hormonları üretecektir. Tabii ki beslenmesini sen sağlayacaksın, ancak hamileliğin ilk haftalarında bile embriyo, en azından hormonları ve genleri söz konusu olduğunda bağımsız bir insan gibi davranır.

Doktoruna sor!

Yumurtlama testleri yaptım ama hepsi negatif çıktı. Bu durum bu ay yumurtlamadığım anlamına mı geliyor?

Ovulasyon testin pozitif olmasa bile yumurtlamış olabilirsin. Yumurtlama testlerinin LH artışını tesadüfen kaçırması mümkündür. Bu durum özellikle her gün aynı saatte test yapmazsan veya çok su içersen söz konusu olabilir.

Ovulasyon Testi: Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Kullanılır?

Ayrıca yumurtlama testlerinin kusurlu olabileceğini ve yanlış bir negatif sonuç elde etmenin mümkün olduğunu da unutma. Ayrıca hemen umutsuzluğa kapılma ve ağrı veya mukustaki değişiklikler gibi başka yumurtlama semptomlarının olup olmadığını takip et. Ancak, sürekli negatif testlerle iki veya üç ay karşılaştıysan, düzenli olarak yumurtlamıyor olabilirsin. Bu durumda tıbbi tavsiye alman iyi olabilir.

Detaylar burada: Yumurtlama Dönemi Belirtileri: Ovülasyonun 6 İşareti!

Sağlığına dikkat et!

  • Gebe kalmaya çalışırken, tüm vücut sağlığının çok daha farkında olduğunuzu göreceksin. Soğuk algınlığı, grip ve diğer yaygın enfeksiyonların doğurganlığını veya doğmamış bebeğini etkilemesi olası değildir. Ancak bazı enfeksiyonlar ve virüsler, daha ciddi bir etkiye sahip olabilir. Bu konuyu doktorunla konuşmalısın.
  • Örneğin daha önce geçirmediysen, hem hamilelikte hem de hamilelik öncesinde zona ve suçiçeğinden en iyi şekilde korunman lazım.
  • Listeria bakterilerinin neden olduğu gıda zehirlenmesi de zararlı olabilir.
  • Toksoplazma da hamile ve hamile kalmaya çalışan bir kadın için zararlı bir enfeksiyondur. Özellikle kedi ve köpek dışkısından bulaşabilir. Bu nedenle önce toksoplazma testi yaptırmalısın ve evcil hayvanın varsa dışkılarına dokunmamalısın.

Ayrıntılı bilgi için: 9 Madde ile Gebelikte Toksoplazma Enfeksiyonu

İşin doğrusu…

“Fazla testosteron doğurganlığı etkileyebilir!”

Adrenal bezden ve yumurtalıklardan küçük miktarlarda testosteron salgılanır. Düşük seviyelerde doğurganlığa yardımcı olabilir ancak çok fazlası adet döngüsünü etkileyebilir ve kısırlığa neden olabilir. Bu yüzden hormon seviyelerini inceletmen lazım.

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma

The Day By Day Pregnancy Book-Dr. Maggie Blott

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.