1 Günlük Gebelik

1 Günlük Gebelik

Bugün, senin hamileliğinin temellerinin atılabileceği dönemin birinci günü. Eğer bu adet döngüsü içerisinde gebe kalmaya çalışıyorsan, son derece önemli olan bu tarihi bir kenara not etmeni öneririz.

Bakalım bir günlük hamilelikte neler oluyor?

  • Doğuma 279 gün kaldı.

Bugün resmi olarak hamileliğinin ilk günü olmasına rağmen, bundan yaklaşık iki hafta sonrasına kadar aslında hamile kalmayacaksın. Bu "birinci gün" olarak sınıflandırılır çünkü gebe kaldığın zaman, son adet tarihinin ilk günü, hamileliğinin ilk günü olarak kabul edilir. Çünkü yumurtlama tarihin ya da döllenmenin ne zaman olduğunu bilemezsin. Bununla birlikte, son adet döneminin ne zaman başladığını hatırlama olasılığın çok daha yüksektir.

Bu yazıyı mutlaka oku: Adet Döngüsü Nedir? Yumurtlama Dönemiyle İlgisi Ne?

İçeride neler oluyor?

1 günlük gebelik foto

Rahim astarı, hamileliğe hazırlanmak için adet döngünün ilk iki haftasında kalınlaşmaya başlıyor. Burada görülen sarı ve mavi alanlar hücreler; pembe alanlar ise salgılardır. Eğer yumurta döllenmez ve gebelik olmazsa; astar bozulur, döllenmemiş yumurtaları atmak üzere adet kanaması meydana gelir.

Bebek sahibi olmayı düşünme zamanı!

Ebeveyn olmak için mükemmel bulamayabilirsin ancak aşağıdakileri aklında bulundurman faydalı olabilir.

  • Mali durumun ve evinin büyüklüğü gibi pratik konular dikkate alman lazım.
  • Bu yalnızca sen ve eşinin kararı. Diğer aile üyeleri, arkadaşlar ya da tanıdıkların dediklerini kafana takma, baskıyla bir karar verme.
  • Denemeler yaparken hemen hamile kalabilirsin ya da bu durum uzun sürebilir. Kendini sıkma, eğer korunmadığın halde 1 yıl boyunca hamile kalmazsan bir sorundan bahsedilebilir.

Beslenmeye odaklan!

Henüz almadıysan, çok hayati bir vitamin olan folik asidi ilk günden itibaren al çünkü bu, bebeğinin ve erken hamileliğin gelişimi için gerekli olacaktır. Folik asidin günde 400 mcg alınması tavsiye edilir ancak aşırı kilolu, diyabetli veya halihazırda nöral tüp defekti olan bir bebeği olan kadınların günde 5 mg almaları gerekir. İkiz gebelik için de daha fazlasını alman gerekebilir. Portakal, brokoli, brüksel lahanası, pancar ve siyah fasulye gibi folat açısından zengin yiyeceklerin yanı sıra kahvaltılık gevrekler ve maya özü gibi güçlendirilmiş yiyecekler yiyebilirsin.

Buradan bilgi alabilirsin: Hamilelik Öncesi Beslenme Programında Neler Bulunmalı?

Aklında olsun!

Hamile kalmaya çalışan kadınların sadece yüzde 20'si bir aylık döngüde hamile kalmaktadır. Çiftlerin yüzde 80'inin çocuk sahibi olması bir yılı buluyor. Bu yüzden sabırlı ol ve hemen gebe kalmazsan çok stresli olmamaya çalış.

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma

The Day By Day Pregnancy Book-Dr. Maggie Blott

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.