Smear testi nedir?
Smear testi, enfeksiyon ya da rahim ağzı kanseri gibi hastalıklar açısından açısından serviksi muayene etmek için yapılan taramadır. PAP smear nedir, onu da söyleyelim. Bu test aynı zamanda PAP smear testi ya da PAP testi olarak da bilinir.
Smear testi nasıl yapılır?
- Jinekolojik muayene esnasında vajinaya “spekulum” denilen bir alet takılır ve serviks görünür bir hale getirilir.
- Bir kanama gelişmediğinden emin olduktan sonra smear fırçası yardımıyla serviksten vajinaya dökülen hücreler toplanır. Bu fırçayla rahim ağzından sürüntü alınır.
- Alınan hücreler lam adındaki ince cam üzerine yayılarak alkol ve saç spreyi sıkılarak sabitlenir.
- Hücre örnekleri patoloji uzmanına gönderilir ve mikroskobik inceleme yapılır.
- İncelemeye alınan hücreler hakkında bir sonuca varılmadan önce yaş, adet düzeni, gebelik durumu ve doğum kontrol hapı kullanımı gibi konularda da bilgi alınarak değerlendirme yapılır.
- Smear alınırken dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden biri, rahim ağzını rahim boşluğuna bağlayan kanaldan ve vajinadan ayrı örnekler alınması. Ayrıca doku takip işleminin hemen yapılmamasının hücrelerde şekil bozukluğuna ve kurumaya yol açtığı için sonuçta hatalara neden olabildiğini de belirtelim.
Aile hekimi smear testi yapıyor mu, söyleyelim. Kadın ve Aile Sağlığı Merkezleri'nde ücretsiz smear testi uygulanıyor. Uygulanan pap smear tarama testi yöntemiyle hastalığın erken teşhisini sağlanıyor.
Nadir görülse de böyle bir sorun da var: Çift Rahim
Smear testi ne zaman yapılır?
Smear testi kaç yaşında yapılır? sorusunun yanıtı kişiden kişiye değişkenlik gösteriyor. Test yaşı olarak cinsel yaşantının başladığı zamanı esas almak gerekiyor.
Amerikan Kanser Derneği’nin bu konudaki görüşü, kadınları yüksek ve düşük risk grupları olarak 2 sınıfta değerlendirmek ve taramayı buna göre yapmak.
Smear testi kaç yılda bir yapılır?
- Yüksek risk grubunda olanların yılda bir,
- Düşük risk grubunda olanların ilk 3 yılda senede bir, daha sonra 3 yılda bir,
- Kanser grubunda olanlarda ilk 2 yıl 3 ayda bir, 3 yıl 6 ayda bir, sonraki dönemlerde yılda bir smear testi yaptırması gerek.
Bunu da öğren: Rahim Sarkması Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri
Smear testi yaptıranların tecrübelerini öğren!
Smear testi kimlere yapılır?
Cinsel hayatın başlamasıyla birlikte her kadının smear testi yaptırması gerektiğini söyledik. Ancak rahim ağzı kanseri açısından yüksek risk grubunda yer alan kadınların smear testi konusunda ekstra hassasiyet göstermesi gerekiyor. Bunlar;
- Sigara kullananlar,
- İlk cinsel tecrübesini erken yaşta yaşayanlar,
- Kendileri ya da partnerleri çok eşli olan kadınlar,
- Doğum kontrol hapı kullananlar,
- HPV enfensiyonu taşıyanlardır.
Smear testi sonucu kaç günde çıkar?
Özel hastane ve muayenelerde patolog tarafından incelenen hücrelerin sonucunu birkaç gün içerisinde alabilirsin. Devlet hastanesinde smear testi sonucu kaç günde çıkar, diye merak ediyorsan burada işlemlerin biraz daha uzun sürdüğünü söyleyebiliriz. Devlet hastanesinde smear sonucunun çıkması 15 gün ila 1 ayı bulabiliyor.
Smear testi sonucu nasıl değerlendirilir?
Smear sonuçları negatif ve pozitif olarak 2’ye ayrılır.
- Smear testi sonucunun negatif olması rahim ağzı hücrelerinde bir anormallik olmadığını gösterir. Ancak test sonucu normal olsa da düzenli aralıklarla jinekolojik muayene ve smear testi yaptırmaya devam etmelisin.
- Smear testi pozitif çıkarsa bu durum, anormal özelliklere sahip hücreler olduğu anlamına gelir. Ancak sonucun pozitif olması kanser olduğun anlamına gelmez. Anormal sonuçların büyük bir kısmı HPV (human papilloma virus) adı verilen enfeksiyondan kaynaklanır.
Smear testinde neler görülür?
Smear testinde görülen anormal (pozitif) sonuçların çeşitli dereceleri vardır:
- Ek sık görülen sonuç ASCUS’dur. ASCUS, normal görünmeyen hücrelerin var olduğuna ancak bunların tam olarak rahim ağzı kanseri öncülü olabilecek hücrelere benzemediğini gösterir. Eğer smear testi sonucun ASCUS ise endişelenmene gerek yok, bu tanıyı alanların çoğunda herhangi bir problem görünmez.
- Sonuç LSIL ise bu, hücrelerde HPV enfeksiyonuna bağlı olarak gelişen değişiklikler görüldüğünü gösterir. Ancak LSIL tanısında kanser gelişme riski düşük olduğu için endişe etmeni gerektirecek bir durum yok. Doktorun, uygun takip yöntemiyle enfeksiyon durumunu takibe alır.
- HSIL, ASC-H ve AIS olarak çıkan sonuçlar smear testinde kırmızı çizgi olarak kabul edilir. Kolposkopik yöntemlerle ileri düzeyde değerlendirmeler yapılarak uygun tedavi ve takipler gerçekleştirilir.
Bunları biliyor musun: Yumurtalık Kistleri Hakkında Bilmen Gereken Her Şey!
Smear testi ile hangi hastalıklar tespit edilebilir?
Smear testinde hangi hastalıklar çıkar, birlikte bakalım.
- Rahim ağzında görülen lezyonlar (kötü huylu ya da kötü huya dönüşebilecek öncül hücreler),
- Servikal ve vajinal hücreler,
- Bakteriler,
- Trikomanonas (enfeksiyon hücreleri),
- Candida (mantar enfeksiyonları) gibi hücresel ve mikrobiyolojik durumlara dair rahatsızlıklar tespit edilebilir.
Smear testi yaptırmadan önce nelere dikkat edilmesi gerekir?
- Sonuçların daha güvenilebilir olması açısından smear alınmadan önce 24 içerisinde cinsel ilişkide bulunmaman gerekiyor.
- En az 72 saat süreyle herhangi bir vajinal ilaç ya da krem kullanmamalısın.
- Testi, adet bitiminin 10 gün sonrasından diğer regline kadar olan süre içinde yaptırman en iyisi. Kan, smear’in değerlendirilmesini etkilediği için adet döneminde test yapılmıyor.
Hamileler smear testi yaptırabilir mi?
Normal şartlarda hamileliğe karar verdiğinde genel bir kontrolden geçmen ve smear testini de bu esnada yaptırman en doğrusu. Ancak şu anda gebeysen ve daha önce yaptırdığın smear taramasının üzerinden uzun bir süre geçtiyse testi yeniden yaptırabilirsin.
Gebelikte PAP testi yaptırmanda herhangi bir sakınca yok. Ayrıca hamilelik esnasında rahim ağzı kanserlerinin artma ihtimali olduğu için gebeliğin ilk 3 ayında rutin smear testi yapılır.
Bunları ihmal etme: Hamile Kalmadan Önce Hangi Testleri ve Aşıları Yaptırmalısın?
Smear testi bakirelere yapılır mı?
Bakirelere smear testi yapılmasına gerek yok. Smear testi bekareti bozar mı, diye merak ediyorsan evet smear'in böyle bir riski var.
Menopoza giren kadınlar smear testi yaptırmalı mı?
Menopoza giren kadınların hormon replasmanı alsalar da almasalar da mutlaka smear testi yaptırmaları gerekiyor. Hormon replasmanı zamanında da smear değerleri takip açısından çok önemli.
Menopoz Nedir? Menopozda Neler Yaşanır?
Smear testi acıtıyor mu?
Hayır, smear testi için yapılan jinekolojik muayene sırasında herhangi bir ağrı ya da acı hissedilmiyor. Günlük rutin işlerine rahatlıkla dönebilirsin.
Smear testi sonrası kanama olması normal mi?
Evet, bazı kadınlarda smear testi sonrası kanama görülebiliyor. Bu kanama genellikle az miktarda ve lekelenme şeklinde oluyor. Eğer bunun dışında bir durum söz konusuysa doktorunla görüşmende fayda var.
Smear testi yapıldıktan sonra ilişkiye girilir mi?
Smear testi yapıldıktan sonra cinsel ilişkiye girmende hiçbir sakınca yok.
Smear testi ne kadar güvenilirdir?
Smear testi yaptıranlarda sonucun kötü olduğu halde normal çıkma ihtimali %25 oranında. Bu nedenle smear, uzmanlar tarafından yalnızca tarama testi olarak değerlendiriliyor. Test sonucunda herhangi bir problem görülürse ileri tetkikler yapılması gerekiyor.
Bu da ilgini çekebilir: Çikolata Kisti (Endometriozis) Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!