Çocuk Nasıl Yapılır? Nasıl Hamile Kalınır?

Çocuk Nasıl Yapılır? Nasıl Hamile Kalınır?

“Nasıl hamile kalınır?” diye merak ediyor ve gebe kalmanın yollarını mı arıyorsun? Vücudun bu konuda kurmalı bir saat gibi çalışıyor, bu nedenle öncelikle bedenini iyi tanıman gerektiğini bilmelisin.

Bu yazımızda çocuk nasıl yapılır ve hamile kalmak için en uygun dönem ne zaman, tüm detaylarıyla anlattık. Hadi bakalım, bol şans!

Çocuk nasıl yapılır?

Öncelikle hamile kalmak için vücudunun birtakım hazırlıklardan geçmesi gerekiyor. Hamile kalmak için ilk şart, adet döngüsünü hesaplamaktan geçiyor. Bazı kadınların adet döngüsü daha kısayken bazılarınınki daha uzun olabiliyor. 25 ila 35 günü bulabilen bu döngü, sağlıklı bir kadın bedeninde ortalama olarak 28 gün sürüyor.

Adet döngüsü bazı kadınlarda hayat boyu düzensiz olabiliyor. Bu nedenle gebe kalmak için adet döngünün ortalama kaç gün sürdüğünü bilmen gerek.

Detaylı bilgi için: Adet Döngüsü Nedir? Yumurtlama Dönemiyle Nasıl Bir Bağlantısı Vardır?

Ne zaman hamile kalınır?

Ne zaman hamile kalınır

“Ne zaman hamile kalınır?” sorusu için en iyi cevabı biz değil; vücudun veriyor, hem de yumurtlama döneminde! Ortalama adet döngüsünün 28 gün olduğunu düşünürsek yumurtlamanın gerçekleşeceği zaman dilimi bu döngünün 14. gününe denk geliyor.

Gebe kalmanın temelinde karmaşık olaylar dizisi yer alıyor. Her ay hipofiz bezinden salgılanan hormonlar yumurtalıkları uyararak yumurtlamayı sağlıyor. Yumurta ile spermin doğurganlık döneminde başarılı bir birleşme gerçekleştirme oranı oldukça yüksek.

Burada aklına "Yumurtlama dönemi dışında hamile kalınır mı?" sorusu gelebilir. Bu, çok düşük bir ihtimal. Bir sonraki yumurtlama dönemin gelene dek hamile kalma ihtimalin yok denecek kadar az.

Bu noktada bilmen gereken iki önemli şey var;

  • Kadın üreme sisteminin içindeki sperm en fazla 5 gün yaşıyor.

Sperm Kalitesi Nasıl Arttırılır?

  • Yumurtanın yaşam süresi ise 24 saat.

Nasıl hamile kalınır?

yumurtlama dönemi hesaplama

“Çocuk nasıl olur?” sorusu tam olarak bu evrede yanıtlanıyor. Yumurta nasıl döllenir, sana açıklayalım. Salınan yumurta, spermle buluşmak üzere fallop tüpüne doğru yol alıyor. Yumurta hücresi kanal üzerinden rahme taşınmak üzere yola çıkıyor, 4-5 gün kadar sonra da bu taşınma gerçekleşiyor.

Yumurta hücresinin aşılanması için rahim hazırlığa giriyor. Gördüğün gibi vücudun mekanizması harika bir şekilde işliyor. Cinsel ilişki sırasında partnerin boşaldığında sperm hücreleri vajinana giriyor. Eğer sperm hücresi yumurtayı döllerse gebelik gerçekleşiyor, bebek oluşumuna dair tüm aşamalar bundan ibaret.

Ayrıca partnerin boşalmasa bile penisinden, içerisinde sperm hücrelerinin olabileceği bir sıvı (zevk suyu) çıkabileceğini de söyleyelim. Eğer bu spermler yumurta hücresini döllerse de hamile kalabilirsin. Artık bebek nasıl yapılır, tüm detaylarıyla öğrendin!

Gebelik ihtimalini artırmak için oku: 10 Öneri ile Hamile Kalmanın Yolları!

Yumurtlama dönemi nasıl anlaşılır?

Yumurtlama dönemi nasıl anlaşılır

Hamile kalmanın yollarından birinin yumurtlama döneminde cinsel ilişkiye girmek olduğunu söyledik. Yumurtlama öncesindeki 1 veya 2 gün içerisinde cinsel ilişkiye girmek gebe kalma şansını artıyor. Peki, yumurtladığını nasıl bileceksin?

Bunun en kolay çözümü partnerinle sık cinsel birleşmede bulunman olsa da çocuk yapmak için en uygun zaman olan doğurganlık dönemini belirlemene yardımcı olacak birtakım yöntemler var, farklı yollar denemene gerek yok. İşte, en etkili hamile kalma yöntemleri:

Kolay hamile kalma yöntemleri

Hamile kalma takvimi hazırla

  • Hamile kalmak için adet döngüsü hesaplaması yapabilmek için her ay adetinin başladığı günü işaretlemek için takvim kullan.
  • Her bir adet döneminin kaç gün sürdüğünü takip et. Kadınların çoğu için yumurtlama, bir döngünün ortasındaki 4 gün içerisinde meydana gelir.
  • Doğurganlığa en uygun olduğun döneme bir zaman çerçevesi belirlemek için birkaç ay adet döngünü takip et. En kısa döngündeki gün sayısından 18 çıkar. Bir sonraki adetin başladığında çıkan sayı kadar gün say. Bu hafta doğurganlığının en yüksek hafta olabilir!
  • Gebe kalma şansını artırmak için bu dönemde özellikle yumurtlamanın hemen öncesindeki günlerde eşinle cinsel ilişkiye gir. Ancak adet düzensizliğin varsa takvim hesabı yanlış sonuçlar verebilir.

Bir yumurtlama döneminde kaç kez ilişkiye girilmeli, diye merak edebilirsin. Yumurta hücresinin yalnızca 12-24 saat canlı kaldığını ve gebelik şansını artırabilmek için yumurtlama döneminde birden fazla sayıda cinsel ilişkiye girmenin önemli olduğunu söyleyelim.

Bunu da oku: Doğurganlık Dönemi Hakkında Bilmen Gereken Her Şey!

Servikal sıvı değişimlerini takip et

Yumurtlamadan hemen önce şeffaf ve kaygan vajinal salgılarda artış gözlemleyebilirsin. Bu salgılar çiğ yumurtanın beyazına benzer.

Yumurtlama sonrasında gebe kalma ihtimali düşük olduğunda bu sıvının bulanık, yapışkan bir hal aldığını ve tamamen kaybolduğunu görebilirsin. Vajinal sıvılardaki değişiklikler çoğu kez yaklaşan doğurganlık dönemine işaret eder.

Vücut ısını takip et

Bazal vücut ısısı, tam dinlenme halindeyken ölçülen vücut ısısıdır. Yumurtlama, bazal ısıda genellikle 1°C’den düşük hafif bir artışa neden olabilir. Isı artışından önceki 2-3 günlük sürede doğurganlığın en yüksek seviyede, bilgin olsun.

Bu hafif yüksek ısı, 3 gün veya daha uzun süre sabit kalıyorsa yumurtlamanın gerçekleştiğini varsayabilirsin. Her sabah yataktan kalkmadan önce ölçtüğün ısıyı not ederek belli bir düzen yakalamaya çalışabilirsin.

Bilimsel bir geçerliliği olmasa da denemek isteyenler için: En Etkili 7 Hamile Kalma Pozisyonu!

Ovulasyon testi yap

Reçetesiz satılan ovulasyon testi, yumurtlama öncesi salgılanan hormonların idrardaki artışını test eder. Ancak işi abartıp en doğru tarihi belirleyeceğim diye de yumurtlama dönemini kaçırma.

Artık “Hamile kalmak için ne yapmalıyım?” diye düşünmene gerek yok. Bu yöntemleri uyguladıktan sonra eğer kısırlık gibi ciddi bir problem söz konusu değilse hamile kalma ihtimalin çok yüksek!

Şimdi, "Hamile olduğumu nasıl anlarım?" diye merak edebilirsin. Onu da burada anlattık: Hamilelik Belirtileri: Hamile Olduğunun 11 Erken İşareti!

Op.Dr. Altuğ Semiz'den kolay hamile kalmak için öneriler!

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma

Cook A., Golden A., Herman Deirdre ve Riggin Erika (Ed.). Sağlıklı Gebelik Rehberi. Ayşın Akyor (Çev.). İstanbul: Eksik Parça Yayınları, 2015.