Miyom Nedir, Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Miyom Nedir, Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Kadınlarda en sık görülen sorunlardan biri olan rahimde miyom nedir? Rahimde miyom belirtileri nelerdir ve miyom gebeliğe engel midir? Tüm sorularının cevabı yazımızda!

Miyom nedir?

Miyomlar, doğurganlık çağlarında kadınların rahminde sıklıkla görülen iyi huylu tümörlerdir. Rahmin iç ve dış zarında veya kas duvarında görülebilirler.

Genellikle büyümeye devam eden tek bir kastan meydana gelirler. Kimisi bir bezelye tanesi kadar küçükken kimisi bir greyfurttan bile büyük olabilir.

Miyom neden olur, söyleyelim. Gebelik sırasında salınan östrojen miktarının artması miyomların bu dönemde büyümesine neden olur. Aynı şekilde menopoz döneminde östrojenin azalması miyomların küçülmesini sağlar.

Rahimde miyom belirtileri nelerdir?

Miyomların pek çoğu hiçbir belirti vermez, ancak rutin bir pelvik muayenede ya da doğum öncesi ultrason tetkikinde fark edilirler. Ama yine de şu belirtiler miyoma işaret edebilir:

  • Anormal, yoğun ve uzun süreli adet kanaması,
  • Karın ve bel ağrısı,
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı,
  • İdrara çıkmada güçlük ve sıklık,
  • Pelvik basınç.

Bunu da oku: Yumurtalık Kistleri Hakkında Bilmen Gereken Her Şey!

Miyom kaç cm olunca alınır?

Miyomların cerrahi bir operasyonla alınması için en az 5 cm olması şart koşulur. 5 cm’den küçük olan miyomlar eğer şiddetli şikayete sebep olursa ameliyat edilir.

Rahatsızlık veren, kısırlık da dahil birtakım komplikasyonlara neden olabilecek miyomları küçültmek ve almak için gebe kalmadan önce ilaç ile cerrahi müdahaleye başvurulması tavsiye edilir.

Miyom gebeliğe engel mi?

Miyom kaç cm olunca alınır

Rahmin içerisinde olduğu için miyom hamileliğe engel mi, sorusu anne olmak isteyen her kadının aklından geçebilir.

Miyomlar;

  • Ender de olsa döllenmiş yumurtanın rahim zarına yerleşmesini engelleyip gebe kalmayı güçleştirebilir.
  • Rahim ağzının şeklini bozabilir, bu da sperm geçişini engelleyebilir.
  • Tüplere yerleşerek tıkanıklığa yol açabilir. Ancak tıkanıklık tek tüpte olursa doğal yollardan gebelik şansı mevcut.
  • Tüpler ve yumurtalık arasındaki anatominin bozulmasına yol açabilir. Bu da yumurtanın yakalanmasını ve tüplerde ilerlemesini zorlaştırabilir.
  • Rahim iç tabakasının kanlanmasını olumsuz etkileyebilir. Bu da gebeliğin rahim içine yerleşmesini engelleyebilir.

Ancak rahim duvarı dışına yerleşen ve boyutu küçük olan miyom gebelikle ilgili bir soruna yol açmaz. Dolayısıyla “Miyom varken hamile kalınır mı?” sorusunun cevabı duruma göre değişkenlik gösterir.

Oku bakalım:

Hamile Kalamıyorum, Hangi Testleri Yaptırmalıyım?

Miyomlar kısırlığa yol açar mı, diye merak edebilirsin. Evet, miyomlar kısırlığa yol açabilir. Yapılan birtakım araştırmalara göre bazı büyüklüklerdeki miyomlar kısırlığa yol açarken bazıları bir problem teşkil etmez.

Miyom tedavisi nasıl yapılır?

Şiddetli belirtilere yol açmayan, küçük boyutlu veya menopoza yaklaşan bir kadında görülen miyomlar genellikle tedavi gerektirmez. Miyom tedavisi ilaç ya da cerrahi yöntemlerle yapılır. İlaçlar miyomları ameliyata hazırlamak için geçici olarak küçültmek ve kanamayı kontrol etmek için kullanılırlar.

İlaç kullanımına ara verildiğinde miyomlar tekrarlayabilir. Tedavi seçimi miyomların büyüklüğü ve yerleşimine bağlı olarak değişebilir.

Miyom ameliyatı nasıl yapılır?

  • Yaş,
  • Hamile kalmak isteyip istememe,
  • Miyomların sayısı,
  • Miyomların büyüklüğü gibi durumlara göre ameliyatın şekline karar verilir.

5 cm’den küçük miyomlar ciddi şikayetlere neden olursa ameliyatla alınır. Özellikle rahmin içindeki miyomlara cerrahi operasyon uygulanır.

Yalnızca miyomun alındığı duruma myomektomi, miyomla birlikte rahmin de alındığı duruma histerektomi denir.

40 yaşın üzerinde, çok ve büyük sayıda miyomu olanlara histerektomi yapılır. Böylelikle miyom tekrar ortaya çıkmaz. Ancak myomektomiden sonra ileriki yıllarda miyomlar yeniden oluşabilir.

Peki miyom ameliyatı sonrası düşük riski azalıyor mu? Miyom ameliyatı sonrası düşük riski %40’lardan %20’lere kadar düşebiliyor.

Miyom hamilelik sırasında tedavi edilir mi?

Miyom hamilelik sırasında tedavi edilir mi

Doktorlar, hamilelikte miyom sancısına karşı genellikle yatak istirahati ve ağrı kesicilerle tedavi uyguluyorlar. Şikayetler böylelikle birkaç gün içinde ortadan kalkıyor. Aksi halde hamilelikte miyomun cerrahi olarak çıkartılması söz konusu değil.

Hamile kalmak istiyorsan buna da dikkat et: Çikolata Kisti (Endometriozis) Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!

Hamilelikte miyom bebeğe zarar verir mi?

Ağrı ve kanama gibi şikayetlerin olsa da bebeğinin miyomdan zarar görme ihtimali çok düşük. Ancak büyüklük ve yerleşim yeri gibi etkenler erken doğum riskini artırabilir. Dikkatli bir gebelik takibi ile başarılı bir doğum yapman mümkün.

Hamilelikte miyomlar erken doğuma neden olur mu?

Miyomlar gebeliğin ilk 3 ayında erken doğuma yol açabilir. Miyomların büyüklükleri, sayıları ve bulunduğu bölgeler bu riski doğrudan artıran etkenler. Miyomlar bazı durumlarda plasentanın kanlanmasını etkileyerek çeşitli sorunlara yol açabilir.

Eğer miyom;

  • Plasentanın altında bulunuyorsa bebeğin eşinde ayrılma söz konusu olabilir.
  • Rahmin altındaysa doğumu engelleyebilir, bu durum sezaryene yol açabilir.
  • Büyükse, ameliyat olmayı gerektirebilir.

Ek olarak hamilelik boyunca, miyomlar büyüme eğiliminde olabilir. Üç aylık riskli dönem atlatıldıktan sonra doktor uygun gördüğü takdirde miyomlar doğum esnasında temizlenebilir.

Anlattık: 7 Maddede Erken Doğum

Miyomlar düşüğe neden olur mu?

Miyomlar;

  • Rahim içindeyse,
  • Endometriuma yakınsa,
  • Bebeğin yerleştiği yerdeyse,
  • Belli bir büyüklüğün üstündeyse, embriyonun tutunmasına ya da erken düşüklere yol açabilir. Böyle miyomların mutlaka alınması gerekir.

Hamilelikte Düşük Nasıl Olur, Belirtileri ve Nedenleri Neler?

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma

Sağlıklı Gebelik Rehberi-Mayo Clinic Uzmanları