Folik asit nedir?
Kendisi DNA sentezinde, hücre bölünmesini sağlamada ve sinir sisteminin gelişiminde çok önemli rolü olan B grubundan bir vitamindir. Hamile kaldığında bebeğinin beyin ve omuriliğinin gelişmesini sağlar.
Hamilelik öncesi folik asit kullanmak neden önemli?
Folik asit bebeğin gelişiminde önemli bir rol oynuyor. Hamile kalmadan birkaç ay önce ve hamileliğin ilk üç ayı boyunca günlük folik asit takviyesi almak spina bifida ve diğer nöral tüp bozukluklarının görülme riskini büyük ölçüde azaltıyor.
Başka neler var: Hamileliğe Hazırlıkta Hangi Vitaminleri ve Ek Besinleri Almalısın?
Peki folik asit kullanmazsan ne olur? Kadınların çoğu gebelik öncesinde folik asit eksikliği yaşıyor. Bunda folik asitin günlük depolanan bir vitamin olmasının etkisi var. Hamile kaldığında bedeninde yeterli miktarda folik asit olmazsa spina bifida denilen bir hastalık ortaya çıkıyor. Bu rahatsızlık ise bebeğinde sinir tahribatına, bacak felcine ve öğrenme bozukluklarına neden olabilir.
Folik asit hamile kalmayı kolaylaştırır mı?
Folik asit, progesteron seviyesini düzenliyor ve düzensiz yumurtlamanın önüne geçiyor. Folik asit kullanımı hamile kalmayı kolaylaştırır mı, sorusuna direkt olarak evet, diyemeyiz. Ancak Bu düzensiz yumurtlamaya olan katkısıyla doğurganlığı arttırmada da söz sahibi olduğu söylenebilir.
Bunların yanı sıra "Folik asit bebeğin tutunmasını sağlar mı?" ve "Folik asit yumurtlamayı arttırır mı?" gibi soruların da olabilir. Ancak hamilelik öncesi folik asit kullanmaktaki asıl amaç, bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlamak. Yani, "folik asit ile hamile kaldım" gibi cümleler seni yanıltmasın.
Kolay hamile kalmanın yollarını merak ediyorsan Hamile Kalmanın Kolay Yolları yazımıza göz atabilirsin.
Hamilelik öncesi folik asit kullanmanın yan etkileri var mı, diye merak edebilirsin. Folik asit, vücutta depolanmıyor. Her gün yeniden alınması gerekiyor. O nedenle hamilelik öncesi folik asit kullanmanın herhangi bir yan etkisi yok. Ancak hamilelik döneminde folik asit fazlalığının bebeğin gelişimini olumsuz etkilediğine dair araştırmalar var.
Prof. Dr. İsmail Çepni'den hamile kalmak isteyenler için beslenme önerileri:
Folik asite ne zaman başlanmalı?
Gebelik öncesi folik asit kullanımına 3 ay önce başlanması öneriliyor. Her kadının hamile kalma süreci farklı ilerler. Bu nedenle bu süreyi belirlemek için doktoruna danışmanda fayda var.
Biz araştırdığımız kaynaklardan günde 400 mikrogram folik asit vitamin desteği almanın önemli olduğuna ulaştık. Besinlerden alman gereken de 200 mikrogram (2 porsiyon) civarı. Ancak her kadının ihtiyacı olan folik asit miktarı farklı olabilir.
En iyi folik asit markası
“Hangi marka folik asit kullanmalıyım?” sorusunun cevabı için pek çok seçenek var. Genellikle doktorların verdiği iki marka Folic Plus ve Folbiol’dür. Bunlar aynı zamanda hamilelikte en iyi folik asit markası olarak da tercih edilen ürünler. O yüzden birçok kadın sık sık “Folic Plus mı Folbiol mü kullanmalıyım?” sorusunu sorar. Aralarındaki fark ise şu: Folic Plus, Folbiol’e göre biraz daha pahalı. Çünkü Folic Plus’ın içerisinde kalsiyum ve D vitamini katkısı da var. Fakat piyasada bu ikisinin dışında başka markalar da var:
- Solgar Folic Acid (Folacin): Vegan kullanımına da uygun bir folik asit.
- Folidoce: 400 mikrogram folik asit, 2 mikrogram da B12 vitamini içerir.
- Ferrozinc: Demir, çinko ve C vitamini de içerir.
- Ferplex: Demir de içerir.
Hangi markayı kullandığının ise pek bir önemi yok. Önemli olan folik asit desteğine başlaman. Hangisini kullanman gerektiğini doktoruna da danışırsan en doğru çözüme ulaşırsın.
Hamilelik öncesi folik asit kullananların yorumları burada!
Folik asit kilo aldırır mı, diye merak edebilirsin. Folik asit doğal besinlerde bulunuyor. O yüzden kilo aldırıcı bir etkisi yok. Eğer hamilelik öncesinde kilo almaktan korkuyorsan ya da kilo vermen gerekiyorsa kendine sağlıklı bir beslenme programı hazırlayabilirsin. Bu programa yeterli miktarda eklediğin folik asit ise kilo almana neden olmaz.
Hamilelik Öncesi Beslenme: Beslenme Programına Alman Gereken 7 Vitamin ve Mineral!
Folik asit içeren besinler nelerdir?
Folik asit bakımından oldukça zengin besinler şunlar:
- Pişmiş mercimek (180 mikrogram),
- Barbunya (147 mikrogram),
- Kuşkonmaz (6 adedi 130 mikrogram),
- Ispanak (130 mikrogram),
- Tam tahıllı kahvaltı gevreği (100 mikrogram),
- Buğday rüşeymi (100 mikrogram),
- Portakal suyu (109 mikrogram).
Not: Verdiğimiz değerler yarım kaselik porsiyonlar için geçerli.
Tabii ki burada bitmiyor: Hamilelikte Folik Asit Kullanımı ve Önemi