Adet Gecikmesi Neden Olur? 11 Maddede Adet Gecikmesinin Nedenleri!

Adet Gecikmesi Neden Olur? 11 Maddede Adet Gecikmesinin Nedenleri!

Adetin gecikti! Aklına başta hamilelik olmak üzere türlü türlü ihtimal geliyor değil mi? Bir gebelik testi yapmadan önce bilmelisin ki adet gecikmesi, pek çok farklı duruma bağlı olarak gelişebiliyor.

Bu yazıda kafandaki "Regl neden gecikir?" sorusunun cevaplarını vereceğiz. İşte adeti geciktiren 11 sebep!

1. Hamilelik

Adet gecikmesi denildiğinde ilk akla gelen tabii ki hamilelik! Bazılarının dört gözle beklediği bazılarının ise endişe ettiği bu ihtimal “Adet neden gecikir?” sorusunun ilk yanıtıdır. Genellikle adet kanamaları düzenli olan biriysen ve yakın dönemde bir birlikteliğin olduysa, bu ihtimalin arttığını söyleyebiliriz. Yani adet olamama nedenlerinin en başında bu ihtimal var!

Korunmasız seks yapmışsan ya da hamile olabileceğine dair başka işaretlere rastladıysan, evde kolayca uygulayabileceğin hamilelik testlerinden edinmeni öneririz.

Haydi bak: Hamilelik Belirtisi mi? Âdet mi?

2. Aşırı egzersiz

spor yapan kadın adet gecikmesi

Spor yapmak adeti geciktirir mi?” sorusunun cevabı, evettir. Özellikle profesyonel sporcuların yaşadığı bu sorun, egzersizlerini arttırdığın ve buna rağmen günlük tükettiğin kalori miktarını azalttığın durumda senin için de geçerli olabilir.

İhtiyacın olabilir: Doğurganlığı Arttıran 5 Yoga Hareketi

3. Hastalık

Duygularını etkileyen stres gibi, fiziksel sorunlar da adet gecikmesinin sebepleri arasında! Regl döneminin başlaması gereken zamanlarda grip gibi bir hastalık geçirdiysen bu, yumurtlamanı geciktirebilir. Haliyle bu durum adet görememeye neden olur.

“Enfeksiyon adet geciktirir mi?” sorusuna da yanıt verelim. Evet, geçireceğin bir idrar yolu enfeksiyonu adet gecikmesine neden olabilir.

Bu video ilgini çekebilir!

4. Polikistik over sendromu

polikistik over sendromu

Polikistik over sendromu adı verilen hastalık da adetin gecikme nedenleri arasında! Uzun süre yumurtlayamama durumunda ortaya çıkabilen bu hastalıkta adet döngülerinin tamamlanması daha uzun sürer.

Polikistik over hastalığı; uzun dönemde şeker hastalığı, hipertansiyon, rahim kanseri, kalp ve damar hastalıklarına sebep olabildiği için fark edilmesi gereken bir sorundur. Polikistik over belirtileri için şunları sıralayabiliriz;

  • Adet döngülerinin 35 günden uzun bir sürede tamamlanması,
  • Tüylenme,
  • Saç dökülmesi,
  • Sivilce sorunu.

Daha fazla bilgi için: Polikistik Over Sendromu Nedir?

5. Kilo

Düşük ya da fazla kilo, metabolizmanın çalışma biçimini değiştirerek yumurtlamanı yavaşlatabilir. Bu yüzden fazla ya da düşük kilolu olduğun durumda sağlıklı beslenerek ideal kilona ulaşman, adet gecikmesinin çözümleri arasında.

Ayrıca aşırı derecede düşük kilolu olan ve buna rağmen ince kalma konusunda son derece ısrarlı kişilerde görülebilen anoreksiya hastalığı da regl gecikmesi nedenlerinden biridir.

Bu arada düşük kilo gibi fazla kilo da yumurtlamanı olumsuz etkileyecektir. Bu yüzden obezitenin de anoreksiya gibi hormonal değişikliklere sebep olarak adet gecikmesine yol açabileceğini söyleyelim.

6. Emzirme

doğumdan sonra adet düzensizliği uzun sürebilir, emzirme döneminde adet gecikmesi yaşayabilirsin. Muhtemelen emzirme dönemin bittiğinde, adetlerin düzene girecektir. Sabret!

Şunu da belirtmeden geçemeyiz ki emziren annenin adet gecikmesinin tek nedeni bu değildir. Yeni doğum yapmış olduğun durumda dahi hamile kalmış olma ihtimalinin de olduğunu aklında bulundurmalısın. “Emziren annenin adet gecikmesi kaç gün olur?” sorusuna cevap vermemiz de mümkün değil, bu durum kişiden kişiye değişebilir.

Bu konuyu merak ediyorsan: Emzirirken Hamile Kalmak ya da Başka Bir Deyişle Hamileyken Emzirmek

Anneysen anneleri tecrübelerini paylaştı: Emzirme döneminde adet gecikmesi

7. İlaçlar

adet gecikmesi ilaç

Yeni bir ilaca başlaman ya da kullandığın ilacın dozunda değişiklik yapman adet gecikmesi nedenleri arasında. Özellikle doğum kontrol ilaçları kullanıyorsan bu ihtimali atlamamalısın.

Hatta adet döneminin seyahat gibi istenilmeyen zamanlara denk düştüğü durumda kadınların adetini geciktirmek için doğum kontrol hapına başvurduğu dahi görülür. Çünkü bu ilaçlar vücuda dışarıdan hormon vererek yumurtalıklardaki yumurta oluşumunu engeller ve adet gecikmesinin nedenlerinden bir haline gelir.

Ayrıca antidepresanlar, antibiyotikler ve kemoterapi ilaçları da geç adet olma sebepleri arasındadır.

Bakmalısın: Adet Döngüsü Nedir? Yumurtlama Dönemiyle Nasıl Bir Bağlantısı Vardır?

8. Stresten adet gecikmesi

Aşırı yoğun çalıştığın, derin bir üzüntünün içinde olduğun, hayatında değişimler yaşadığın birçok durumda ortaya çıkan stres, duygularını etkileyerek metabolizmanda da değişimlere sebep olabiliyor. Bu yüzden stresin birçok sağlık sorununa neden olduğu ve hastalıkları tetiklediği artık hepimiz tarafından kabul görüyor. Bunlardan biri de strese bağlı adet düzensizliği! Adet olmama nedenlerinin en bilineni stres!

Stres adeti geciktirir mi?” diye sorabilirsin. Cevabımız, evet! Stres yaşadığın dönemlerde bedenin gebelik için uygun bir zaman olmadığını hissederek adet olmanı sağlayan hormonları azaltabilir. Hormon düzeninin bozulması ise adet düzeninin bozulmasına, genellikle de adet gecikmesine neden olabiliyor.

9. Tiroid dengesizliği

Östrojen ve progesteron hormonlarındaki değişiklikler yumurtlama zamanını etkileyebilir. Bu hormonların düzenli bir şekilde salgılanması ise hipofiz bezi ile ilgilidir. Aynı zamanda hipofiz bezi, tiroit bezinin işlevlerini de kontrol eder.

Tiroit bezinin salgıladığı tiroksin hormonu, organların çalışmasını sağlayan bir işlev görür ve hipofiz bezinin çalışmasını da etkiler. Bu anlamda tiroit bezindeki dengesizlik metabolizmanın tamamını bozabilir. Buna adet gecikmesi de dahil! Yani hormonların adet olamama sorunu üzerinde çok etkili!

Bu yazıya da bakmalısın: Yumurtlama Dönemiyle İlgili En Çok Sorulan 10 Soru!

10. Erken menopoz

erken menopoz

Menopoz belirtileri arasında regl gecikmesi tabii ki var. Şunu da bilmelisin, menopoz daha çok 45 yaş sonrasında görülür. Fakat bazı durumlarda adet döngülerinin tamamlanma süresinin düzenli bir şekilde arttığı görülür. Bu durum akla erken menopozu getirir. Erken menopoz belirtileri için birçok sebep sıralayabiliriz:

  • Kanser tedavileri,
  • Genetik faktörler,
  • Aşırı sigara tüketimi,
  • Stres,
  • Beslenme şekli bu nedenlerden bazılarıdır.

Ancak yumurtaların sayısının hızlı bir şekilde azaldığı erken menopoz dönemlerinde adet düzensizliğinin arttığını ve bu durumun adet tamamen kesilene kadar devam ettiğini söylemeliyiz.

11. Adet takviminin bozulması

Günlük yaşamında değişiklikler mi oldu? Cevabın evet ise vücudunun bu değişikliklere uyum sağlamasının zaman alabileceğini ve regl gecikmesi nedenleri arasında değerlendirilebileceğini söyleyelim. Örneğin;

  • Şehir değiştirdiysen,
  • Gece-gündüz saat farkının fazla olduğu bir ülkeye seyahat ettiysen,
  • Gece mesaisine kalmaya başladıysan düzensiz adet sorunu ile karşılaşmanda şaşılacak hiçbir şey yok! Ama bu geçici ve kısa sürecek bir durum, biraz zaman tanı!
Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: