Hamile kalmadan önce yapılması gereken testler neler?
1. Kan grubu testi
Kan grubu testi, eşinle kan uyuşmazlığı yaşayıp yaşamadığını söyler. Senin kanın Rh (-), eşinin Rh (+) ise kan uyuşmazlığından şüphelenebilirsin.
Kan uyuşmazlığı durumunda hamile kalırsan ne olur? Dünyaya gelecek bebeğinin kanı Rh (+) olacak ise senin kanın ile karışıp tehlike oluşturabilir.
Hamilelikte Kan Uyuşmazlığı Nedir, Şimdi Ne Olacak?
2. Pap smear testi
Gebe kalmadan önce yapılması gereken testlerden bir diğeri Smear. Smear testinde rahim ağzı değerlendirilir. Enfeksiyonlar, kanser, kanser öncüsü durumların kontrol edilmesi tam da bu test sırasında ortaya çıkıyor. Yani oldukça önemli.
3. Pelvik ultrasonografi
Pelvik ultrasonografi, rahmin içinin ve üreme organlarının görüntülenmesini sağlar. Üreme organı, yumurtalık, rahim ve bunlara komşu olan diğer organlar pelvik ultrasonografi ile incelenir. Bir rahatsızlık tespit edildi diyelim, hamilelik öncesinde önlemini alırsın.
4. Tam idrar tahlili
İdrar yolu enfeksiyonu, böbrek hastalıkları veya diyabet gibi hastalıklara karşı şimdiden önlem almak için bu tahlili yaptırmalısın.
5. Tam kan sayımı (Hemogram)
Nedir kan sayımı testi? Genel sağlık durumunu inceleyen bir test. Mesela, kan sayımında demir eksiliği tespit edildi diyelim, hamile kalmadan demir takviyesine başlayabilirsin.
6. Kromozom incelemeleri
Akraba evliliği yaptın ya da genetik hastalığa bağlı sakat doğma ihtimalin olan bir bebeğin var. Hamilelikten önce yapılması gereken testlerden en önemlilerinden biri olan kromozom incelemelerini es geçmemelisin.
Şimdiden oku: Hamilelik Döneminde Yapılan Testler Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!
7. Tiroit-guatr testleri (TSH)
TSH testleriyle tiroit bezlerinin düzgün çalışıp çalışmadığı incelenir. Gebelik döneminde düşük yaşamamak için tiroit hormonlarına şimdiden baktır.
8. TORCH testleri
Gebelik öncesi yapılması gereken testlerden bir diğeri TORCH testleri. Gebelik döneminde bebeğe geçip sakatlığa neden olacak hastalıkların olabilir. TORCH testleriyle bu hastalıklar belirlenir.
9. Kan pıhtılaşma testleri
Kanın pıhtılaşma durumunu inceleyen testtir. Kanın damarda pıhtılaşması düşüğe neden olur. Bu nedenle hamilelik öncesinde pıhtılaşma sorunlarını tespit et.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Altuğ Semiz anlatıyor:
Hamile kalmadan önce hangi aşıları yaptırmalısın?
Bir düşün bakalım; kızamıkçık, suçiçeği gibi hastalıkları daha önce geçirdin mi ya da aşısını oldun mu? İki soruya da cevabın hayır ise bu aşıları hemen gündemine al. Çünkü bu tür bulaşıcı hastalıkları hamileyken yaşaman durumunda erken doğum ya da düşükle karşı karşıya kalabilirsin.
“Bu aşıları hamileyken yaptıramaz mıyım?” diye merak ediyorsan şöyle söyleyelim: Tehlikeli olma ihtimali yüksek; çünkü bu aşıların içerisinde düşük derecede de olsa mikrop bulunur. Bu yüzden hamilelik döneminde yaptırmaktan kaçınsan iyi edersin.
Beslenme, bu işin önemli bir parçası: Hamilelik Öncesi Beslenme Programında Hangi Besinler Olmalı?
1. Kızamık aşısı
Hamilelik döneminde kızamığa yakalanırsan düşük ya da erken doğum gibi sorunlarla karşı karşıya gelebilirsin. Hamile kalmadan kızamık aşısını yaptır, kafan rahat etsin.
2. Suçiçeği aşısı
Daha önce suçiçeği olmadıysan aşısını yaptır. Gebelik sırasında suçiçeği geçirirsen pnömoni (zatürre) gibi çeşitli komplikasyonlar yaşayabilirsin.
3. Kabakulak aşısı
Hamileliğinin ilk 12 haftasında kabakulak olursan düşük yaşayabilirsin. O nedenle kabakulak aşısını gebelik öncesinde yaptırmaya dikkat et.
4. Kızamıkçık aşısı
Hamileliğinin ilk 3 ayı içerisinde kızamıkçık geçirirsen bu hastalık bebeğinin ölümüne sebep olabilir.
5. BCG (verem) aşısı
Hamilelikte bu aşıyı yaptırman oldukça tehlikeli. Düşük ya da erken doğum ile karşılamamak için bu aşıyı da gebelik öncesinde önemse.
İlgini çekelim: 7 Öneri ile Hamile Kalmanın Yolları!