Doğuma Hazırlık: Bebek Yapmak Masraflı mı?

Doğuma Hazırlık: Bebek Yapmak Masraflı mı?

Çocuk sahibi olmak, dünyanın en doğal isteği ve süreciyken nasıl bu kadar masraflı ve karmaşık hale gelebiliyor diye hiç düşündün mü? Hamilelikte başlayıp doğuma ve bebek alışverişine uzanan süreç bile o kadar masraflı ki "Nasıl olacak bu işler?" diye düşünmeden edemiyoruz. Peki, tamam hayat pahalı ama senin de bilmediğin ya da çok da önemsemediğin durumlar nedeniyle masraflar iyice üzerine geliyor desek? Ne demek istediğimizi hemen açıklayalım.

Doğum maliyetlerini azaltmak için doğum paketi al

Özel hastanelerde hamilelikte yapılan muayeneler ve doğum ücretleri 2018 itibariyle ortalama 6500 TL civarında. Bu tabii normal doğum için geçerli. Sezaryen veya epidural doğumlarda fiyatlar katlanıyor da katlanıyor. Ve sen tabii ki bebeğini en iyi şartlarda dünyaya getirmek istiyorsun. Üstelik iş sadece doğumla da bitmiyor. Hamileliğin boyunca yapılan rutin kontroller, testler, ultrason taramaları, bir de üzerine doğum masrafları gelince 10 bin civarında ödeme çıkıveriyor karşına.

Türkiye'deki hamilelik ve doğum ücretlerini biraz daha detaylandırmak istiyoruz.

Hamilelikte yapılan rutin kontroller Doğum ücretleri
Muayene: Her biri ortalama 200 TL'den 8 muayene 1600 TL Normal doğum: 5000-6500 TL
2'li tarama testi: 350-500 TL Normal epidural doğum: 6000-7000 TL
3'lü tarama testi: 350-500 TL Sezaryen doğum: 6500-7500 TL
NST ve PREOP: 250-400 TL
Kan ve idrar tahlilleri: 750 -1000 TL

Yüksek doğum ücretlerini daha ekonomik hale getiren, aynı zamanda hamilelikte ve doğumdan sonra yapılacak muayeneleri/testleri kapsayan, konuklara yapılacak ikramlardan evde hemşire bakımı gibi birçok ek hizmetle dolu doğum paketlerinden tam da bu noktada faydalanabilirsin.

Bütçeni doğru planla

Şunu fark ettik ki birçok kişi aile bütçesi planı nasıl yapılır bilmiyor. Çıkarılan gelir-gider tablosundaki en büyük yanlışlardan biri, fatura ya da kira ödemeleri gibi sabit giderlerin dışındaki harcamaların yazılmaması ya da yuvarlanarak yazılması. Planı yaparken sosyal harcamalar kısmına az yazıyoruz ama dışarıda arkadaşlarla takılırken o tabloya yazılan miktarı fazlasıyla aşabiliyoruz.

Bebek alışverişi, bebek odası hazırlama, hamilelik sırasında oluşabilecek sağlık sorunları için bütçe planını iyi yapman lazım. İlave masraflarını yazmayı ve işi pratiğe dökerken planına sadık kalmayı unutma lütfen.

Alışveriş listesi yap ama nasıl yap?

Bebek alışveriş listesi yapmak çok keyifli fakat hem işini kolaylaştırmak hem de öncelikli olarak alman gerekenlerin neler olduğunu görmek için listeni kategorilere ayırmalısın.

Bebek odası, kıyafet, hamileyken giyeceklerim gibi başlıklar oluştur. Ve lütfen her gördüğünü alma. İkinci lütfen: Her gördüğünü hemen alma.

Dünyaya bir kez geliyoruz ve birçoğumuzun hayallerini süsleyen ortak şeylerden biri, çocuk sahibi olmak. Hal böyle olunca bebek eşyaları satan firmalar da amansız bir mücadele içinde ürünlerini satmak için didiniyorlar. Sen zaten bu süreçte duygusalsın, bebeğin hiçbir şeyden eksik kalmasın istiyorsun, hevesleniyorsun ama her gördüğün ya da bilmem ne hamımda var diye o ürünü almaya kalkma lütfen. Birçoğu gerçekten gerekli, bazıları ise sadece birkaç kere kullanıp atacağın ya da "Almasam da olurmuş." diyeceğin şeyler.

Önce maliyeti fazla ürünleri yaz. Kendine zaman tanı. İnternetten ve çevrendeki insanlarla konuşarak araştır, karşılaştır ve sonra al. Bu nedenle de taa hamileliğinin başından itibaren alacakların hakkında araştırma yapıp aheste aheste incelemelere, karşılaştırmalara başlarsan sıkışmamış olursun.

Fonksiyonel ürünlerden al veya ürünlerin fonksiyonlarını değiştir

Büyüyen beşik, hem salıncak hem mama sandalyesi olan salıncak modelleri, alt açma dönemi bittiğinde şifonyer olarak kullanabileceğin mobilyalar gibi fonksiyonları dönemin ihtiyaçlarına göre değişebilen eşyalardan al.

Ya da yaratıcılığını kullanarak evdeki eşyaları dönüştür. Bebeğin büyüdükten sonra beşiğini oturma alanına, çocuk yatağına, çalışma masasına, hatta bahçe salıncağına bile dönüştürebilirsin!

Mağazadan bak, internetten al

Almak istediğin ürünleri mağazalarda incele, kalitelerinden emin ol, sonra markaların e-ticaret sitelerinden veya mobil uygulamalarından al. Genellikle internette daha çok kampanya oluyor ve birçok ürün daha indirimli fiyatlarla satılıyor, aklında olsun.

Hız kesmeden devam edelim: Olabildiğince Rahat, Sorunsuz ve Güvenli Bir Doğum İçin Alabileceğin 6 Destek

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: