1. Doğuma hazırlık eğitimine katıl
Hamileliğin süresince doktorunla konuşarak ve ona sorular sorarak doğumda neler olacağını öğreniyor olabilirsin. Ayrıca doğuma hazırlık kitapları gibi çeşitli materyallerden gebelik sürecine dair bilgiler edinebilirsin.
Ancak hem hamileliğine ve doğum sürecine yardımcı olacak hem de seninle aynı kaygıları taşıyan anne adaylarıyla paylaşımda bulunma fırsatı sunacak bir ortam varsa bu, doğuma hazırlık kursunun ta kendisi!
Doğuma hazırlık kurslarının sana nasıl faydaları olacağından bahsedelim:
- Hamileğinin seninle aynı evresinde olan diğer çiftlerle beraber olma ve deneyimlerini paylaşma imkanı bulursun.
- Hamilelikle ilgili şeyler büyük ölçüde senin etrafında olup bittiği için eşin durumun pek farkında olmayabilir. Doğuma hazırlık eğitimi hem anne hem baba adaylarına yönelik dersleri içerir. Böylelikle eşin de sürece dahil olur.
- Doktoruna rahatlıkla soramadığın soruları sorma fırsatı bulursun.
- Doğum dersleri, tartışmalar, örnek modeller ve videolar sayesinde bilgiler edinebilirsin. Doğum belirtileri, bebeğin başının görülmesi ve göbek bağının kesilmesine kadar olan süreç hakkında her şeyi öğrenebilirsin. Ne kadar çok bilgin olursa günü geldiğinde o kadar rahat hissedersin.
- Normal doğuma hazırlık nasıl yapılır? Sezaryen doğuma hazırlıkta ihtiyacın olan şeyler neler? Epidural ve spinal anestezi nasıl uygulanır? Gibi pek çok konu hakkında ayrıntılı bilgi edinme şansın olur.
- Hypnobirthing, Lamaze ve Bradley gibi doğal doğum yöntemleri hakkında merak ettiklerini öğrenebilirsin. Öğrendiklerin doğrultusunda eğer varsa doğum korkunu yenebilirsin. Hatta bu bilgiler seçtiğin doğum yöntemi hakkında fikrini bile değiştirebilir.
Araya girelim: Doğum Korkusu (Tokofobi) Hakkında Bilmen Gereken Her Şey!
- Epizyotomi gibi doğum sırasında başvurulan tıbbi müdahale yöntemleri hakkında bilgi edinebilirsin. Böylece bu tarz konular senin için daha az korku verici bir hale gelir.
- Ağrı kontrolü, nefes alma ve gevşeme gibi alternatif yaklaşımlar üzerine uygulamalı eğitim alabilirsin. Doğum sancılarınla baş etmende oldukça faydası olur.
Tüm bunlar sayesinde daha zevkli ve stressiz bir doğum deneyimi yaşayabilirsin. Kulağa harika gelmiyor mu? O halde, doğuma hazırlık kurslarıyla iletişime geçmek için tıkla!
İlgilisi için videomuz da var!
2. Doula desteği al
Bilinmezliklerle dolu olan hamilelik serüveninde, ihtiyaç duyduğun fiziksel ve ruhsal desteği doula’lardan da alabilirsin. Doula’lar doğuma hazırlık merkezlerinde de hizmet verebiliyor ama dilersen bireysel destek de alabilirsin. Doula’yı ebe ve hemşire gibi tıbbi destek veren kişilerden ziyade gebeliğin boyunca yanında olacak bir arkadaş gibi değerlendirebilirsin.
Bir doula sayesinde var olan doğum korkularını yenebilir, gebeliğinin ilerleyişi ve ileri dönemlerde olacaklar hakkında bilgi edinebilir, çeşitli masaj ve nefes egzersizi uygulamalarıyla vücudunun rahatlamasını sağlayabilirsin. İstediğin anda ulaşabileceğin biri olduğunu bilmek, doğumun üzerinde yarattığı gerginliği azaltarak rahat ve güvenli bir doğum yapmana yardımcı olur.
Doula Nedir? Doğuma Hazırlıkta Sana Nasıl Yardımcı Olur?
3. Doğuma hazırlık çantasını hazırla
Tabii ki doğum hazırlığının olmazsa olmazlarından biri, hastane çantası. Doğum sonrasında ihtiyaç duyacağın malzemelerin bulunduğu bir çanta sayesinde hastanede kaldığın süreyi hem sen hem de bebeğin konforlu geçirebilirsiniz.
Öncelikle doğuma hazırlık çantası ne zaman hazırlanmalı, konusuna bir açıklık getirelim. Uzmanlar doğum çantası hazırlamak için en ideal zamanın hamileliğin 32. haftası itibarıyla başladığını söylüyorlar, yani gebeliğinin 8. ayı ile birlikte harekete geçebilirsin. İkiz gebelik ya da erken doğum ihtimalin varsa hazırlıklara daha erken başlamanda fayda var.
Doğum çantası hazırlığını hem bebeğin hem de kendin için ayrı ayrı yapman en iyisi. Ortalama 3 gün hastanede kalacağını düşünürsek doğuma hazırlık listesinde olması gereken pek çok malzeme var. Bebekler için doğuma hazırlık seti gibi pratik ürünlerden de faydalanabilirsin.
Hastane çantasında yer alması gerekenlere dair eksiksiz bir doğuma hazırlık alışveriş listesi hazırladık, detaylı bilgi için seni buraya alalım: Doğum Çantası Hazırlama Rehberi
4. Doğuma hazırlık egzersizleri yap
Gebelikte yaşadığın ağrılarla başa çıkabilmek ve rahat bir doğum geçirmek için başvurabileceğin en etkili yöntemlerden biri, hamile egzersizleri. Gevşeme, nefes bilinci edinme, vücut duruşunu kontrol etme ve nefes alma teknikleri gibi alanlarda bilgi ve deneyim kazanmak doğuma giderken çok işine yarar.
Hamile egzersizleri hem gebelik süresince yaşadığın ağrıları hafifletir hem de seni mental olarak doğuma hazırlar. Normal doğum yapmayı düşünüyorsan kegel egzersizleriyle pelvik taban kaslarını güçlendirebilir, doğumdan sonraki iyileşme sürecini bile hızlandırabilirsin. Hamile yogası ve pilatesi gibi çeşitli alanlara da yönelebilirsin.
Unutma, bu dönemde en büyük destekçin kendinsin. Bu yüzden kendini çeşitli alanlarda beslemeyi ihmal etme.
Bunları mutlaka dene: Nefesten Kegele Kadar En Faydalı Hamile Egzersizleri
Hamile Yogası Eğitmeni Pınar Sitemkar’ın etkili nefes egzersizleri serisini de izleyebilirsin!
5. Bebek alışverişini tamamla
Minik bebeğin dünyaya gelmeden önce onun birtakım temel ihtiyaçlarını tamamlaman gerek. Bebek alışverişi teferruatlı bir iş, peki nereden başlayacaksın?
Sana önerimiz alışverişini kategorilere bölerek yapman yönünde. Bebek odası, giyim, araç-gereçler, bakım ürünleri ve oyuncaklar gibi çeşitli ayrımlar işini epey kolaylaştırır. Her kategori için ayrı listeler hazırlayarak alışverişini zamana yayabilirsin. Böylelikle doğum öncesi hazırlıklarındaki büyük bir iş yükünü ortadan kaldırmış olursun.
İşin tüm püf noktalarını burada anlattık: Bebek Alışverişine Çıkmadan Önce Atman Gereken 10 Tik
6. Emzirme tekniklerini öğren
Doğum öncesi yapılması gereken hazırlıklar arasına emzirme tekniklerini de almalısın. Bebeğini emzirmek için kucağına almadan önce bu konuyla ilgili bilgi edinmen iyi olabilir. Bir yanıyla doğru emzirme tekniğini bulmak için bebeğinle birlikte pozisyonları denemen gerekir.
Ancak yine de belli başlı pozisyonları, bebeğini emzirirken ne yapıp yapmaman gerektiğini önceden bilirsen işin daha kolay olur.
Denemen gereken tekniklere dair fikir edinmek için: Doğru Emzirme Yöntemini Bulman İçin 4 Emzirme Pozisyonu Önerisi!
7. Doğum paketlerini araştır
Bebeğini dünyaya en iyi şartlarda getirmek istediğini biliyoruz. Bunun için teknik ekipmanları ve uzman kadrosuyla en iyi hastanelerde uygun fiyatlara hizmet alabilirsin. Tek yapman gereken, detaylıca bir araştırma yapmak ve doğum sigortası hakkında bilgi edinmek.
Böylelikle hem hamileliğin boyunca çeşitli testleri ücretsiz yaptırabilir hem de çok daha ekonomik fiyatlara doğum yapabilirsin. E daha ne olsun?
Yaşayan bilir: Doğuma Hazırlığın Finansal Ayağı
8. Annelerle zaman geçir, onların deneyimlerini paylaş
Bu süreçte kendine yapabileceğin en büyük iyilik, pozitif insanlarla vakit geçirmek olabilir. Özellikle mutlu ve sorunsuz doğum hikayeleri olan annelerle konuşmak, aklındaki sorulara cevaplar bulmak endişelerinin azalmasına yardımcı olur.
Mesela pek çok anne adayının kafasına, "Doğuma giderken ne giyilir?" gibi birtakım sorular takılabiliyor. Sezaryen doğumda genellikle ameliyat önlüğü giyilirken, normal doğum gecelikle de yapılabiliyor. Doğuma hazırlıkta böyle minik şeyleri öğrenmen ve tecrübeli kişilerin bu tarz konulardaki deneyimlerini paylaşman muhakkak işine yarar.
9. Bakıcı için evde bir oda hazırla
Bebeğinin doğumundan sonra sana yardımcı olacak bir bakıcı ya da aile üyesi varsa, onun odasını doğumdan önce hazırlaman hem senin hem de yardımcı olacak olan kişi için iyi olur. Böylece doğum sonrası evde hazırlık yapmakla ve oda düzenlemekle uğraşmak zorunda kalmazsın.
Bebeğini bir bakıcı yardımıyla büyütmeyi düşünüyorsan, erkenden araştırmalara başlaman faydalı olabilir. Bakıcı adayının bebek bakımına dair düşünceleri ile seninkinin ne derece uyumlu olduğunu anlayabilir ve aranızdaki uyumu ölçmenin ötesinde, birbirinize güven duymanızı da sağlayabilirsin.
Bu konuda fikir almak için Bebek Ve Çocuk Bakıcı Hizmetleri sayfamıza göz gezdirmeni öneririz.
10. Doğum fotoğrafçısı bul
Doğuma girmeden önceki zamanlarını, doğum sırasında yaşananları, doğum sonrası rahatlamanı ve bebeğini kucağına alacağın ilk anları ölümsüzleştirmeye ne dersin? Bu anların bir bebek doğum fotoğrafçısı tarafından kayıt altına alınmasını istersen doğum fotoğrafçısı bulma konusunda araştırmalara başlamalı ve geç kalmamalısın.
Fotoğrafçılar sayfamız sana bu konuda yardımcı olabilir.
11. Bonus: Kapı zilinin sesini kıs
Doğum öncesi ev hazırlıklarının en basit ama bir o kadar önemli adımına geldi sıra! Bebeğin, doğduktan sonra uzunca bir süre günün tamamına yakınını uyuyarak geçirecek. İlerleyen zamanlarda ise uyku saatleri azalacak ve uyandığında uykuya dalması için çaba sarf etmen gerekecek. Bu sebeple yüksek sesle çalan kapı zilini kısmanı öneriyoruz. Her çalan zille birlikte "Acaba bebeğim uyandı mı?" endişesi yaşamayı istemezsin öyle değil mi?
Doğum hazırlığı için neler yapabileceğini bir de Doula Sima Ölçer ve Nur Sakallı’dan dinle!