Sezaryen doğum nedir?
Sezaryen doğum (halk arasında daha çok kullanılan ancak yanlış olan haliyle sezeryan doğum) bebeğin vajinal yolla doğmasının mümkün olmadığı durumlarda, annenin karın duvarının ve rahminin kesilerek, ameliyat yolu ile bebeğin doğurtulmasıdır. Sezaryen doğumu gerektiren durumların söz konusu olması halinde doktorun ile birlikte doğumunu planlayabilirsin.
Hangi durumlarda sezaryen doğum yapılır?
Sezaryen doğumun tercih edilmesinin birçok sebebi var. Bu sebeplerin temelinde, senin veya bebeğinin sağlığını tehdit eden bir durumun olması yatar. Örneğin bebeğin ters pozisyonda olması gibi. Ancak bazı durumlarda sağlığını tehdit eden bir sorunun olmamasına karşın, kendi isteğin ile sezaryen doğum yapabilirsin.
Peki, isteğe bağlı değil; zorunlu sezaryen hangi durumlarda yapılır? Cevabı Sezaryenin Tercih Edilmesini Gerektiren 13 Durum yazımızda!
Sezaryen doğum kaçıncı haftada olur?
Sezaryen doğum gerekli durumlarda planlanan bir doğum şekli. Bu nedenle sezaryen doğumun gerçekleştirilebileceği net bir tarih söz konusu değil. Erken doğum ve sağlık sorunları riski olduğunda 3. trimester içindeki 36. ve 37. haftalarda bile sezaryen doğum yapabileceğin gibi, normal doğum süresi olan 39 ve 40. haftalarda da doğum yapabilirsin.
Ayrıca aklını karıştıran bir diğer sorunun “Sezaryen doğum kaç saat sürer?” sorusu olduğunu biliyoruz. Sezaryen doğum yaklaşık 30-60 dakika sürer, ancak problemli bir durum söz konusu olduğunda ameliyat süresi uzayabilir.
Sezaryen doğumun riskleri neler?
-
Basit de olsa sezaryen doğum bir ameliyat ve her ameliyat bir miktar risk taşıyor. Her ameliyatta olduğu gibi sezaryende de aşırı kanama, organ hasarı gibi sorunlar yaşama ihtimalin var.
-
Bacaklarında varis oluşma ihtimalin normal doğuma göre biraz daha fazla olabilir.
-
Normal doğuma göre biraz daha geç iyileşirsin ve daha ağrılı bir iyileşme süreci yaşayabilirsin.
-
Daha sonraki doğumlarını normal yolla yapman zorlaşır. (Merak Konusu: Sezaryenden Sonra Normal Doğum)
-
Doğum esnasında kullanılan ilaçlar, anestezi maddeleri ve oksitosin hormonunun yeterince salgılanmaması nedeniyle süt üretimin daha düşük olabilir. Ama bu herkes için geçerli bir durum değil. "Sezaryen yaptım, sütüm hiç gelemeyecek!" diye düşünme.
Ama sütünü arttırmanın başka yolları var: 8 Adımda Anne Sütünü Arttırmanın Yolları
Sezaryen doğumun faydaları neler?
-
Bebeğinin ve senin sağlığını riske atmayan her doğum şekli faydalıdır. Eğer senin veya bebeğinin sağlık sorunları varsa, sezaryen doğum ikinizin de hayatını riske atmadan doğumun gerçekleşmesini sağlar.
-
Normal doğum esnasında yaşayacağın acıya karşı duyduğun korku ile sezaryen doğumu tercih edebilirsin. Bu sayede o büyük acıyı çekmediğin için psikolojin olumlu etkilenir.
Madem lafı geçti, onu da inceleyelim: Eğrisiyle Doğrusuyla 12 Maddede Normal Doğum Hakkında Merak Ettiklerin
Sezaryen doğum öncesinde hangi hazırlıkları yapmalısın?
Evde yapabileceğin hazırlıklar;
- Hastanede kalış süren normal doğuma göre daha fazla olacak, kendine gerek duyacağın tüm eşyaların olduğu bir çanta hazırlamalısın (rahat gecelikler, emzirmeyi kolaylaştıracak kıyafetler, temizlik ürünleri gibi. Mesela 40 Kere Maşallah: Hem Rahat Hem Şık Lohusa Gecelik ve Sabahlık Önerileri yazımız sana yardımcı olabilir).
- Doktorunun kontrolü dışındaki hiçbir ilacı almamalısın. Özellikle kan sulandırıcı etkisi olanları.
- Doğuma en az 8 saatlik bir açlık haliyle girmelisin.
- Hamileliğin süresince yapılan bütün tahlil ve testleri yanında götürmelisin. Bu nedenle hepsini hazırla.
Bakalım neymiş bunlar: Hamilelik Döneminde Yapılan Testler Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!
Hastanede yapılacak hazırlıklar;
- Hastanede işlemlerin tamamlandıktan sonra sezaryen öncesi lavman işlemi yapılacak ve bağırsaklarının boşaltılması sağlanacak.
- Eğer gerekirse karın, kasık ve genital bölgen tıraş edilecek.
- Anestezi uzmanı ile görüşüp tetkikler yapıldıktan sonra anestezinin çeşidine karar vereceksiniz. Epidural, spinal veya genel anestezi tercih edebilirsin.
- Doğuma girmeden önce sana bir idrar sondası takılacak.
- Eğer kalp veya astım gibi sorunların varsa uzman bir doktor seni son kez muayene edebilir.
Sezaryen doğum nasıl yapılır?
Sezaryen doğumun planlandıktan sonra eğer gerekirse, lavman yapılacak ve doğuma hazırlanacaksın. Genel anestezi tercih edildiyse, damar yolundan verilecek anestezi ile tamamen uyutulacaksın ve gerekirse idrar sondası takılacak. Epidural anestezi (kısmi anestezi) tercih edildiyse, belden aşağın uyuşturulacak ve idrar sondası muhakkak takılacak. Anestezinin gerçekleşmesinin ardından, karın bölgesi açılarak karın duvarı ve rahmin kesilecek ve bebeğin buradan dünyaya getirilecek.
Sezaryen doğum dikiş türleri nelerdir?
- Cilt altından atılan, dışarıdan belli olmayan dikiş (subkutikuler sütur): Bu dikişler kendiliğinden erir ve sezaryen doğum izi daha az kalır.
- Cilt üzerine tek tek atılan tel zımba dikiş (staple): Bu dikişler doğumdan 1 hafta sonra, gayet pratik bir şekilde alınır.
- Cilt üzerine tek tek atılan iplik dikiş: Kendiliğinden erimeyen ipliklerle yapılan bu dikişler, doğumdan 1 hafta sonra alınır. Bu dikişlerin bakımı önemlidir.
- Yapıştırıcı bant (strip): Kullanımı yaygınlaşan bu dikiş türünde kesik, strip isimli bir bant ile yapıştırılır. Çok pratik ve estetik bir dikiş yöntemidir.
Sezaryen doğum sonrası dikkat etmen gerekenler
- Sezaryen sonrası hastanede bulunduğun sürede kısa yürüyüşler yapman bağırsaklarının hareketlenmesine ve kabızlık sorununa yardımcı olacak, ağrın var diye bu isteği geri çevirmemelisin!
Bu konu önemli: Doğum Sonrasında Kabızlık ve Hemoroit Hakkında Bilmen Gerekenler
- Sezaryen sonrası iyileşme için taburcu olduktan sonra evinde kesinlikle ağır bir yük kaldırma! Bu, dikişlerinin açılmasına, yani enfeksiyon riskine ve istenmeyen bazı sakıncalı durumlara yol açar.
- Dikişlerinin bakımını ve pansumanını ihmal etme.Bu sezaryen sonrası iyileşme süresini kısaltır.
- Bol sıvı tüketmeye özen göster. Sıvı tüketmek, cildin nemlenmesine ve elastikiyet kazanmasına yardımcı olur. Bu sayede sezaryen doğum izi çok daha çabuk iyileşir.
- Beslenmene özen göster. Baharatlı, yağlı, gaz ve kabız yapacak yiyeceklerden uzak dur. Çünkü sezaryen doğum yapanlar gaz ve kabızlık yaşarsa dikişlerinde sorunlar yaşanabilir.
- Öksürme, hapşırma gibi ani durumlarda elinle karnına destek yap.
- Peki sezaryen dikişleri ne zaman iyileşir? Dikişler 2-3 güne, kesiler de 4-6 hafta içerisinde iyileşir.
Daha fazlası burada: Sezaryen Sonrası Bunlara Dikkat Et!
Doğum sonrasında kilo vermek isteyen anneler bu spor salonlarına gidiyor!
Normal doğum mu, sezaryen mi?
Bu soru tartışmaya açık bir soru. Sezaryen doğum, çoğunlukla zorunluluktan doğan bir doğum çeşididir. Eğer senin ve bebeğinin sağlığını tehdit eden bir durum söz konusu değilse, normal doğum ile bebeğini dünyaya getirmen en doğru ve doğal seçenek.
Ancak bazı anne adayları doğumdan korkmaları ve bebeğini istedikleri tarihte dünyaya getirmek istemeleri gibi nedenlerle sezaryen doğumu tercih ediyorlar. Dediğimiz gibi bu bir tercih meselesi ancak gerekli olmadığı takdirde normal doğumdan kaçınmak doğru değil.
Karar verme aşamasında ayrıntılı bir bilgi istersen "Normal Doğum mu, Sezaryen mi? yazımızı inceleyebilirsin.