1- Normal doğum
Normal doğum için bebeğini dünyaya getirmenin en güzel, sağlıklı ve faydalı hali diyebiliriz. Bu doğum şeklinde bebeğin; hamileliğinin 39. ve 41. haftaları içinde kendiliğinden başlayan sancılar ve suyunun kırılmasının ardından vajinal yoldan dünyaya gelir.
Biraz korktuğunu biliyoruz ama seni veya bebeğini tehdit eden herhangi bir sağlık sorunu ya da doğum korkun yoksa minik yavrunu normal doğum ile kucaklamanın birçok faydası var.
- Normal doğumdan sonra kendini çabucak toparlarsın. Çoğu zaman hastanede yatmana bile gerek kalmaz, hemen bebeğinle ilgilenmeye başlayabilirsin.
- Dikişlerin çok çabuk iyileşir (9 Maddeyle Epizyotomi (Doğum Dikişi) ve Bakımı).
- Süt hormonların daha hızlı çalışır.
- Enfeksiyon riski çok azdır.
- Bebeğinin solunum ve bağışıklık sistemi çok daha güçlü olur.
- Doğum komplikasyonları yaşama riski çok azdır.
- Emme refleksi çok daha gelişmiş bir şekilde doğar.
Normal doğumla ilgili bilmen gereken daha birçok şey var. Ama senin için tüm bilgileri bir araya getirdik. Bu yazıyı okuyup merak ettiğin her şeyin cevabını alabilirsin: Eğrisiyle Doğrusuyla 12 Maddede Normal Doğum Hakkında Merak Ettiklerin
Videomuzu da izlemelisin!
2- Sezaryen doğum
Bebeğini her ne kadar ne sağlıklı ve doğal yollarla dünyaya getirmek istesen de bazen bu mümkün olmayabiliyor. Fiziksel ya da psikolojik nedenler normal doğum yapmana izin vermediği takdirde sezaryen alternatifi söz konusu olacak.
Sezaryen doğumda bebek, annenin karın duvarı ve rahmi kesilerek dünyaya getiriliyor. Yani bir ameliyat durumu söz konusu. Bu yüzden bazı zararları var ama faydalı olduğu durumlar da söz konusu. Bunları aşağıdaki tablodan inceleyebilirsin.
Sezaryen doğumun faydaları | Sezaryen doğumun zararları |
---|---|
Sağlık sorunları söz konusuysa bebeğinin ve senin hayatını tehlikeye sokmaz. | Bir ameliyat olduğu için kanama, enfeksiyon kapma gibi durumlar yaşanabilir. |
Normal doğumda yaşayacağın ağrıları yaşamazsın. | Doğumdan sonra iyileşmen daha zordur ve dikiş ağrıları yaşayabilirsin. |
Göbek kordonunun sıkışması, ters doğum gibi sorunlar yaşanmaz. | Diğer bebeklerini normal doğumla dünyaya getirmen zorlaşır. Buna da bak: Merak Konusu: Sezaryenden Sonra Normal Doğum |
Bacakların varis oluşumuna daha yatkın olur. | |
Doğum esnasında kullanılan ilaçlar ve anestezi nedeniyle süt üretimin daha düşük olabilir. |
Sezaryen sonrası, çok dikkatli olman gereken bir döneme gireceksin. Beslenmen, egzersizlerin, dikiş bakımın ve hatta cinsel hayatında bile kafana göre hareket etmen mümkün değil! Neler yapman gerektiğini öğrenmek için bu yazıya bakabilirsin: Sezaryen Sonrası Bunlara Dikkat Et!
Merak ettiğin diğer her şey bu yazıda: Nedir, Ne Zaman Yapılır, Riskleri Neler: Her Yönüyle Sezaryen Doğum
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Altuğ Semiz'in bu konuda söylediklerini de dinle!
3- Suda doğum
Bu doğum çeşidi, son günlerde popülerliğini iyice arttırmaya başladı. Normal doğumun sıcak su dolu bir havuz içerisinde gerçekleştiği bu yöntem, ülkemizde de artık birçok hastanede uygulanabiliyor.
Peki suda doğumun ne gibi avantajları var diyebilirsin. Gel bakalım:
- Daha ağrısız bir doğum süreci geçirebilirsin.
- Vajina yırtıkların daha az olabilir.
- Sıcak su sayesinde daha az gergin ve endişesiz hissedebilirsin.
- Doğum süren daha kısa olabilir.
- Bebeğin doğum şoku yaşamaz ve ciğerlerindeki suyu daha kolay atabilir.
Suda doğum, oldukça faydalı olsa da normal doğumda da olduğu gibi gerçekleşmesi bazı riskler taşıyabilir ve bebeğini bu yöntemle dünyaya getirecek fiziksel özelliklere sahip olmayabilirsin. Örneğin;
- Bebeğin ters pozisyondaysa,
- Çoğul gebeliğin varsa,
- Genital bölgende enfeksiyon ya da iltihap varsa suda doğum yapman mümkün olmayabilir.
Suda doğumla ilgili daha fazla bilgi almaya ne dersin? Hadi yazımızı oku: Suda Doğum Hakkında Anne Adaylarının Kafasına Takılan 10 Soru
4- Epidural doğum
Halk arasında “prenses doğum” ya da “ağrısız doğum” adıyla da bilinen bu yöntem, aslında bir anestezi çeşidi. Hem normal hem de sezaryen doğumda kullanılabiliyor. Bel omurlarının içerisindeki uygun bir aralıktan vücuda verilen epidural anestezi ile belden aşağısı uyuşturuluyor. Böylece normal doğumda sancı ağrısı çekilmiyor, sezaryen doğumda ise anne ayık olduğu için bebeğiyle hemen kucaklaşabiliyor.
Ayrıca genel anesteziye göre çok daha az tehlikeli bu yöntem sayesinde normal doğum, daha kısa sürede tamamlanabiliyor.
Bu yazıya da bakmalısın: Büyük Çekişme: Normal Doğum mu Sezaryen mi?
Tabii bu yöntemin faydaları olduğu gibi zararları da var. Örneğin doğum sonrasında bel ağrısı, epidural anestezinin yaygın yan etkilerinden biri!
Daha fazla bilgi için yazımızı okumaya devam et: Epidural Doğum Nedir, Nasıl Uygulanır?
5- Spinal doğum
Spinal doğum diye adlandırılan yöntem, epiduralde olduğu gibi aslında bir anestezi çeşidi. Yalnızca sezaryen doğum için kullanılan bu uygulamada, belde bulunan iki omur arasına ilaç enjekte ediliyor ve belden aşağısının uyuşması sağlanıyor. Bu sayede epidural anestezi de olduğu gibi annenin ayık kalması ve doğumun hemen ardından bebeğiyle kucaklaşması mümkün hale geliyor.
Ancak spinal anestezi, her anne adayı için uygulanabilecek bir yöntem değil! Örneğin bel fıtığı ya da kanında pıhtılaşma sorunu olan bir anne adayına spinal anestezi yapılmaz.
Spinal anestezi ile ilgili en büyük sorun, çok yaygın olarak görülen ve uzun süre devam eden baş ağrıları! Bunlar dışında birkaç yan etkisi daha var. Merak ediyorsan yazımızı okuyabilirsin: 9 Soruda Spinal Anestezi