Doğal doğum nedir?
Doğal doğum herhangi bir tıbbi engel söz konusu değilse sürecin kendiliğinden başladığı, annenin doğal sancılarının takip edildiği, mümkün olduğunca müdahalesiz ve bebeğin doğar doğmaz ana kucağı ile kavuştuğu bir doğum şeklidir.
Doğal doğumda başkahraman annedir ve ekipte bu doğumu destekleyen doktor, doula, baba ve diğer üyeler yer alır.
Oku bakalım: Doula Nedir? Doğuma Hazırlığa Yardımcı Olur mu?
Doğal doğum neden önemli?
Suni sancı, epidural, epizyotomi ve sezaryen gibi müdahaleler kimi doğumda çok gerekli oluyor. Bu uygulamalar çoğu zaman anne ve bebek için hayati önem taşıyan bir noktada. Ancak medikal müdahalelerin gereksiz yere kullanıldığı durumlar da doğal doğumun gidişatını olumsuz etkileyebiliyor. Bu durum anne ve bebekte travmatik sonuçlara yol açabiliyor. Doğum felsefesi bu nedenle anne ve bebeğin sağlık durumu buna uygunsa sürecin kendiliğinden başladığı müdahalesiz bir bakış açısını benimsiyor.
Bununla birlikte doğal doğumun en büyük avantajlarından biri de ilaç kullanımının en az seviyede olması. Böylece doğumun kontrolünü sağlayan hormonların salınımı ilaçtan etkilenmemiş ve anne doğumun coşkusunu büyük bir farkındalıkla hissetmiş oluyor. Rahim kasılmalarını sağlayan oksitosin hormonu ve ağrı kesici etkisi olan endorfin hormonu bedenle uyum içinde salgılanıyor. Aktifliği sayesinde bebek de yeni hayatına çok daha kolay adapte olabiliyor.
Hangi doğum şekli sana uygun: Doğum Çeşitleri Neler?
Doğal doğuma hazırlık nasıl yapılmalı?
Doğal doğum için tüm çalışmalar gebeliğin ilk yarısında başlıyor. Anne ve babanın birlikte doğum öncesi eğitim programlarına katılıp zihinsel ve psikolojik olarak doğal doğuma hazırlanması gerekiyor.
Lamaze yöntemi bu anlamda doğal doğumu savunan bir felsefe. Doğum öncesi annenin doğum hakkında bilgilendirilmesi, eğitilmesi, anne ve babanın doğuma aktif katılımı, nefes egzersizleri ve bebekle ten tene temas gibi pek çok teknik bu eğitimler sırasında veriliyor. Peki senin doğal doğum için yapabileceklerin neler?
- Öncelikle iyi bir doğuma hazırlık eğitimi almalısın. Bu sayede kendine daha çok güvenip karşılaşabileceğin zorluklarla daha kolay mücadele edebilirsin.
- Güvendiğin bir ekiple çalışmalısın. Eğer doğumunu hastanede yapacaksan bile bu felsefeyi benimsemiş doğal doğum doktorlarıyla çalışmalısın.
- Sağlığına dikkat etmelisin. Gebelik sürecini daha sağlıklı geçirebilmek için beslenmene ve düzenli egzersiz yapmaya özen göstermelisin.
- Gevşemeyi öğrenmelisin. Hamileliğin süresince yapacağın gevşeme ve nefes egzersizleri sayesinde rahim kasılmalarını ve enerjini doğru yönetmeyi öğrenebilirsin.
- Bol sıvı tüketmelisin. Sıvı alımı hamilelikte olduğu kadar doğumda da çok önemli. Suyun içinde olmak da bir o kadar rahatlatıcı bir etkiye sahip. Doğum esnasındaki kasılmalarla kolaylıkla baş edebilmek için doğum havuzu ya da su dolu küvette küçük egzersizler yapabilirsin.
- Bol bol pratik yapmalısın. Doğuma hazırlık eğitiminde öğrendiğin egzersizleri, nefes çalışmalarını ve doğum pozisyonları fırsat buldukça çalış, böylece o an geldiğinde daha hazır olacaksın.
Daha fazla detay için: 11 Adımda Doğuma Hazırlık Rehberi