1- Normal doğum nedir?
Normal doğum, gebeliğin 38. ve 41. haftaları içerisinde, herhangi bir müdahale olmadan kendiliğinden başlayan kasılmalar, sancılar ve suyun kırılması ile bebeğin vajinal yoldan dünyaya gelmesidir. Eğer seni ve bebeğini tehdit edecek bir sağlık durumu söz konusu değilse bebeğini normal doğumla dünyaya getirmen önerilir.
Normal doğum en doğal ve en doğru doğum şeklidir, acılı olduğu doğrudur ancak bu acı anlık bir acıdır ve doğumdan sonra yok olup gider.
Bak, onlar bu yolu tercih etmiş: Normal Doğum Yapan Ünlüler
2- Normal doğum kaçıncı haftada olur?
Bir doğum için ideal süre 40. haftadır. Ancak bazı doğumlar 37. ve 42. hafta içerisinde de gerçekleşebilir. Bu sıkıntılı sonuçlar doğurmaz, ancak gebeliğin 37. haftasından önce gerçekleşen doğumlar "erken doğum" kategorisine girer.
Doğum çantası hazırladın mı: Ne Eksik Ne Fazla: Doğum Çantasında Olması Gerekenler Listesi
3- Normal doğum belirtileri neler?
Eğer normal doğum yapacaksan son haftalara doğru yaklaşırken, doğum başlayacağını anlayabileceğin bazı belirtiler ortaya çıkmaya başlar.
- Halk arasında "doğum nişanı" denilen, kanlı ve yapışkan kıvamlı bir akıntı: Bu nişan denen mukus kıvamlı madde, aslında rahim ağzını kapatarak bebeğini koruyan bir tıkaçtır. Bu mukusun aşağı inmesinin sebebi ise rahim kasılmalarının artması!
- Sancılar: Doğumun yaklaştığını gösteren ilk sancılar, 5 dakikada bir veya 10 dakikada 3 kez gibi belirli ve düzenli aralıklarla hissedilir, ağrı yavaş yavaş artar.
Daha fazlası burada: Tüm Gerçekleri ve Yalancılarıyla Doğum Sancıları
- Suyun gelmesi: Burada bahsedilen su, amniyon sıvısıdır. Su gibi akışkan ve hafif sarımtrak renktedir. Amniyon sıvısı, çok ani bir şekilde gelir ve bu yaşandığında hemen hastaneye gitmek en doğrusudur. Çünkü amniyon sıvısının rahimden ayrılması ile bebeğin mikroplara karşı savunmasız hale gelebilir.
Bebeğinin yolculuğu başladı: Hamilelikte Suyun Gelmesi
- İdrara sık çıkma: Sayısı artan idrara çıkma, doğum belirtilerinden birisidir. Ancak bazı ani idrar sıkışmalarını suyun gelmesi ile karıştırabilirsin. Bazı kadınların bu süreçte suları geldiği halde bunu idrar zannettiği görülmüş. Bu karışıklıklar bebeği kaybetmeye varan sorunlara neden olabiliyor.
- Halk arasındaki tabiri ile "karın düşmesi": Hamileliğin son zamanlarında bebeğin aşağı yani doğum kanalına doğru ilerler. Bu da karnının dikliğini kaybedip aşağı doğru inmesine neden olur. Halk arasında bu bir doğum belirtisidir, etrafındaki insanlardan "Karnın düşmüş, yakında doğurursun." cümlelerini duyman mümkün! Bebeğin doğum kanalına indiğinde bir rahatlama hissedebilirsin.
Doğumun başladığının işaretlerine dair daha fazla detay burada!
4- Normal doğum sancısını nasıl anlarsın?
Gerçek normal doğum sancıları oldukça düzenlidir. Bu düzen sayesinde çektiğin sancının doğumun habercisi olduğunu anlayabilirsin. Bu sancılar genellikle 5 dakikada bir başlar, 10 dakikada 3 sefere çıkar, yavaş yavaş aralıklar kısalıp sancıların süresi uzar. İlk sancıları regl sancısına benzetebiliriz, bele ve karna yayılır, ama sonrası için sancı acısının net bir tarifi yoktur, her kadın farklı acı yaşar.
Sancının şiddeti, bebeğinin kanalda kendine yer etmesi ve doğumunun gerçekleşmesi için rahminin açılmasını sağlamak adına artar. Rahmin yeterli oranda açılana kadar sancıyı çekerek beklemen gerekir. Rahim 10 cm açılınca artık doğum için hazırsın! Ancak bazı durumlarda rahim açılmaz, bu söz konusu olduğunda alternatif yollar uygulanır.
Bakalım annelerimiz neler yaşamış: Hem Sancısı Hem Mutluluğu Bol Doğum Hikayeleri
5- Normal doğum nasıl yapılır?
Sancılarla hastaneye gittiğinde doğumun başlaması için rahim ağzının 10 cm kadar açılması gerekir. İlk doğum yapan kadınlarda rahim ağzı ortalama her saatte 1 cm açılır, yani yaklaşık 8 saatlik bir bekleme süresine girilebilir. Bu süreçten sonra geri kalan açıklık ıkınma ile sağlanır (Bu süreç ikinci doğumda 2 saat, üçüncü doğumda 3 saat azalabilir). Bu süreçten sonra artık doğum anı başlar. Ne kadar güçlü ıkınırsan ve doğru nefes alıp verirsen doğumun o kadar hızlı ve kolay olur. Doktorun bebeğin çıkışını kolaylaştırmak için epizyotomi denilen bir kesi ile vajinayı genişletebilir.
Bu konu hakkında da konuştuk: 9 Maddeyle Epizyotomi (Doğum Dikişi) ve Bakımı
Ikınmalar ve kasılmalar sonucunda bebeğin başı görünmeye başlar. Bu süreçten sonra doktorun sana ıkınmamanı ve derin, seri nefesler alıp vermeni söyleyebilir. Bebeğinin önce başı gün yüzüne çıkar, ardından omuzları ve yavaşça tüm vücudu bedeninden kurtulur. Göbek kordonu da kesilir. Genellikle bebekler dünyaya gelir gelmez soluk alıp, oksijen ciğerlerini acıttığı için ağlamaya başlarlar ancak bu süreç bazen 5 dakikayı bulabilir.
Bu arada, daha acısız bir süreç için epidural normal doğum da tercih ediliyor. Bu yönteme acısız olduğu için halk arasında prenses doğum da deniyor. Epidural Doğum Nedir, Nasıl Uygulanır? yazısında her şeyi anlattık.
Bebeğin dışarı çıktıktan sonra kasılmaların bir süre daha devam eder ve plasenta vücudundan atılır. Bu süreçten sonra büyük bir rahatlama yaşayacaksın. Doktorun dikişe ihtiyaç duyulup duyulmadığına bakacak ve ardından gerekirse birkaç dikiş ile perine kapatılacak.
Anne karnındaki bebeğe ondan yakını yok: 10 Maddede Plasenta ile İlgili Her Şey
Peki Normal doğum çok zor mu? Bu tamamen kişiye bağlı. Bazı kadınlar çok kolay bir doğum yaparken bazıları ise zorlanabiliyor. Ancak tüm bu işlemlerden sonra artık tüm acıların bitmiş olacak ve bir daha acı çekmeyeceksin. Bebeğine sarılabilir, ona kavuşmanın mutluluğunu yaşayabilirsin.
Videomuzu izlediğinde normal doğum anı kafanda tam oturacak!
6- Normal doğum kaç saat sürer?
Eğer ilk hamileliğinse doğumun biraz uzun sürebilir. Çünkü ilk doğumunu yapan kadınlarda rahim ağzı saatte 1 cm açılır ve yaklaşık 10 cm açılması gereken rahmin doğru oranı yakalayabilmesi için beklemek gerekir. Eğer her şeyin yolunda gittiğini düşünürsek yaklaşık 8-9 saat rahim açılmasını beklemek ve yaklaşık 2 saat doğumun gerçekleşmesi olarak toplayacak olursak, normal şartlarda bir doğum, ortalama 10-11 saati bulabiliyor.
Ancak bazı durumlarda annenin rahmi 10 saati bulan beklemelere ve sancılara rağmen yeterli oranda açılmayabilir. Bu gibi durumlar söz konusu olduğunda bir sorunun varlığı anlaşılır ve normal doğum ihtimali ortadan kalkabilir.
Normal Doğum Yapanlar Tecrübe ve Duygularını Anlatıyor!
7- Normal doğum dikişleri
Normal doğumda vajinaya epizyotomi yani doğum kesisi yapılabilir. Bu kesi, bebeğin daha kolay dışarı çıkması için vajinaya atılan küçük bir kesidir. Eğer bu işlem yapıldıysa, doğumdan sonra vajinaya dikiş atılması gereklidir. Bu dikişler kesinin büyüklüğüne göre değişim gösterebilir.
Normal doğum dikişleri kaç günde iyileşir? Doğum kesisine atılan dikişler ortalama 1 hafta içerisinde iyileşme gösterir, dikişler kendiliğinden erir. Ancak eğer doğru bakım yapılır ve temizliğe dikkat edilirse! Normal doğum sonrası dikişlerin enfeksiyon kapmaması ve açılmaması için yapman gerekenleri aşağıda sıraladık:
-
Sıcak kompres yap. İçi sıcak su dolu bir küvette oturabilirsin. Bu seni ve dikişlerini rahatlatacak.
-
Tuvalet sonrası ılık su ile çok nazik bir şekilde temizlik yapmalısın.
-
Kanama ve akıntılar dolayısıyla kullandığın pedini sık sık değiştir. Bu pedlerin düzenli değiştirilmemesi enfeksiyon riskini arttırır.
-
Mümkün olduğunca yat ve dinlen. Bebeğin bu süreçte zaten gününün büyük bir kısmını uyuyarak geçirir. Sen de onunla dinlenmelisin.
Doğum kesisi bakımı hakkında her şey: 9 Maddede Doğum Sonrası Perine Bakımı
8- Sezaryen doğum yapan normal doğum yapabilir mi?
SSVD yani sezaryen sonrası vajinal doğum, ülkemizde de sık sık gündeme gelen bir konu. Çeşitli sebepler nedeniyle çok istedikleri halde normal doğum yapamayan anneler, ikinci doğumlarında normal doğum yapmak isterlerse bazı engellerle karşılaşabiliyorlar.
-
Eğer anne yalnızca 1 kez sezaryen olduysa,
-
Doğum kanalı normal doğum için uygunsa,
-
Anne rahimle alakalı bir operasyon geçirmemişse,
-
Bebeğin ağırlığı ve başı normal boyutlardaysa, normal doğum ihtimali söz konusu olabilir.
-
Annenin sezaryen olmasını gerektiren sorun ortadan kalkmamışsa,
-
İkinci gebelik çoğul gebelikse,
-
Yüksek tansiyon, şeker gibi durumlar söz konusuysa,
-
Kalp ve solunum yolu hastalıkları varsa normal doğumdan söz edilemez.
Ayrıntısı burada: Merak Konusu: Sezaryenden Sonra Normal Doğum
9- Normal doğumun faydaları neler?
Her yönü ile en doğal ve en sağlıklı doğum yöntemi normal doğumdur. Sana ne kadar tuhaf, ağrılı ve anormal gelse de vücudun aslında zaten normal doğum yapmaya hazır ve programlıdır. Seni tehdit edecek durumlar olmadığı takdirde tercih etmen gereken tek yol bu olmalı.
Normal doğum yapanlar hep aynı cümleyi sarf ediyor; "İyi ki normal doğum yapmışım!" Haydi biraz da normal doğumun keyifli kısmına, yani sen ve bebeğin için faydalarına bakalım!
Normal doğumun anneye faydaları
-
Normal doğumun ardından hayatına çok çabuk bir şekilde dönersin. İyileşme çok daha kolay ve hızlı gerçekleşir.
-
Hastanede maksimum 1 gün kalırsın ve dayanılmaz acılar çekmediğin için bebeğinle çok daha fazla ilgilenebilirsin.
-
Normal doğumda enfeksiyon yaşama riskin sezaryen doğuma göre çok daha azdır.
-
Tamamen doğal yollarla doğum yaptığın için süt hormonların daha seri çalışır ve süt azlığı sezaryene göre çok daha nadir görülür.
-
Doğum sonrası kilo vermen çok daha hızlıdır. Bakalım onlar nasıl yapmış: Doğumdan Sonra Kilo Vermek Bu Ünlü Anneler İçin Nasıl Bu Kadar Kolay Oldu?
-
Plasentayı, kan pıhtılarını ve diğer tüm bebek artıklarını çok daha kolay ve fazla miktarda vücudundan atarsın.
-
Ölüm oranı çok daha azdır.
Normal doğumun bebeğe faydaları
-
Bebeğin solunum problemleri yaşama olasılığı azdır. Çünkü bebek, normal doğum yolunda girdiği doğum kanalında baskıya maruz kalır ve burada ciğerlerindeki amniyon sıvısı boşalır.
-
Bebeğin doğum kanalında bazı bakterilerle karşılaşır ve bunları vücuduna alır, bu bakteriler bağışıklık sistemini güçlendirmesi için bebeğine yardımcı olur.
-
Normal doğumla doğan bebekler çok daha gelişmiş bir emme refleksi ile doğarlar.
-
Bebeğin anormal bir durum olmadığı sürece yoğum bakıma, küveze alınmaz.
-
Bebeğinle anında ten tene temas kurabilir ve ilişkinizi kuvvetlendirebilirsin.
Farklarına bak ve kararını ver: Büyük Çekişme: Normal Doğum mu Sezaryen mi?
10- Normal doğum için yapılması gerekenler?
Aslında sen ne kadar istesen de, süreci bebeğin ve senin sağlık durumun belirler. Eğer herhangi tehditkar bir durum yoksa normal doğum yapmak ve doğumu kolaylaştırmak için sana bazı basit tavsiyelerde bulunabiliriz:
- Nefes alışverişini kontrol altına almalı, doğru nefes almayı öğrenmelisin. Bunun için en uygun egzersizlerden birisi hamile yogası! Hamile yogası ve hamile pilatesi ile kendini hem doğuma hazırlar hem de fit bir anne olabilirsin.
Hamile yogası ve hamile pilatesi fikri sana da çekici geldiyse, bu merkezleri incelemeye başlayabilirsin: Hamile Pilatesi ve Yogası Merkezi
Videosu da var!
-
Kilo alımını kontrol altında tut. Eğer sen ve bebeğin olması gerekenden fazla kilodaysanız normal doğum ihtimali azalabilir. Nasıl yapacağını öğren: Hamilelikte Kilo Alımı Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!
-
Kimseye kulak asma! Bu süreçte psikolojinin sağlamlığı ve yüksek moral çok önemli. Ancak etrafında muhakkak sana kötü senaryolar anlatan birileri olacaktır. Bunları dinlemek zoruna değilsin, kimseyle bunları konuşmak zorunda değilsin! Dinleyeceğin ve konuşacağın tek kişi doktorun olsun!
-
Doğumu Kolaylaştırmak için Kegel Egzersizlerinden Yardım Al!
-
Hurma yemenin rahim açılmasını kolaylaştırdığı bilgisi de söz konusu. Denemekten zarar gelmez, abartmamak suretiyle günde birkaç hurma yiyerek doğru olup olmadığını görebilirsin!
Daha fazlası ise bu yazımızda: Doğum Öncesi Hazırlıklarını Tamamlaman için 11 Öneri!
11- Seni sarsıyor biliyoruz: Normal doğum korkusu
Normal doğum korkusu, esasında anlaşılabilir bir korku! Kimse yoğun acılar yaşamak ve bunun yaşanacağı günü bilmek istemez. Ancak doğum dediğimiz şey, yöntemi ne olursa olsun kısa bir süre için acı verecek bir olay. Fakat normal doğum için bilmen gereken en önemli şey, bu acıların kısa süreceği, yaşandığı gibi biteceği ve sonucunda tatlı bebeğini hemen kucağına alabileceğindir.
Annelerimiz deneyimlerini anlatıyor: Normal Doğum Yapanlar Tecrübe ve Duygularını Anlatıyor!
Annelerin normal doğum korkusu genellikle yoğun acı, doğum sırasında ölme, ölü veya sağlıksız bir bebek doğurma, utanılacak şeyler yapma, doktorlara güvenmeme gibi durumlardan kaynaklanıyor. Bunun üzerine bir de sağdan soldan duydukları felaket senaryoları da eklendiğinde basit bir korku fobiye dönüşebiliyor ve anne adayının tüm hayatını engelleyecek bir hale geliyor. Kadınlar bu durumun sonucunda kendine zarar verebilecek bir hale gelebiliyor, doğum sonrası depresyonu yoğun olarak yaşayabiliyor.
Ayrıntısına bakalım: 9 Soruda Hamilelik Depresyonu ve Doğum Sonrası Depresyon Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!
Bu gibi durumlarda doktorun gereken güveni ve bilgiyi anne adayına vermesi, bu acıların sonsuza kadar sürecek ve onu veya bebeğini öldürecek, zarar verecek acılar olmadığını anlatabilmesi, aile bireyleri ve diğer yakınların durumu ciddiye alıp, yersiz bir endişe yaratmaması çok önemli. Eğer bu korku durumu fobiye varacak boyutlara gelirse, bir uzmandan yardım alabilirsin. Psikologlar haricinde bir doğum yardımcısı yani Doula'dan destek alabilirsin.
Konu ilgini mi çekti? Gel etraflıca bakalım: Doula Nedir? Doğuma Hazırlıkta Sana Nasıl Yardımcı Olur?
Doğum korkusu ve nasıl aşılacağı hakkında bir doula olan Ayca Yılmaz'ın fikirlerini dinlemek ister misin?
12- Normal doğum mu sezaryen mi?
Bu sorunun cevabı senin ve bebeğinin sağlık durumuna göre değişir. Eğer normal doğumda senin veya bebeğinin hayatını riske atacak bir durum söz konusuysa, doğum yapabileceğin tek yöntem, sezaryendir. Ancak bu gibi durumlar söz konusu değil ama normal doğum korkun had safhada ise isteğe bağlı sezaryen doğum gerçekleştirebilirsin.
Hamilelik ve doğum zor bir süreç. Bunu güvence altında yaşamak istersen, bu yazı işine yarayacak: Hamilelik ve Doğum Sigortası Nedir? Neleri Kapsar? Neden Yaptırmalısın?