Nişan gelmesi nedir?
Hamileliğin esnasında bazı salgıların birleşmesiyle meydana gelen küçük ve kalın bir mukus tabakası, rahim ağzını kapatır. Bu mukus tıkacın amacı, rahime doğru girmeye çalışan bakterilerin ve enfeksiyonların yolunu kapatarak bebeğe ulaşmasını engellemektir. Doğum yaklaştığında rahim buna hazırlanmak için esner, yumuşar, incelir, kısalır. Bu hazırlıklar esnasında da nişan ismi verilen bu mukus, bulunduğu yerden düşer. Yani hamilelikte nişan gelmesi, ilk doğum belirtilerinden biridir.
Doğum nişanı nasıl olur?
Anne adayları bazen nişan ile normal akıntıyı karıştırabileceklerini düşünürler. Ama doğum nişanı sümüksü bir yapıdadır. Akıntı kadar yumuşak ve ince bir yapısı yoktur. Yani son günleri yaklaşan gebelikte sümüksü akıntı gördüğünde doğumunun yakın olduğunu bilmelisin.
Farkı görebilmek için oku: Hamilelikte Akıntı Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!
Nişan gelmesi ne renk olur?
Doğum nişanı, genellikle açık pembemsi bir yapıya sahiptir. Bunun nedeni ise rahim ağzındaki kılcal damarların açılıp kapanması sırasında çatlaması ve çok küçük miktarda kanı nişana bulaştırmasıdır. Ancak nişan yoğun kırmızı ve kanama ile birlikte geliyorsa hemen doktora başvurman gerekir.
Neden oluyormuş: 11 Soruda Hamilelikte Kanama
Gebelikte nişan gelmesi renkleriyle alakalı karmaşaları da ortadan kaldıralım.
Kahverengi nişan gelmesi: Doğum nişanı kahverengi olabilir. Bu, yukarıda bahsettiğimiz kılcal damar kanamalarından kaynaklı bir renktir.
Doğum nişanı beyaz olur mu?: Evet, doğum nişanı renksiz ve şeffaf olabilir.
Nişan gelmesi sarı olur mu?: Evet, nşan gelmesi sarı renkli olabilir.
Hamilelikte nişan rengi yukarıda bahsettiğimiz gibi herkeste farklı olabilir; kiminde pembeyken kiminde kahverengi olabilir. Renksiz de olabilir. Burada ayırıcı olan nişanın rengi değil, sümüksü yapısıdır.
Nişan geldikten ne kadar zaman sonra doğum olur?
Hamileyken nişan gelmesi, doğumun yaklaştığının belirtileri içindedir ama bunun hemen olacağı anlamına gelmez. Birçok hamilelik belirtisi vardır ve nişanı gelen kadınların bunları da beklemesi gerekir. Bazen nişan, 37. haftadan doğuma kadar parça parça gelmeye başlar. Bazense 39. haftada gelir ve ardından hemen doğum sancıları başlar.
Nişan gelmesini beklemek, ya gelmezse diye endişelenmek doğru değil! Nişanın geldiğini fark etmen ya da etmemen, doğumunu engellemez. Zaten devamında daha net doğum belirtileri yaşayacağın için, nişanın gelip gelmediği ayırt edici özellik değildir. Bu arada nişanın her türlü gelecek, belki sen fark etmeyeceksin aklında olsun.
Bunları bilmen önemli: Tüm Gerçekleri ve Yalancılarıyla Doğum Sancıları
Nişan geldikten sonra ne olur?
Doğum nişanının geldiğini fark ettin ama ne sancın var ne de diğer doğum belirtilerin! O zaman endişelenmene ve panik yapmana gerek yok, gündelik hayatını sürmeye devam edebilirsin. Uyuyorduysan uyumaya devam et, yürüyüş yap, televizyon izle! Nişan ile birlikte kanaman ya da ağrın olmadığı müddetçe doktoruna ulaşmaya çalışmana gerek yok.
Peki, nişan gelince doktora gitmek gerekir mi? Ne zaman ki gerçek doğum sancıların başlar, suyun gelir ve diğer doğum belirtileri ortaya çıkarsa doktorunu arayabilir ve hastaneye doğru yol alabilirsin.
İşine yarayacak bilgiler burada: Doğum Sancısıyla Baş Etmenin 12 Yolu
Çatı muayenesi sonrası nişan gelmesi olur mu?
Çatı muayenesinin ardından rahim açılması olabilir, doğum hızlanabilir ve doğal olarak nişan gelmesi görülebilir. Ancak çatı muayenesi sonrası akıntı tarzı kanamalar da görülebilir. Yani çatı muayenesinden sonra gelen her kanama, nişan değildir.
Gebelikte nişan gelmesi hissedilir mi?
Bu kişiden kişiye değişir ama çoğunlukla hissedilir. Rahminden ilerleyen bir akıntı hissi gelip tuvalete gittiğinde ya da iç çamaşırında nişanın geldiğini görebilirsin. Eğer doğum nişanı biraz akıntı ile birlikte geldiyse fark edemeyebilirsin. Ama doğuma yakın sümüksü akıntı gördüysen bunun nişan olduğunu düşünebilirsin.
Gebelikte nişan gelmesi ne kadar sürer?
Hamilelikte nişan gelmesi için net bir tarih vermek doğru olmaz. Doğumdan birkaç gün önce gelebileceği gibi, hamileliğin 37. haftasında da gelebilir. Bazen tek parça haline çıkmaz, zaman yayılarak düşebilir. Yine “Gebelikte nişan gelmesi ne kadar sürer?” sorusunun yanıtı için de aynı yanıtı verebiliriz. Nişan gelmesi çoğunlukla ani ve tek seferlik bir durumdur ama zamana da yayılabilir. Bu durum herhangi bir sorun teşkil etmez.
Annelerimizin tecrübelerinden faydalan: Nişan gelmesi nasıl olur?