1. Yenidoğan bebek ne zaman yıkanır?
Bebeğinin vücuduna doğum sırasında kan bulaşmamışsa, doğumun ardından en erken 24 saat sonra yıkanması iyi olur. Çünkü bebeğin doğduğu sırada hastalık yapan mikroorganizmaların bulunmadığı bir ortamdan çıkıp gelir, bu yüzden cildinde koruyucu bakteri florası (Ph) yoktur. Bu floranın oluşması ise 24 saati bulur.
Doğum sonrasında bebeğinin hemen yıkanması bu floranın oluşumunu geciktirdiği için enfeksiyonların oluşma riskini arttırabilir. Bebeğin doğum sırasında bulaşan kanla kalması ise mikrop ürettiği için tercih edilmez. Böyle bir durumda da sabun ve şampuan kullanılmadan akan suyun altında yıkanır. Göbeği düşmemiş bebek nasıl yıkanır, sorusu için bu cevabı verebiliriz.
Bebeğinin küvet banyosu yapabilmesi için ise göbek bağının düşmesi gerekir. Göbek bağının düşmesi ise 1 hafta ile 15 gün içinde gerçekleşir. Bugünden sonra bebeğin ilk banyosu yaptırılabilir..
Göbek Bağı Bakımı Nasıl Yapılmalıdır? adlı yazımıza da bakmanı öneririz.
2. Yenidoğan bebekler haftada kaç kez yıkanmalı?
Bebeğin tamamen kirlenmediği sürece ona yıkaman şart değil. Bez değişimi sırasında ve beslenmelerden sonra yaptığın yerel temizliklerin yeterli olabileceğini söyleyebiliriz. Ancak bebeğinin ilk 1-2 ayında ter bezleri çalışmaz. Bu sebeple de bebeğinin sık yıkanması deri sağlığı açısından yararlı olur.
Diğer taraftan yenidoğan bebek banyosu konusunda çok hevesli davranman ve sert davranman cildin doğal nem örtüsünü kaldırarak bebeğinin egzama olma ihtimalini arttırabilir. Bu sebeple bebeğini haftada 1-2 kere yıkamanı; her gün ellerini, yüzünü, boynunu, poposunu ve koltuk altlarında yer alan ince kıvrımları silmeni öneririz.
Eğer yıkayamıyorsan ıslak bir bezle bebeğinin vücudunu silebilirsin. Bu arada suyun temizliğinden emin olamıyorsan, suyu kaynat ve ardından suyun sıcaklığının istenilen dereceye gelmesini bekle! Bu durumu bebeğinin bütün aşıları bitene kadar devam ettirmeyi de unutma!
3. Yenidoğan banyo suyu sıcaklığı kaç derece olmalı?
Yenidoğan banyo suyu sıcaklığı 36.5-37 derece olmalı. Suyun sıcaklığını ölçmek için bileğinin iç kısmını ya da dirseğini suya batırabilirsin. Emin olmak için bir banyo termometresi kullanarak ayarlayabilirsin.
4. Yenidoğan nasıl yıkanır?
-
Küveti evin içinde esintinin olmadığı ve rahat hareket edebileceğin genişlikte bir yere yerleştir. Banyo için ihtiyacın olan malzemeleri yanına alarak işe başla.
-
Küvetin içine su ekleyip suyun sıcaklığını ayarladıktan sonra bebeğinin kıyafetlerini çıkartmalısın. Böylece suyu hazırlamak için geçirdiğin zaman boyunca bebeğinin üşümesini engellemiş olursun.
-
Bebeğini boynunun altından destekleyecek şekilde kol altından tut. Önce ayak ve bacaklarını, sonra da vücudunu suya sokarak yıkamaya başla. Bu sırada onunla yumuşak bir ses tonu ile konuşman ve gözlerinin içine bakarak banyosunu yaptırman bebeğinin daha iyi hissetmesini sağlar, aklında olsun.
-
Serbest kalan diğer elinle, sıcak suyla nemlendirilmiş steril pamuk top yardımıyla bebeğinin gözlerini temizleyebilirsin. Bu işlemi yaparken her iki göz için ayrı pamuk kullan. Ardından yüzünü, kulaklarını ve boynunu temizlemeye devam edebilirsin.
-
Bebeğinin gözlerini temizlerken su sıçramasından korkmana gerek yok! Bebeğin gözlerini sudan korumak için gözünü kırpıştıracaktır. Eğer bebeğini en ufak bir su sıçramasından dahi korumaya kalkar ve gergi olursan, onda banyo korkusu oluşmasına neden olabilirsin.
Ayrıca kulağına su kaçmasından da endişelenmene gerek yok. Bebeğinin kulağına giren su, kulağın içinde yer alan tümseğin yenidoğanda henüz oluşmamış olması sebebiyle içeride kalmayıp kolayca dışarı çıkacaktır.
-
Her bölge için sabun kullanmanın şart olmadığını söyleyelim. Ancak elleri ve bezlenen bölgeyi sabunla yıkaman iyi olur. Bu sırada bebeğinin cildine uygun bir lif kullanabilirsin.
-
Ön kısımlarını temizledikten sonra sıra sırtına ve poposuna geldi. Arkasını döndürerek bebeğini yıkamaya devam et. Bebeğinin parmak aralarını, bez bölgesindeki kıvrımları yıkamayı da unutma! Bebeğin kızsa genital dudakların arasını nazik hareketlerle, erkekse testislerini kaldırıp altını iyice temizlemelisin.
-
İşte en keyifli an! Yıkamayı tamamladıktan sonra bebeğini havluya sar, tahriş olmasını önlemek için küçük dokunuşlarla kurula ve giydir. Nemli kalan bölgelerde kolayca mantar oluşabileceği için ufaklığı iyi bir şekilde kurulamaya dikkat et! Ayrıca bebeğinin kuru olan cildini doğal içerikli bir yağ ile nemlendirebilirsin.
Bu şekilde sana aslında "Tek başına bebek nasıl yıkanır?" konusunu da açıklamış olduk.
5. Bebekler hangi saatte yıkanmalı?
Gece uykularını düzenlemek için bebeğini akşam saatlerinde yıkamayı tercih edebilirsin. Çünkü banyo yapan bebeğin rahatlayacak, sakinleşecek ve kolayca uykuya dalacaktır. Ayrıca bebeğinin gaz sancısı varsa banyodan sonra hafifleyeceğini de belirtelim.
Anneysen anneleri neler demiş: Bebeğimi hangi saatte yıkamalıyım?
6. Yenidoğan banyosu için nelere ihtiyaç vardır?
Yenidoğan banyo küveti
Akla gelen ilk malzemelerden biri küvettir. Alacağın küçük bir küvet, hem yıkamanı kolaylaştırabilir hem de büyük bir küvete oranla bebeğinin sırtının da daha rahat etmesini sağlayabilir.
Hangisini alacağını bilmiyorsan: Anneysen’den 8 Fonksiyonel Bebek Küveti Tavsiyesi
Yenidoğan cildine uygun bebek şampuanı
Piyasada bulunan bebek şampuanı seçenekleri arasından miniğin için en uygun olanı seçmen önemli. Peki bir bebek şampuanının yenidoğan cildine uygun olması için taşıması gereken özellikler neler?
- Göz yakmamalı.
- pH değeri 5-6,5 arasında olmalı.
- Bebeğin cildinde reaksiyona yol açabilecek koruyucu maddeleri ve alerjen kimyasalları içermemeli.
- Alkol, parfüm, renklendirici, SLS ve paraben içermemeli. Doğal bileşenlerden oluşmalı.
Önerilerimize bakmalısın: İyisiyle Kötüsüyle Piyasadaki 10 Bebek Şampuanını Senin İçin İnceledik
Yenidoğan banyo havlusu
Bu havluyu kapüşonlu seçmen işini kolaylaştırabilir.
Yenidoğan banyo lifi
Bebeğini yıkarken serbest kalan elini herhangi bir lif yardımı olmadan kullanabileceğin gibi, bebeğinin cildine uygun bir lif kullanmayı da tercih edebilirsin.
Steril pamuk toplar
Bu topları bebeğinin gözlerini temizlemek için kullanabilirsin.
Temiz bez ve giysi
Bebeğinin banyo sonrasında üşümemesi ve bezini hemen takabilmen için giysi ve bezi yanında bulundurmanı öneririz.
Bu ürünler de banyo zamanında işine yarayacak: En Karlı ve Kullanışlı 8 Bebek Banyo Seti
Banyo zamanı: Annelerin En Çok İşine Yarayacak 10 Bebek Banyo ve Tuvalet Ürünü!
Banyodan sonra iyi gider!