Sezaryen dikişleri ne zaman iyileşir?
Sezaryen ile bebeğini dünyaya getirirken karın bölgene cilt üstü ve cilt altı kesikler açılacak ve bebeğin buradan dünyaya gelecek. Doğumun ardından kesiklerin dikişler ile kapatılacak. Dikişler yapıldıktan sonra yaklaşık 10-14 gün içerisinde iyileşme tamamlanır.
Ancak bu noktadan sonra, eğer dikişlerine düzenli bakım yapmaz ve gereken özeni göstermezsen, enfeksiyon kapabilir ve istenmeyen durumlar meydana gelebilir. Bakalım dikişlerin iyiliği için sezaryen sonrası dikkat edilmesi gerekenler neler?
-
Doktorun önerdiyse, direktiflerine uyarak gerekli malzemelerle dikişlerinin pansumanını yapmalısın.
-
Enfeksiyon kapmaman için veya riski aza indirmen için antibiyotik önerildiyse, tüm ilaçlar bitene kadar kullanmalısın.
-
Dikişlerinin zorlanmaması için kabız olmamaya dikkat etmelisin. Bunun için beslenmene de özen göstermen gerekiyor.
-
Dikişlerini kuru tutman şart! Bunun için yaklaşık 1 hafta tüm vücut banyo yapman sorun olabilir. Duş alabilirsin ancak dikişlerini koruyarak alman gerekir.
-
Yine dikişlerini kuru tutmak için koruma pedleri kullanabilirsin.
-
Giydiğin çamaşırların lastiklerinin dikişlerinin üzerine gelmemesine dikkat etmelisin. Giydiğin çamaşırlar belini ne kadar sıkmazsa o kadar iyi!.
O zaman bu yazıya bakmanın tam sırası: Ona Teşekkür Borçlusun: Hamile Külodu
- Eğer sezaryen sonrası dikiş yerinde yanma, sezaryen dikişinde iltihap belirtileri görürsen (akıntı, kızarıklık, şişlik gibi) muhakkak doktoruna görünmelisin.
Sezaryen dikişlerinin varlığı ve yaşanan olumsuzluklar, eğer düşünüyorsan çoğu zaman sezaryen sonrası normal doğumu zorlaştırıyor. Bu nedenle dikişlerine gözün gibi bakman lazım.
Bu konuya ayrıntılı bir şekilde bakmak ister misin: Merak Konusu: Sezaryenden Sonra Normal Doğum
Sezaryen sonrası yatış pozisyonları nasıl olmalı?
Sana net bir pozisyon vermemiz doğru değil. Çünkü zaten uyurken belli bir pozisyonda kalman ve gece boyu o pozisyonda uyuman mümkün olmayacak. Ancak yatarken seni rahatlatacak ve dikişlerinin zarar görmesini engelleyecek bazı önerilerde bulunabiliriz.
- Yatarken bacak arana bir yastık koyabilirsin. Buradaki yastık tüm yükü karnına vermeni engeller ve vücudunun yükünü eşit dağıtır. Hamileyken kullandığın yastıklar da iş görebilir.
Bu yazıda çeşitlerini görebilirsin: Nasıl Seçilir: Hangi Hamile Yastığı Daha İyi?
-
Yüz üstü yatmamaya çalış. Dikişlerinin baskılanmaması için mümkün olduğunca düz veya yan yatman faydalı olacak.
-
Bir süre yalnız yatabilirsin. Bir süre ani hareketlerden korunmak için yalnız yatmayı tercih edebilirsin.
Sezaryen doğumdan sonra ne zaman ilişkiye girilir?
Sezaryen doğum yapan kadınların en merak ettiği sorulardan birisi de doğumdan ne kadar süre sonra cinsel birliktelik yaşayabilecekleridir.
Uzmanların önerdiği en uygun süre genellikle doğumdan 4-6 hafta sonrasıdır. Bu süreçte dikişlerin kapanır, vücudun kendini toparlar, akıntı ve doğum sonrası kanaman sona erer. Ayrıca kendini psikolojik olarak da daha iyi hissettiğin bir sürece girmiş olma ihtimalin yüksektir. Bu süreci atlattıktan sonra, ekstra bir durum yoksa doğumdan sonra cinsellik yaşamanda herhangi bir sakınca yok!
Ancak bu süre bazı kadınlarda daha kısa, bazılarında ise daha uzun sürebiliyor. Eğer süreci atlatamamış ve kendini toparlayamamışsan biraz daha beklemende fayda var. Ancak bu partnerinle bir araya gelip sevginizi gösteremeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Özellikle doğum sonrası depresyonu gibi olumsuz bir durum söz konusuyken!
Bu yazı işine yarayacak: Kaldığın Yerden Devam: Doğum Sonrası Cinsel İlişkiye Dair Kafana Takılan Her Şey
Sezaryen sonrası kanama normal mi?
Sezaryen sonrası kanama yaşaman olasıdır. Bu kanamalar genellikle tehlikeli bir duruma işaret etmez, her kadının doğum sonrası yaşadığı bir durumdur. Ancak kanamanın boyutu beklenenden çok daha fazlaysa muhakkak doktoruna danışmalısın.
-
Sezaryen doğum sonrası kanaması önceleri yoğun, pıhtı şeklinde ve kırmızıdır. İlerleyen dönemlerde rengi gitgide açılır, pembeleşir ve son evrelerde sarı ve en son beyaz renge döner. Daha sonra bir süre akıntı şeklinde devam eder ve 4-6 hafta içerisinde ortadan kalkar.
-
Eğer kanaman varsa ped kullanman gerekir. Burada önemli olan enfeksiyon riskini ortadan kaldırmak için pedleri düzenli olarak değiştirmen! Ayrıca doktorun kanamanı azaltmak ve rahminin eski haline dönüp toparlanması sağlamak için sana bazı ilaçlar verebilir. Bu ilaçlar kan damarlarını eski haline döndürür ve kanamanın azalmasını sağlar.
Ne kadarı normal, ne kadarı anormal: Doğum Sonrası Kanamaları
Sezaryen sonrası banyo sorunu
Doğumun hemen ardından eve geldiğinde çok kapsamlı bir banyo yapman mümkün olmayabilir. Doktorlar sezaryen doğumdan sonra ortalama 3 gün kadar kapsamlı bir duş alınmasını önermiyor. Ancak dikişinin üzerini kapatan su geçirmez bir bant ile ılık ve kısa bir duş alabilirsin. Bu duştan sonra bantı çıkarıp temiz ve ütülü çamaşırlar giymen gerekir.
3 gün sonra, doktorunun direktifleri ile kapsamlı bir banyo yapabilirsin. Tabii bu yine doktorunun yönlendirmesine bağlı.
Sorularının cevapları burada: Doğum Sonrasında Annelerin En Çok Merak Ettiği 13 Şey
Sezaryen sonrası beslenme düzenin nasıl olmalı?
Sezaryen sonrası kabızlık sorunuyla karşılaşmamak, kolayca toparlanabilmek, bağırsak faaliyetlerini düzenlemek için beslenmene dikkat etmen çok önemli.
Sezaryenle doğum yapan kadınlar ne yemeli? Bu süreçteki beslenme rutinine ekleyebileceğin bazı bilgileri senin paylaşıyoruz.
- Kabızlık bu süreçte yaşayabileceğin en büyük problemlerden biri. Tuvalete çıkmakta zorlanman ve ıkınman, dikişlerine büyük zararlar verebilir. Bu nedenle mümkün olduğunca posalı, yumuşak ve gaz yapmayacak yiyecekleri tercih etmelisin. Özellikle bakliyat ürünleri, karnabahar, lahana gibi gaz yapan, baharatlı, yağlı, kızartma türü yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durmalısın.
Ayrıntılı bilgi burada: Doğum Sonrasında Kabızlık ve Hemoroit Hakkında Bilmen Gerekenler
-
Az şekerli, gerçek meyvelerle yapılmış kompostolar bağırsakların için yararlı olabilir. Erik, üzüm ve elma gibi meyvelerin kompostolarını tercih edebilirsin.
-
Et, süt, yoğurt gibi protein içeren besinler, hem bağırsak faaliyetlerini düzenler hem de iyileşme süreni hızlandırır.
-
Tükettiğin besinlerin iyi pişmiş olması önemli. Et ve yumurta gibi besinlerin çiğ kalması, vücudunda ödem ve enfeksiyon riskini arttırır.
-
Yine ödem problemini engellemek için tuz tüketimini sınırlı tutmalısın.
-
Bol su tüketmek her zaman olduğu gibi sezaryen sonrasında da çok önemli. Bol bol su tüketerek ödem ve kabızlık probleminin önüne geçebilirsin.
-
Sezaryen sonrası kahve ve çay gibi kafeinli içecekler yerine, ıhlamur, bitki çayları gibi daha hafif içecekleri tercih etmelisin.
Sezaryen sonrası korse kullanılabilir mi?
Doğumdan sonra korse, karın toparlamak için kullanılıyor. Ancak sezaryen doğumdan sonra korse kullanmak için dikişlerinin alınmış ve doğumun üzerinden en az 3-4 hafta geçmiş olması gerekiyor.
Sezaryen sonrası süt gelmesi için ne yapmalı?
Sezaryen doğum esnasında bazen yeterince hormon salgılanamadığı için veya tamamen annenin yapısal problemleri ile alakalı bazı sorunlar yaşandığı için sütün az olabilir veya hiç gelmeyebilir. Bu gibi durumlarda yılıp bebeğini emzirmeyi bırakman doğru değil.
Bir bebek doğduğunda en gelişmiş refleksi emme refleksidir ve bebeğin göğsünü emmediği sürece sütünün salgılanma oranı düşük olacaktır. Bu yüzden emzirmeye devam etmelisin.
Diğer soruları aydınlatalım: Yenidoğan Bebeği Emzirme: 8 Soru 8 Cevap!
-
Öncelikle stresten ve yorgunluktan uzak durmalısın. Bu süreçte mümkün olduğunca yakınlarından destek al ve kendini yormamaya bak.
-
Göğüslerine parmak uçlarınla, nazik ve dairesel hareketlerle masaj yap. Bu süt kanallarının açılmalarını sağlayabilir.
-
Ilık duş ve göğsüne yapacağın sıcak kompreslerle de süt kanallarında rahatlama sağlayabilirsin.
-
Beslenme şeklin de süt üretimin üzerinde etkili. Yukarıda bahsettiğimiz gibi beslendiğin takdirde süt üretiminde ciddi bir değişim göreceksin.
-
Malt içeceklerin süt üretimine olan etkisi biliniyor. İstersen içeriğine güvendiğin malt içecekleri tüketebilirsin.
-
Susam, ceviz, incir, dut gibi gıdaların süt üretimine katkısı olduğu gözlenmiş. Sen de bu gıdaları tüketerek sütünü arttırmayı deneyebilirsin.
-
Bol su tüketmek burada da devreye giriyor. Düzenli ve bol su tüketiminin fayda sağlamadığı şey yok, sütüne de etki edecektir.
-
Süt arttırıcı anne içecekleri de süt üretimi üzerinde etkili.
-
Suyun yanında ıhlamur, sahlep, ayran, meyve hoşafı gibi içecekleri tüketmek de faydalı olabilir.
-
Ve tabii ki ten tene temas! Bebeğinle bağını koparmadan, ikinizin de tenlerinin birbirine değdiği, birbirinizin kokusunu alabildiğiniz, sarılıp dokunabildiğiniz, yani birbirinize sevginizi hissettirebileceğiniz bir pozisyonda emzirmenin süt üretimine olan katkısını görünce şaşıracaksın!
Süt artışı hakkında konuştuğumuz bir yazımız var, okumak ister misin?: 8 Adımda Anne Sütünü Arttırmanın Yolları
Sezaryen sonrası göbek eritme, egzersiz ve zayıflama
Sezaryen ile doğum yapan kadınların, normal doğumla doğum yapanlara göre daha az kilo verdiği ve kilo vermekte biraz zorlandığı durumu söz konusu. Özellikle sezaryen sonrası göbek bölgesinde yaşanan sarkma durumları kadınları egzersiz arayışına yöneltiyor. Ancak bunun için acele etmemen de fayda var.
-
Uzmanlar sezaryen sonrası egzersiz için en az 2 ay beklenmesini öneriyorlar. Yani egzersize başlamadan önce vücudunun tamamen toparlanması beklemelisin.
-
Dikişlerin düzelmeden, tam bir iyileşme sağlanmadan egzersiz yapman ve vücudunu zorlaman olumsuz durumlara yol açar. Bu nedenle doktorun onay vermeden spora başlamamalısın.
-
Tempolu, uzun yürüyüşler yapabilirsin. Her gün düzenli yürüyüş yapmak vücudunun sıkılaşmasını sağlar.
Bunlar da yardımcı olur: Her Gün 20 Dakika Yapabileceğin Doğum Sonrası Karın Toparlama Hareketleri
-
Düzenli egzersiz yapamadığın dönemde beslenmene dikkat etmen de zayıflamana fayda sağlar. Ancak zayıflama uğruna az yemek veya düzensiz yemek hem kendi vücudun için hem de süt üretimin için zararlıdır.
-
Tehlikeli süreci atlattıktan sonra, hafif bir tempoda mekik çekerek göbeğine açtığın savaşı başlatabilirsin. Ancak yine de kendini zorlamamaya dikkat et.
Sezaryen sonrası iyileşme sürecini atlattıktan sonra kilolarını bir çırpıda vereceğin spor salonları hizmetimize göz atmak ister misin?: Doğum Sonrası Zayıflama için Spor Salonları
Sezaryen izi nasıl geçer?
Sezaryen doğumda birbirinden farklı dikiş yöntemleriyle ameliyat kesiğin kapatılacak. Tabii her ameliyatta olduğu gibi sezaryende de bir ameliyat izi kalma durumu söz konusu. Ama sezaryen dikiş izi her kadında aynı şekilde kalıcı olmaz, bazı kadınların izi tamamen yok olabilirken bazı kadınlarda daha kalıcı olabiliyor. Dikiş izinin kalıcılığına etki eden faktörler için;
-
Genetik yatkınlık,
-
Koyu cilt rengi,
-
Düzensiz ve yanlış beslenme,
-
Sigara kullanımı,
-
İlerlemiş yaş,
-
Yarada enfeksiyon oluşumu,
-
Dikişleri zorlama,
-
Yeterli sıvı almama gibi durumları örnekler verebiliriz.
Sezaryen izinin çok daha kolay yok olması için şu önerilerden faydalanabilirsin:
-
Doktorunun tavsiyelerine uyarak, dikişlerine gereken özeni göstermeli, bakımı ve pansumanı yapmalısın.
-
Bol bol su tüketmelisin. Su vücudun elastikiyetini arttırır ve yenilenmesini sağlar.
-
Protein içeren gıdalar tüketmelisin.
-
Sezaryen izi için krem ile bakım yapmayı düşünüyorsan içerisinde muhakkak E vitamini ve doğal yağlar bulunan kremleri tercih etmelisin. E vitamini cilt yenilenmesinde çok etkilidir.
-
Sigara, alkol gibi cilt üzerinde olumsuz etkileri olan alışkanlıklardan uzak durmalısın.
-
Dikişlerini zorlamamalısın. Ağır işler ve zamanı gelmeden yapılan egzersizler, dikişlerin zorlanmasına ve hatta enfeksiyon kapmasına bile neden olur. Zorlanan ve enfeksiyon kapan dikişlerin izinin geçmesi çok daha zordur.
Anneysen annelerinin soru ve cevaplarına bakmak ister misin?
Sezeryan sonrası gaz sancısı için ne yapmalı?