Lohusa beslenmesine süt üretimini tetikleyen gıdalar eklenmeli!
Bu dönemde emzirme ve anne sütü üretimi konusunda dikkatli olmalısın. Bunun en doğru ve kolay yollarından biri ise beslenme düzenini buna uygun şekilde ayarlamak. Anne sütünün üretimini artıran gıdaları lohusalıkta beslenme listesi içerisine dahil ederek hem bu gıdaların sana vereceği enerjiden faydalanabilir hem de bebeğinin sütünden tam verim almasını sağlayabilirsin.
Bu gıdaların bir kısmını aşağıda listeledik;
- Ceviz, badem, fındık gibi yağlı kuruyemişler,
- Protein içeren yumurta, kırmızı ve beyaz etler,
- Yeşil yapraklı sebzeler,
- Somon, levrek gibi yağlı balıklar,
- Ev yapımı meyveli içecekler,
- Bol miktarda su,
- Sarımsak-soğan,
- Havuç,
- Yulaf gibi besinler, süt üretimini artırmak için tüketilen besinlerin başında geliyorlar.
Daha fazlası burada: Anne Sütünü Artıran Yiyecekler Neler?
Lohusalıkta hangi meyveler yenir?
Meyveler hem sağlıklı yaşamın hem de kaliteli süt üretiminin bir parçası. Ancak lohusa beslenmesinde doğru meyveleri tüketmek önemli. Çünkü meyveler lifli yapıları nedeniyle bazen bağırsak problemlerine yol açabiliyorlar. Gel bakalım yeni doğum yapan kadın hangi meyveleri yemeli?
- Hurma,
- Armut,
- Ayva,
- İncir,
- Dut gibi meyveler hem bağırsaklarının düzgün çalışmasına hem de süt üretimine yardımcı olur.
Doğum sonrası beslenme listesinde hangi sebzeler olmalı?
Yeşil yapraklı sebzelerden olan ıspanak, dereotu, karalahana, lohusa annenin tüketebileceği en mucizevi gıdalardan. Özellikle dereotunun süt üretimi üzerindeki etkisini bilmeyen yok. Mevsimine göre bu sebzeleri beslenme listene mutlaka eklemelisin.
Yeni doğum yapan anne ne yememeli?
Lohusa döneminde beslenme; doğumdan yeni çıkmış ve toparlanmaya çalışan vücudun, tekrar eski enerjine kavuşman ve bebeğine yetebilmen, ayrıca sağlığını koruman ve bebeğinin gaz problemleri ile karşılaşmaman için önemli. Bu yüzden ne yiyeceğini bileceğin kadar ne yemeyeceğini de bilmen gerekir.
Bu noktada lohusa kadın beslenmesinde gaz konusuna ekstra özen göstermen gerekiyor. Gaz sancısı emziren anne için de zor bir durum ancak söz konusu bebeğin olduğunda daha da hassaslaşıyor. Ayrıca eğer sezaryen doğum yaptıysan bağırsak hareketlerine de oldukça dikkat etmen gerekiyor.
Bu noktada gaz, kabızlık ve ishal gibi sorunlara yol açabilecek şu gıdalardan uzak durmalısın;
- Turp,
- Portakal, mandalina, greyfurt,
- Asitli içecekler,
- Suda bekletilmeden pişirilen baklagiller,
- İnek sütü, yoğurt,
- Pırasa, brokoli, karnabahar, lahana,
- Hamur işi,
- Kızartmalar,
- Aşırı baharatlı yiyecekler.
Aklında olsun: Anne Sütüne Gaz Yapan Yiyecekler Neler?
Lohusalıkta diyet yapılır mı?
Hem enerjini düşürmemek hem de süt kaliteni etkilememek için beslenmenden kıstığın bir diyet programı ile kilo vermeye çalışman lohusalık sürecinde önerilmez. Zaten gün içerisinde süt üretimi ve emzirme için günde ortalama 350 kalori harcayacaksın ve bu da daha fazla enerji toplama gereksinimine neden olacak. Sırf bu performansın bile ilk dönemlerde ayda 1000 gr verebilmene yardımcı olur.
Bunun dışında zaten yukarıda verdiğimiz gıdalarla beslenirsen ve bol sıvı tüketirsen yavaş yavaş kilo verdiğini göreceksin.
Emzirirken Zayıflamak İçin Ne Yapmalı, Nelere Dikkat Etmelisin?
Lohusa döneminde şekerli gıdalar tüketmeli mi?
Şunu belirtelim, etrafında “Sen emziriyorsun, bol bol ve şekerli gıdalar yemelisin!” diyen insanlar olabilir. Bu sözlere kulak asmamanı öneririz. Bu gıdalar süt üretimine katkı sağlamadığı gibi, daha fazla kilo almana neden olabilir.