Kürtaj nedir?
Kürtaj basitçe, tıbbi yöntemlere dayalı olarak rahim içerisindeki gebeliğin vaktinden önce sonlandırılması anlamına gelir. Daha sık olarak istenmeyen gebelikler için uygulanır ancak bebekte ya da annede bulunan bir sağlık sorunu, düşük gibi nedenlerle de kürtaj işlemi yapılır.
Kürtaj işlemi dendiğinde akıllara önce evlilik dışı ilişkiler sonucunda yaşanan hamileliklerin sonlandırılması geliyor. Ancak kürtaj, halihazırda zaten anne olan kadınlar tarafından da zaman zaman tercih edilebiliyor. Özellikle;
- Daha fazla çocuğa bakacak durumu olmayan,
- Yeni bir çocuk büyütmeye hazır olmayan,
- Kariyer planı yapan,
- Evliliğinde problemleri olan,
- Psikolojik ya da fiziksel olarak kendini hazır hissetmeyen anneler, yeni hamileliklerini kürtaj ile sonlandırmayı düşünebiliyorlar.
Tabii ki bu karar, belli bazı şartlar çerçevesinde uygulanabiliyor. Bu aşamada anneler kendilerini psikolojik açıdan suçlu hissedebiliyorlar. Çıkmaza girildiği takdirde psikolojik destek alınması faydalı olabiliyor.
İlgini çekebilir: İkinci Çocuğa Hazır mısınız?
Ayrıntılara girmeden önce şunu söyleyelim. İstenmeyen gebelik, kadınlar için karar vermesi çok zor bir durum. Ancak bu süreci iyi yönetmek ve hem psikolojik hem de fiziksel açıdan en az şekilde etkilenmek için için temiz bilgilere ihtiyacın var. Özellikle çaresiz kalındığında kadınlar, halk arasında kulaktan kulağa yayılan ya da internette bulunan bilgilerle, bilimsel açıdan hiçbir dayanağı olmayan gebelik sonlandırma yöntemleriyle karşılaşıyorlar.
Bu süreçte karşına muhakkak "gebeliği sonlandıran ilaçlar", "istenmeyen gebelikte bitkisel çözüm" başlıklı bilgiler çıkacaktır. Ancak bunları kullanmak sana faydadan çok zarar sağlar. İstenmeyen gebelik konusunda en doğru olan kararı vermek için uzmanlara danışman ve sakin kafayla karar alman gerektiğini vurguluyoruz.
Kürtaj yasal mı?
Kürtaj konusu bir dönem ülkemizde ciddi tartışmalara yol açtı. Bu nedenle isteğe bağlı gebelik sonlandırma, Türk Medeni Kanunu içerisinde bulunan maddelerle düzenlendi ve hamileliğin belli süreleri içerisinde, belli şartlarla kürtaj yapma izni sağlandı. Yani kürtaj yasal süresi, kanunlar tarafından belirlenen bir durum.
Ülkemizde kürtaj konusunun bu kadar tartışmalı olma sebebini anlamak için Türk Medeni Kanunu’nun 28. Maddesini inceleyebiliriz. Bu madde;
“Kişilik, çocuğun sağ olarak tamamıyla doğduğu anda başlar ve ölümle sona erer. Çocuk hak ehliyetini, sağ doğmak koşuluyla, ana rahmine düştüğü andan başlayarak elde eder.” şeklinde düzenlenmiş. Buna göre anne karnındaki bebeğin hayatının sonlandırılması kimi çevrelerce “cinayet” olarak adlandırılıyor.
Bunun dışında Türk Ceza Hukuku Kanunu’nda “çocuk düşürtme” ve “çocuk düşürme” konularını işleyen maddeler de bulunuyor. Bu maddelere göre belirtilen zamandan önce rızaya dayalı olsa bile çocuk aldıran kişilere hapis ve para cezası kesilebiliyor. Bu arada belirtilen süre öncesinde yapılacak kürtaj işleminin yeterli donanıma sahip ve uzman kişilerce yapılması şart koşuluyor.
Kürtaj ne zaman yapılır?
“Kürtaj kaçıncı haftaya kadar yapılır?” konusuna açıklık getirelim. İsteğe bağlı bebek aldırma işlemini için öngörülen yasal zaman sınırı 10. haftadır. Bir sağlık sorunu olmadığı takdirde 10. haftadan sonra yapılan kürtaj işlemlerini yapan ve yaptıran kişilere yukarıda da belirttiğimiz gibi bazı cezai yaptırımlar uygulanır. Kürtaj yasası olarak da bilinen bu durumu Türk Ceza Kanunu’nun 100. maddesi ile açıklayalım:
“Gebelik süresi on haftadan fazla olan kadının çocuğunu isteyerek düşürmesi halinde, bir yıla kadar hapis veya adli para cezasına hükmolunur.”
Ancak anneyi ve bebeği etkileyen bir sağlık sorunu varsa ya da anne karnında ölüm gerçekleştiyse, haftaya bakılmaksızın kürtaj işlemi yapılabilir.
Hadi bak: Riskli Gebelik ve Perinatoloji Nedir?
Devlet hastanesinde kürtaj yapılır mı?
Evet, devlet hastanelerinde kürtaj yaptırılabilir. Ancak bu, devlet hastanelerinde rutin olarak gerçekleştirilen bir uygulama değildir. Bu yüzden hem devlet hastanelerindeki iş yükü hem de işlemin yapılacağı günün ileri tarihlere verilmesi nedeniyle kürtaj işlemleri sekteye uğrayabiliyor.
Ayrıca bazı devlet hastanelerindeki doktorların bir sağlık sorunu olmadığı sürece isteğe bağlı kürtaj işlemini gerçekleştirmek istemedikleri de basına yansıyan haberler arasında.
Hamile Kalmaya Karar Vermeden Önce Bu 6 Sorunun Cevabını Ver!
Kürtaj yapan hastaneler hangileri?
Bu konuyla ilgili herhangi bir kısıtlama yok. Bu hizmeti veren tüm hastanelerde kürtaj olabilirsin. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi devlet hastanelerinde bazı sorunlar meydana gelebiliyor. Ayrıca bazı uzmanların da sağlık sorunu nedeniyle olmadığı zamanlarda bu işlemi reddettiği durumlar söz konusu oluyor.
Bu konuyla ilgili bir uyarı yapmamızda fayda var. Özellikle internet ortamında “merdiven altı” olarak tabir edilen, ucuz fiyata oldukça kalitesiz ve pis ortamlarda kürtaj yapan merkezler bulunuyor. Bunlardan muhakkak uzak durmalısın. Kürtaj işlemi için bilinen, iyi yorumları olan, kaliteli merkezleri seçmen çok önemli. Bu merkezler ne yazık ki “gizli kürtaj” adı altında, insanların mecburiyetlerinden yararlanarak tıp etiğine uymayan ve yasal olmayan işlemler yapıyorlar.
Kürtaj fiyatları ne kadardır?
Kürtaj ücretleri, işlemin gerçekleşeceği hastanenin kalitesine, doktorun vasfına ve kullanılan malzemelerin yeterliliğine göre değişim gösterir.
Kürtaj nasıl yapılır?
Öncelikle işlemi gerçekleştirecek doktorun, seni hem fiziksel hem de psikolojik olarak inceleyecektir. Durum ne olursa olsun herhangi bir aksilik olmaması için;
- Kan sayımı,
- Kan grubu teşhisi,
- Kan pıhtılaşması tahlilleri istenir. Ayrıca muhakkak ultrason incelemesi de yapılır.
Genital bir enfeksiyon olup olmadığı da kontrol edilir. Eğer varsa antibiyotik tedavisine başlanır ve enfeksiyon ortadan kalktıktan sonra kürtaj işlemi yapılır.
Kürtaj için hem genel hem de lokal anestezi seçeneği mevcuttur ancak genel anestezi daha çok tercih edilir. Anestezi ile uyutulduktan sonra küçük bir jinekolojik muayene yapılır ve enfeksiyon durumu olmaması için rahim ağzı antiseptik solüsyonlarla yıkanır. Ardından dilatasyon denen rahim ağzını açma işlemi gerekirse uygulanabilir.
En çok tercih edilen yöntem vakumlu kürtajdır. Plastik kanüller yardımıyla rahim içinin kazınması şeklinde yapılır. Bu kanüller pipetlere benzer, uçlarında enjektör benzeri bir alet bulunur. Kanüller dışarıdan bir vakum cihazına bağlanır ve rahim içine sokularak parçaların alınması sağlanır. Vakumun cinsi gebelik haftasına göre değişir. 10 haftadan küçük bebekler için şırınga büyüklüğü yeterliyken, daha büyük bebekler için elektrikli bir vakum gerekebilir.
Temizleme işlemi rahim içinde parça kalmadığından emin olunana kadar yapılır. Ardından kanüller rahim içinden çıkarılır ve tekrar antiseptik solüsyonla yıkanır. Eğer kanama mevcutsa durdurulması sağlandıktan sonra, hastanın uyanması beklenir.
Kürtaj ne kadar sürer?
Kürtaj süresi ortalama 10-30 dakika kadardır.
Kürtaj sonrası merak edilenler
Kürtaj işleminden sonra neler olacak? Hastanede kalmaya gerek var mı?
Genel anestezinin etkisi geçtikten sonra en fazla 2 saat dinlenildikten sonra hasta taburcu edilir. Herhangi bir yatışa ya da gözleme gerek olmaz. Duruma göre ağrı kesici, antibiyotik ya da kanama engelleyici gibi ilaçlar verilebilir.
Eve geçildikten sonra genellikle ciddi bir ağrı söz konusu olmaz ve hayatı engelleyecek bir kısıtlama yaşanmaz. Bu aşamadan sonra işin psikolojik boyutu ve tedavisi daha ağır basabilir.
Kürtaj sonrası kanama olur mu? Kanama ne kadar sürer?
Evet, kürtaj sonrası genellikle 5 gün kadar süren kanamalar söz konusu olabilir. Kürtajdan sonra kanama, beklenen bir durumdur ve ciddi bir sorunu işaret etmez. Ancak kanama oranı fazla ve süresi 1 haftayı aşkınsa muhakkak durumun incelenmesi gerekir.
Bunun yanı sıra kürtaj sonrası hiç kanamama olmaması da normaldir. Ancak şiddetli ağrılar varsa doktora başvurulması gerekir.
Kürtajdan sonra adet düzeni nasıl olur?
Kürtaj sonrası adet, en çok merak edilen konulardan. Genellikle kürtaj işleminin üzerinden geçen 45 gün içerisinde adetin gerçekleşmesi beklenir. Ancak bu süreç stres, gerginlik gibi nedenlerle biraz uzayabilir.
Kürtajdan sonra ilk adet geciktiğinde kadınların aklına ilk olarak düzenlerinin bozulduğu gelir. Ancak kürtaj, hormonları etkileyen bir işlem olmadığı için adet düzeni üzerinde de herhangi bir etkisi yoktur. Yani kürtaj, adet düzenini bozmaz.
Merak edersen: Adet Düzensizliği: Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri Hakkında Her Şey!
Kürtajdan sonra hamilelik nasıl olur?
Kürtajdan sonraki ilk adetin ardından tekrar hamile kalınabilir, bunda bir sakınca yoktur. Ancak kürtaj olmak, bazı kadınlar için travmatik bir durum olduğu için psikolojik olarak sıkıntılar yaratıyor ve bu durum aşılamıyorsa önce bir uzman yardımı almak gerekebilir. En doğrusu kürtajın ardından gereken psikolojik desteğin alınması ve tamamıyla hazır olduktan sonra tekrar hamile kalınmasıdır.
Kürtajdan kaç gün sonra ilişkiye girilir?
Kürtajdan sonra ilişki için kanamanın tamamen ortadan kalkması gerekir. Kanama bittikten sonra kadın kendini hazır hissediyorsa tekrar ilişkiye girebilir.