Kettle kireci nasıl temizlenir?
Suyun içerisinde bulunan mineraller zamanla ısıtıcının iç yüzeyinde, filtresinde ve rezistansında kireç kaplı bir görünüme yol açabiliyorlar. Bu kireç de kaynayan suyla birlikte içeceklere karışabiliyor. Hem sağlığın için zararlı olan hem de içeceklerin ve yiyeceklerin tadının bozulmasına yol açan kireç, aynı zamanda kettle’ın ömrünü de kısaltıyor. Hal böyle olunca kettle içindeki kireç nasıl temizlenir, sorusu büyük bir önem kazanıyor.
Kettle kireç temizlemesinde kullanabileceğin pek çok malzeme var. Bunların hemen hemen hepsi de her evde bulunan malzemeler. Daha uzun ömürlü ve sağlıklı bir kullanım imkanı elde etmek için kettle içi nasıl temizlenir, şimdi detaylara geçelim!
Kettle kireci nasıl temizlenir: Karbonat
Kettle kireç temizleme karbonatla çok kolay ve oldukça etkili bir sonuç veriyor. Sık kullanılan yöntemlerden biri olan karbonatla kireç temizlemesinde izlemen gereken adımlar şöyle:
- 5 kaşık karbonatı kettle ya da çaycının içerisine koy.
- Kettle’a su koyup çalıştır.
- Birer saat arayla su kaynatma işlemini tekrarla. Bu sayede kettle’ın içinde biriken kireçlerin temizlenmesini kolaylaştırmış olacaksın.
- Kettle’daki kireci bu şekilde temizledikten sonra kirecin iyice çıktığından emin ol.
- Karbonatlı suyu dökerek kettle’ı soğuk su ile iyice durula.
Mutfak araç gereçlerinin temizliği önemli: Fırın Nasıl Temizlenir?
Limon tuzu ile kettle temizleme
Kettle kireç temizleme limon tuzuyla da çok etkili sonuç veriyor. Gelelim nasıl yapacağına:
- Kettle’ın içerisine kireçli alanı kaplayacak kadar limon tuzu koy.
- Kettle’ın yarısını dolduracak kadar su ekle. Eğer kireç miktarı çok fazlaysa ve geniş bir alana yayıldıysa daha fazla su ekleyerek karışımın kireçli alana temas etmesini sağla.
- Suyu kaynat ve beklet. Soğumaya başladıktan sonra bir fırça ile kettle’ın içini temizle.
- Son olarak kettle’ı soğuk su ile iyice duruladıktan sonra kullanabilirsin.
Limon suyu ile kireç temizleme
- Limon kireç çözücü, pas ve leke çıkarıcı özelliğiyle temizlikte sık kullanılıyor. Tıpkı limon tuzu gibi limonlu su da kettle’daki kirecin temizliğinde etkili bir yardımcı. Aşağıda bahsettiğimiz yöntemi çaycı ve çaydanlık temizliğinde de kullanabilirsin.
- Bir limonun suyunu ve bir bardak suyu kettle içerisine koy ve beklemeye bırak.
- Yarım saat kadar beklemenin arkasından bir bardak daha su ekleyerek karşımı kaynat.
- Kaynayan limonlu suyu soğuyana kadar beklet ve dök.
Limonlu su sararan kettle nasıl temizlenir, problemi için de çok etkili bir çözüm sunuyor. Uzun süre limonlu suyla bekleyen kettle’ın renginde ciddi bir açılma oluyor.
Çok pratik yöntemler anlattık: Buzdolabı Nasıl Temizlenir?
Beyaz sirke ile kireç temizleme
Beyaz sirke de pek çok kimyasala alternatif olarak kullanılan etkili bir kireç çözücü. Dolayısıyla sirke ile kettle temizleme de çok yaygın bir uygulama. Peki nasıl uygulanıyor?
- İlk olarak yarım litre kadar sirkeyi kettle’a koy, üzerine kettle’ın maksimum seviyesine gelecek kadar su ekle.
- Kettle’ın içindeki karışımı kaynat ve soğumaya bırak.
- Karışımı lavaboya dök ve kettle’ın içini arındırmak için iyice durula.
Kireç çözücü kimyasallar
Kettle dibindeki kireç temizliğinde kireç çözücü kimyasal maddeler de kullanabilirsin. Ürünün kullanma talimatına göre kireçli bölgeye bir miktar kireç çözücü dökerek ses kesilene kadar bekleyebilirsin. İyice durulamayı ihmal etmemelisin.
Ancak kireç çözücüler yoğun kimyasal içerdikleri için ne kadar iyi durulasan da kettle’ın iç haznesinden temizlenmeme ihtimali var. Bu yüzden kettle kireç temizlemesinde yukarıda bahsettiğimiz alternatif yöntemleri kullanırsan sağlığını da tehlikeye atmamış olursun.
Kettle dışı nasıl temizlenir?
Kettle ve çaydanlık gibi gereçler genellikle ocağa yakın bir konumda oldukları için dış kısımlarında yağ ve yemek lekeleri oluşabiliyor. Uzun süre temizlenmediklerinde çaycıların dış kısımlarında da kireçlenme meydana gelebiliyor. Çaycının kireci nasıl temizlenir, dersen bu konuda işinin çok kolay olduğunu söyleyebiliriz. Kettle ve çaycı gibi ürünlerin dış temizliğinde Cif çok etkili. Bulaşık süngerinin ters yüzeyine sıkacağın Cif ile kireç ve pas lekelerini kolaylıkla çıkarabilirsin.
Bu da ilgini çekebilir: Çamaşır Makinesi Nasıl Temizlenir? Etkili 6 Yöntem!