Ertesi gün hapı nedir?
Herhangi bir koruma yöntemi olmadan veya korunma kazaları ile yaşanan cinsel birlikteliklerin ardından meydana gelen, istenmeyen ve planlanmamış gebeliklerin önlenmesini sağlar. Korunmasız cinsel ilişkinin yaşanmasının ardından acil olarak uygulanması gereken bir yöntemdir.
Peki ertesi gün hapı hamileliği nasıl önler, bu konu üzerine konuşalım. Bu haplar yoğun bir şekilde progesteron hormonu içerir. Bu sayede spermlerin yumurta hücresini döllemesi ya da yumurta bir şekilde döllendiyse rahime tutunması engellenir. Yani vücuttaki hormon düzeyini arttıran ve yumurtlamayı erteleyen bir haptır.
Ertesi gün hapı, riskli cinsel ilişkilerin hemen ardından kullanıldığı için bir doğum kontrol yöntemi yerine geçmez. Zaten doğum kontrol hapları gibi düzenli kullanım gerektirmez. Ertesi gün hapı kullanımı tek seferlik yapılır.
Detaylı bilgi al:Progesteron Hormonu Hakkında Bilmen Gereken Her Şey
Ertesi gün hapı ne zaman içilir?
Bu konuda kadınların kafasını en çok karıştıran soruların “Ertesi gün hapı kaç saat içinde alınmalı, ertesi gün hapı en geç ne zaman alınmalı?” gibi konularda olduğunu biliyoruz.
Basitçe açıklamak gerekirse ertesi gün hapı, ilişkiden sonraki 5. güne kadar kullanılabilir. Ancak bu hap ne kadar erken kullanılırsa hamilelik ihtimali o kadar düşer. Günler baz alındığında hapın hamileliği engelleme oranı;
- İlk 24 saatte %98,
- 48 saatte %75,
- 72 saatte %43 şeklinde ilerliyor. Yani kesin sonuç için muhakkak ilk 24 saatte hapı almalısın.
Ertesi gün hapı yan etkileri nelerdir?
Ertesi gün hapı yoğun şekilde progesteron içerdiği için ve vücudun hormon düzeyini karıştırdığı bazı yan etkilere neden olma ihtimali var. Bunlar arasında;
- Mide bulantısı,
- Kusma,
- Adet düzensizliği,
- Halsizlik,
- Göğüslerde hassasiyet gibi durumlar var.
Bu ertesi gün hapı etkileri arasında en sık görülenlerden biri olan kusma konusuna değinelim. Eğer hapı aldıktan 3 saat içerisinde kusarsan koruyucu etkisi azalacaktır. Bu duruma dikkat etmen gerekiyor.
Ertesi gün hapı zararları nedir diye merak ediyorsan şunu da belirtelim, bu haplar yoğun şekilde hormon içerdiği için 1 ay içerisinde birden fazla kullanılması vücudun dengesini alt üst edebilir. Bu nedenle yukarıda saydığımız yan etkiler artabilir ve ciddi sorunlar yaşanabilir.
Emziren anneler ertesi gün hapı kullanabilir mi?
"Ertesi gün hapı emen bebeğe zarar verir mi?" sorusuna yanıt verelim. Bebeğini emziren annelerin hapı kullanması önerilmiyor. Çünkü hap içerisindeki etken maddeler süte ve dolayısıyla bebeğin vücuduna geçebiliyor. Eğer emziriyorsan ve ertesi gün hapı kullanman gerekiyorsa hapı aldığın tarihin üzerinden geçen 1 haftaya kadar bebeğini emzirmemen gerekiyor.
Bakalım Anneysen anneleri bu konuda neler demişler: Lohusayım ve emziriyorum. Ertesi gün hapını içmeli miyim?
Ertesi gün hapı sonrası adet düzeni nasıl olur?
Hap kullanıldıktan sonra bir süre adet düzensizliği ve ara kanamalar görülebilir. Gelecek adet, erken görülebilir ya da aynı ay içerisinde 2 kez adet kanaması olabilir. Ancak bir sonraki adet tarihine kadar bu sorun genellikle düzelir. Bunun nedeni ise progesteron hormonu nedeniyle yumurtlamanın ertelenmesidir.
Adet Döngüsü Nedir? Yumurtlama Dönemiyle İlgisi Ne?
Ertesi gün hapının etkisi ne zaman geçer?
Genellikle en çok 5 güne kadar ertesi gün hapının yan etkileri kaybolur. Ama adet düzeni yukarıda da söylediğimiz gibi 1 ay düzenlenebilir.
Ertesi gün hapı çeşitleri nelerdir?
Burada sana en çok kullanılan 3 ertesi gün hapı ismi vereceğiz.
Ella hap: Abdi İbrahim markasına ait bir ertesi gün hapı. Ella’nın etken maddesi diğer haplardan farklı olarak ulipristal asetat. Bu yeni bileşen de yumurtlamayı engelliyor ya da geciktiriyor. Ella fiyatı 2020 yılı itibariyle 83.94 TL.
Ertes 72: Bu hap levonorgestrel isimli sentetik bir hormon içeriyor. Tek tabletten oluşan Ertes 72 fiyatı 57.20 TL.
Preven: Bu ertesi gün hapı diğerlerinden farklı olarak 4 adet tablet ve bir de gebelik testi bulunduruyor. İçinde test bulunmasının amacı, daha önceden bir gebelik olup olmadığını tespit etmek. Çünkü bu durumda ertesi gün haplarının herhangi bir etkinliği bulunmuyor. Test negatif çıktığı takdirde bu 4 adet hap, cinsel birlikteliğin ardından 12 saat ara ile alınıyor.
Ertesi gün hapı yerine doğum kontrol hapı kullanılır mı?
Hayır, doğum kontrol hapı her gün, düzenli olarak kullanılması gereken bir yöntem. Ancak ertesi gün hapı acil bir müdahale yöntemi ve yalnızca 1 kez kullanılabiliyor. Yani ilişki sonrası doğum kontrol hapı kullanımı gebeliği engellemez.
Aradaki farkı gör:Doğum Kontrol Hapları: Tüm Özellikleri ve Çeşitleriyle Yazdık!
Ertesi gün hapı doğurganlığı etkiler mi?
Hayır, ertesi gün hapı yalnızca kullanıldığı sürede yumurtalamayı geciktiriyor. Doğurganlık üzerinde kalıcı bir etkisi yok.