Doğumdan Sonra Saç Dökülmesi Neden Olur? Ne İyi Gelir?

Doğumdan Sonra Saç Dökülmesi Neden Olur? Ne İyi Gelir?

Doğum sonrası saç dökülmesi neden olur? Emzirme döneminde saç dökülmesi normal mi? Doğum sonrası saç dökülmesine ne iyi gelir? Merak ettiğin tüm detaylar yazımızda!

Doğumdan sonra saç dökülmesi neden olur?

Annelerin çoğu, emzirme döneminde saç dökülmesini kafalarına takarlar. Ancak bu, tamamen doğal bir süreçtir. Anadolu’da da bu durumdan, “Bebek anneyi tanımaya başlayınca saç dökülmesi başlar.” şeklinde bahsedilir. Bebek anneyi tanırken saç dökülmesi durumu tabii ki bununla alakalı değil ama saçlar bir süre sonra tekrar eski sağlığına kavuşurlar.

Gebelik nedeniyle hormon seviyelerinde meydana gelen değişim saçların olağan hızında dökülmesini engeller. Bu da saçların daha gür görünmesini sağlar. Doğumdan sonra vücut, bütün fazladan saçları döker. Emziren annelerde saç dökülmesinin başlıca sebebi budur.

Emzirme döneminde saç dökülmesini tetikleyen diğer unsurlar;

  • Yetersiz beslenme,
  • Stres,
  • Kansızlık,
  • Vitamin eksikliği,
  • DST (doğum sonrası tiroit)’dir.

Doğum sonrası aşırı saç dökülmesi DST (doğum sonrası tiroit) gibi birtakım problemlere de işaret ediyor olabilir. Doğumdan sonraki 1 ila 3 ay içerisinde; yorgunluk, gerginlik, sıcak basması, aşırı terleme ve uykusuzluk gibi belirtilerle kendini gösteren hipertiroidi lohusalık semptomlarıyla karıştırabilir. Bu nedenle belirtiler beklediğinden daha belirgin ve uzun süreliyse mutlaka doktorunla görüşmelisin.

Seni neler bekliyor: A’dan Z’ye Hafta Hafta Lohusalık Rehberi

Doğumdan sonra saç dökülmesine ne iyi gelir?

Doğum sonrası saç dökülmesine çözüm arıyorsan aşağıdaki önerilerimize kulak ver:

  • Öncelikle emzirirken saç dökülmesinin altında yatan sebebi öğrenmek için kan ve vitamin testlerini yaptırmanda, tiroidine baktırmanda fayda var. Değerlerinle ilgili bir sorun varsa gerekli tedaviyi görmelisin.
  • Beslenme çok önemli bir etken. Sağlıklı saçlara sahip olmak için iyi beslen ve vitamin takviyesi almaya devam et. Omega-3 bakımından zengin gıdaları sıklıkla tüket, bol su iç.

Oku: Emzirme Döneminde Beslenme Nasıl Olmalı?

  • Doğum sonrası saç bakımına ekstra özen göstermelisin. Kimyasal maddelerden uzak dur, saçların normal haline dönene kadar boyatmayı ertele. Kuaföründen saçına kolay bakabileceğin bir şekil vermesini iste. Saç şekillendirici, köpük ve sprey gibi ürünleri kullanma.
  • Saç köklerin çok hassas olduğu için perma, maşa ve fön gibi uygulamalar daha çok saç dökülmesine neden olabilir. Bu nedenle saç şekillendirmek için kullandığın elektronik aletlere ara ver.
  • Duştan sonra saçlarını taramak için geniş dişli tarakları kullan. Bir süre saç kurutucu kullanmaman da iyi olabilir.
  • Doğum sonrası saç dökülmesi için şampuan arayışındaysan biyotin içeren ürünler seçmeye özen göster. Çünkü biyotin saçı besliyor. Eczanelerde bulunan saç dökülmesine karşı şampuanlardan da kullanabilirsin.

Unutma ki doğumdan sonra saç dökülmesini önlemek için saç bakımına hamileliğin sırasında başlamalısın.

Sorularını dile getirmekten çekinme: Doğum Sonrası Cinsel İlişkiye Dair Kafana Takılan Her Şey

Doğumdan sonra saç dökülmesi ne kadar sürer?

doğumdan sonra saç dökülmesi ne kadar sürer

Hamilelikten sonra saç dökülmesi geçici bir durum, merak etme. Ortalama olarak bebeğin 6 aylık olduğunda saçların normal haline dönecektir. Bazı kadınlarda bu süreç 1 yılı da bulabilir.

Bu da ilgini çekebilir: Doğum Sonrasında Vücudunu Toparlamak İçin Yapman Gereken Her Şey

Emzirme döneminde saç dökülmesi kelliğe neden olur mu?

Emzirme döneminde çok yoğun saç dökülmesi yaşayan kadınlar, doğumdan sonra kel kalan anneler olup olmadığını merak ederler. Ancak doğumdan sonra saç dökülmesi normal bir süreçtir ve kelliğe neden olmaz.

Sorularının cevabı burada: Doğum Sonrasında Annelerin En Çok Merak Ettiği 13 Şey

Anneysen annelerinin bu konudaki tecrübelerinden faydalanmak ister misin?

Hadi oku!

Doğumdan sonra saçlarım çok dökülüyor!!

Doğumdan sonra saç dökülmesi ve kepek?

Emzirme döneminde saç dökülmesine ne iyi gelir?

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma

Sağlıklı Gebelik Rehberi-Mayo Clinic Uzmanları

Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler-Heidi E. Murkoff & Sharon Mazel

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.