1. Doğum sonrası kanamaları ne kadar sürer?
İster normal ister sezaryen doğum yap, bir süre kanama yaşayacaksın. Bu kanamalar rahmin eski halini almaya çalıştığı için meydana geliyor. Normal ve sezaryen sonrası kanamaları yaklaşık 4-6 hafta sürüyor. Eğer bu süreçten sonra kanama miktarından hiç azalma olmadıysa ve devam ediyorsa doktoruna görünmelisin.
Detaylı bilgi için: Doğum Sonrası Kanamaları Normal mi?
2. Doğumdan sonra duş alınır mı?
Halk arasında, lohusalık dönemi denen 40 gün içinde duş alınmaz diye bir fikir var. Bu doğru değil; doktorunun belirttiği süre içerisinde, dikişlerini ıslatmadan kısa duşlar alabilirsin.
Yaygın kanıya göre normal doğumdan sonra ne zaman duş alınır, söyleyelim. Normal doğum sonrası birinci günden itibaren 1.5 ay ayakta duş alınması tavsiye edilir. Sezaryenden kaç gün sonra duş alınır, sorusunun yanıtı da farklı değil.
3. Normal doğum dikişleri nasıl iyileşir?
Normal doğumda bebeğin daha kolay bir şekilde ve vajinaya zarar vermeden doğması için bazen bir kesi atılabilir. Bu kesiye epizyotomi denir ve doğumun ardından bu kesilere dikiş atılır.
Bu dikişlerin atmaması ve enfeksiyon kapmaması için bakımını doğru yapmalısın. Lohusa pedlerini sık sık değiştirmeli, bu bölgeyi kuru tutmalı, tuvaletten sonra temizliğini yalnızca su ile önde arkaya doğru yapmalısın. Kimyasal içeren ürünler ya da sert malzemeler kullanırsan, bu bölgeyi tahriş edebilirsin. Sezaryen dikişinin iyileşmesi de 4-6 haftayı alabilir.
Bakalım başka neler yapman lazım: 9 Maddede Doğum Sonrası Perine Bakımı
4. Doğumdan sonra saç dökülmesi neden olur?
Doğumdan sonraki 2-6 ay içerisinde yaşayabileceğin saç dökülmeleri seni korkutmasın! Bu dökülmelerin nedeni hamilelik boyunca salgıladığın östrojen hormonuyla ilgili. Bu hormon hamileliğin boyunca saçlarını hızla büyüme evresine sokar, doğumla birlikte salgılanması azalınca da saçlarının toplu halde dökülmesine neden olur. Merak etme, bu bir kayıp değil. Çünkü saçların kısa sürede tekrar yenilenme evresine girecektir.
Detaylar burada: Doğumdan Sonra Saç Dökülmesi Neden Olur? Ne İyi Gelir?
5. Doğum sonrası kilo vermek için ne yapılır?
Eğer hamileliğinde beklediğinden fazla kilo aldıysan, bu konu kafanı sık sık kurcalıyordur. Aslında uygulayacağın bazı yöntemlerle kolayca kilo vermen mümkün. Öncelikle bilmelisin ki egzersiz olmadan göbeğini toparlaman biraz zor olacak. Çünkü hamileliğin boyunca derin gitgide gerildi, iştahın açıldığı için bol bol yemek yedin ve doğumdan sonra belli bir miktar kilo vermiş olsan da göbeğin sabit kaldı. Bu yüzden bazı doğum sonrası egzersizleriyle bu sorunun üstesinden gelmen lazım. Ama egzersizlere başlamak için öncelikle dikişlerinin düzelmesini beklemende fayda var.
Bebeğini beslerken büyük miktarlarda kalori yakabileceğini biliyor muydun? Emzirme, doğum sonrası kilo vermenin en faydalı yöntemlerinden birisi. Düzenli emzirmek hem sana hem de bebeğine yarayacak.
Doğru beslenmenin de kilo vermedeki etkisi büyük! Taze meyve-sebzeler tüketerek, bol sıvı alarak, protein ve karbonhidrat içeren besinleri ihtiyacın olduğu kadar yiyerek hem eski formuna kavuşabilirsin hem de süt üretimini arttırmış olursun.
Bu arada, doğum sonrası zayıflama için spor salonlarına da bakmanı öneririz.
6. Sezaryen sonrası kabızlık neden olur?
Doğumdan sonra vücudunda salgılanan progesteron hormonu, iştahsızlık, bağırsakların doğum esnasında gerilmesi ve dikişlerin açılması yüzünden tuvalete çıkmaktan korkman gibi nedenlere bağlı olarak kabızlık yaşayabilirsin. Su tüketimi hem kabızlık sorunun için hem de emziren bir anne olarak artan sıvı ihtiyacını karşılaman için oldukça önemli.
Hemoroit ise hem doğum esnasında ıkınmaya bağlı zorlanmaktan hem de kabızlığın etkisi ile ortaya çıkabiliyor. Eğer daha önce hemoroitin varsa durumunun biraz daha kötüleşmesine de sebep olabiliyor. Bu iki sorunu ortadan kaldırmak için beslenmene dikkat etmeli, bol sıvı tüketmeli, dikişlerinin zorlanacağından korkmamalı, kendini zorlamamalı, uzun süre ayakta durmaktan ya da oturmaktan kaçınmalısın.
Ayrıntılı bilgi için: Doğum Sonrasında Kabızlık ve Hemoroit
7. Doğumdan kaç gün sonra ilişkiye girilir?
Doğumdan sonra eşinle birlikte olabilmek için kanamalarının son bulmasını ve vücudunun toparlanmasını beklemen önemli. Yani doğumdan sonra ilişkiye girmek için 4 ya da 6 haftanın geçmesi gerekiyor. Sezaryen sonrası ilişki için de ortalama 6 hafta geçmesi tavsiye edilir.
Eğer bu süreçten yaşadığın cinsel ilişkide ağrı ya da kanama meydana gelirse, bu durumu doktoruna bildirmende fayda var.
Uzun uzun anlattık: Doğum Sonrası Cinsel İlişkiye Dair Kafana Takılan Her Şey
8. Doğumdan sonra adet düzensizliği normal mi?
Doğumdan sonra hormonlarının eski düzenine dönmesi ve uzun bir dinlenme sürecinden sonra adet görmeye başlayacaksın. Bu da yaklaşık 2,5-3 aya denk geliyor. Ancak bu süreç içerisinde adet görmediysen telaşlanma! Her kadının fiziksel özellikleri farklıdır. Kimisinin hormonları 2-3 ayda düzelebilirken kimisinin 1 sene beklemesi gerekiyor. Ayrıca emziren anneler prolaktin hormonu salgılamaya devam ettikleri için daha geç adet görebilirler.
Daha fazlasını öğren: Doğumdan Sonra Adet Düzeni
9. Doğumdan sonra çatlak neden olur?
Vücudundaki çatlaklar hamilelik döneminde oluşacak ve ne yazık ki doğumdan sonra ortadan kaybolmayacak, renk ve belki şekil değiştirerek orada olmaya devam edecekler.
Bu sorunu ortadan kaldırmak için cerrahi yöntemlere başvurabilir, bazı kremleri kullanarak görünümü hafifletmeyi deneyebilirsin.
Senin için inceledik: En İyi Çatlak Kremi Hangisi?
10. Doğum sonrası korse kullanılır mı?
Annelerin aklına takılanlardan biri de doğum sonrasında korse kullanmak doğru mu, sorusu. Doğum sonrasında korse kullanımı konusunda uzmanlar ikiye ayrılmış durumda. Bir kısmı korsenin sarkmayı önleyerek vücudun şekillenmesini sağladığını savunurken diğer kısım ise korselerin yalnızca estetik görünüm için kullanılabileceğini, zayıflamaya ya da sarkmaya herhangi bir etkisi olmadığını söylüyor.
Konu ile ilgili en doğru bilgiyi kendi doktorundan alabilir, onun yönlendirmelerine göre korse kullanabilirsin.
11. Postpartum depresyon nedir?
Lohusa depresyonu ya da doğum sonrası depresyonu denilen postpartum depresyon ciddi bir durum. Doğumdan sonra yaklaşık 15 gün süren, hafif hüzünlü, yorgun ve sinirli olma belirtileri ile kendini gösteren "lohusa hüznü" ile karıştırılmamalı. Lohusa hüznü kısa zamanda ortadan kalkar ama lohusa depresyonu çok daha ağır geçer ve uzun sürer.
Lohusa depresyonu ağlama krizleri, öfke patlamaları, bebekle bağ kurmakta güçlük, korku, kendine ya da bebeğe zarar verme isteği, ölümü düşünme gibi belirtilerle ortaya çıkıyor. Bu durumun aşılması ya da önlenmesi için gereken en önemli şey, moral ve destek. İlerleyen durumlarda ise uzman desteği alman gerek.
Daha fazla bilgi için: 9 Soruda Hamilelik Depresyonu ve Doğum Sonrası Depresyon Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!
12. Doğum sonrası ödem ne kadar sürede geçer?
Doğumla birlikte vücudundaki kan miktarı artacak ve bu da damarlarının genişlemesine neden olacak. Fazla sıvı, dokular arasındaki hücrelerin içerisinde birikecek ve bu da vücudunda şişmiş bölgelere neden olacak.
Doğumdan sonra ödemin nasıl atılacağı senin hayat tarzınla alakalı. Bol bol su tüketir, hafif egzersizler yapar, rahat kıyafetler giyer ve uzun süre ayakta kalmazsan ödem problemin kolayca ortadan kalkar. Ayrıca maydanozun da ödem söktürücü özelliği var, bol bol tüketebilirsin. Ekinezya, karahindiba çayları da süreci hızlandıran çaylardan.
Bu bilgilere ihtiyaç duyabilirsin: Doğum ve Doğum Sonrası İçin Ayşe Öner’in Önerdiği 10 Şey
13. Doğum sonrası gaz sancısı nasıl giderilir?
Pelvik taban hasarı, kabızlık, ishal, idrar bozuklukları, yanlış beslenme gibi nedenler normal doğumdan sonra gaz problemine neden olabilir. Sezaryen doğumda ise bağırsaklar bir süre dışarı çıkarılır ve burada havaya maruz kalır. Bu da ciddi bir gaz oluşumuna sebep olur.
Bu gaz sancılarının giderilmesi için öncelikle dikkat etmen gereken beslenme şeklin olacak. Kesinlikle lifli gıdaları tüketmemeli, kurubaklagillerden kaçınmalısın. Bağırsaklarını çalıştırabilecek küçük egzersizler, yürüyüşler de faydalı olacak. Bu arada soğuk içecekler de gaz oluşumuna etki eder, bunlardan uzak durmalısın.
Bu da ilgini çekebilir: Emziren Anne Diyeti ve Örnek Diyet Listesi