Doğum Sonrası Kilo Verme ve Beslenme Yolları

Doğum Sonrası Kilo Verme ve Beslenme Yolları

Doğum sonrası kilo verme, en çok merak ettiği konulardan biri değil mi? Ama sütüm nasıl etkilenecek, emzirirken kilo verme işi nasıl olacak diye soruların olduğunu da tahmin ediyoruz.

Senin için işin ehline danıştık. Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez doğum sonrası beslenme ve kilo verme konusu ile ilgili en merak ettiğin soruları sorduk. Uzmanımızın cevaplarını okumadan geçme!

1. Doğum sonrası kilo vermeye başlamak için en doğru zaman nedir?

Gebelik sürecinde hiç kimse istediği kiloda kalamıyor ya da bu süreci kilo almadan sağlıklı bir şekilde geçiremiyor. Çünkü anne adayının karnında büyümesi, gelişmesi gereken bir bebek var. Gebelikte önemli olan “sağlıklı” bir şekilde ortalama 10-14 kilo civarında almış olmaktır.

Eğer doğumda her şey yolunda giderse anneler 5-7 kilo civarında kaybederler ve doğumdan sonraki ilk 40 gün içinde genellikle 2-3 kiloyu kendiliğinden verirler. Bu durumda doğum sonrası zayıflamak için geriye sadece 5-6 kilo kalır. Bunun da verilebilmesi için de anneler; yeme, içme rutinine ve yaşam alışkanlıklarına dikkat etmeliler.

Emzirirken zayıflamak için katı diyetler yapmak, karbonhidrat ve protein bakımından yoksun gıdalarla beslenmek sağlıksızdır. Zira anne sütünün miktarının ve kalitesinin azalması istenmez. Anneler düzenli şekilde emzirdiği sürece zaten ayda 1-2 kilo kadar kaybederler. Doğum sonrası hızlı kilo verme düşüncesi hiçbir annenin önceliği olmamalıdır.

Emzirme döneminde sütün artması ve gebelik öncesi kiloya dönebilmek için tam olarak sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmek gerekir. Bunun için;

  • Tüm besin gruplarından dengeli bir şekilde almak,
  • Sebze,
  • Meyve,
  • Et,
  • Tavuk,
  • Balık,
  • Baklagiller,
  • Kuruyemişler gibi temel besinlerden mutlaka her gün tüketmek önerilir. Gerekli olan protein, vitamin ve mineraller yeterince alındığında sağlıklı kiloya ulaşmak ve o kiloda kalmak çok daha kolay olur.

Bunların yanında emzirme döneminde her gün düzenli olarak ortalama yarım saat kadar yürüyüş yapmak da kilo vermeye yardımcı olur. İşte tüm bunlarla sağlıklı beslenerek ve fiziksel aktiviteyi artırarak doğumdan sonraki 6 ay içinde gebelik öncesi kiloya dönmek mümkün olabilir.

Buna da bak: Emzirme Döneminde Beslenme Nasıl Olmalı?

2. Emziren bir annenin kilo vermeye çalışması doğru mudur?

Zayıflamaya çalışmanın anne sütünü etkilediği düşünülerek emziren annelerin diyet yapmasına genellikle karşı çıkılır. Emzirirken diyet yapmak, bir ya da birkaç besin grubunu beslenme programından çıkarmak sütün kalitesini ve miktarını azaltır. Uzmanlar, düzenli olarak emziren bir kadının günde 1 saat spor yapmış kadar, yani yaklaşık 700 kalori harcadığını belirtiyorlar. Bu bakımdan aslında sağlıklı, dengeli beslenen ve düzenli olarak emziren her anne zayıflayabilir.

Doğum sonrası kilo vermek için sadece;

  • Dengeli beslenmek,
  • Tüm besin gruplarından azar azar tüketmek,
  • Bolca su içmek önerilir. Zaten su; hem süt miktarını artırır hem de kilo vermeyi kolaylaştırır.

3. Emziren anne hangi gıdalara temkinli yaklaşmalı?

Halk arasında komposto, tatlı gibi kilo yapan bazı gıdaların anne sütünü arttıran yiyecekler olduğu düşünülüyor ve bunlar sık sık tüketiliyor. Genel yargının tam tersi olarak tatlılar, sütün miktarını ya da kalitesini artırmaz. Aksine annenin kilolarını arttırır. Bu sebeple de hamilelikten sonra kilo vermek isteyen anneler tatlılardan mümkün olduğunca uzak durmalılar. Süt miktarını ve kalitesini artırmak için;

  • Gün içinde tüketilen su miktarı artmalı,
  • Günde 3 litre civarında su tüketilmeli,
  • Kompostolar hiç şeker katılmadan sadece meyvenin kendisinin kaynatılmasıyla hazırlanmalıdır. Çünkü sadece meyve ve su ile hazırlanan kompostolar hem vitamin değeri açısından zengin hem de sıvı olduğu için süt artırıcı etki gösterirler.
  • Emzirme döneminde özellikle fazla şekerli, tuzlu, yağlı, paketli hazır gıdalardan, fast food tarzı besinlerden uzak durulmalıdır.

Ayrıntılı bilgi: Emzirme Döneminde Yenmemesi Gereken Gıdalar

doğumdan sonra kilo vermek

4. Sezaryenle doğum sonrası kilo verme süreci nasıldır?

Normal doğum yapan kadınlar doğumdan 2 gün sonra ya da en fazla bir hafta sonra normal yaşantısına dönebilir, ekstra bir sorun yoksa günlük aktivitelerini yapabilir. Ancak sezaryen doğum sonrasında kadının evde en az bir hafta kadar lavabo ihtiyacı dışında kalkmadan yatması gerekir. Bu sebeple de sezaryen doğum yapan bir kadın, doktor izin verirse doğumdan ancak 1 ay sonra yürüyüş yapmaya başlayabilir.

Aynı zamanda hem sezaryen doğum hem de normal doğum sonrasında emziren kadınlar, ekstra hiçbir şey yapmadan ayda 1-2 kilo verebilirler. Yani anneler;

  • Sezaryen doğum ve normal doğumda anneler sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenerek,
  • Düzenli olarak emzirerek,
  • Doktor izni ile düzenli yürüyüş, yüzme gibi hafif doğum sonrası egzersizler yaparak ilk 6 ayın sonunda gebelik öncesindeki kilolarına dönebilirler.

5. Karatay diyeti emziren anneler için faydalı mı?

Son zamanlarda Karatay diyeti, ketojenik diyet, düşük karbonhidrat diyeti gibi pek çok beslenme trendi var. Doğumdan sonra zayıflamaya çalışan bir anne için internete girip araştırma yaptığında pek çok diyetten söz etmek mümkün.

Diyet programları kilo vermeye yardımcı olabilir ancak her diyet programının her kişiye uygun olmadığı da bir gerçektir. Sağlıklı bir şekilde kilo vermek isteyenler için en doğru yaklaşım bir diyetisyene gidip, gerekli tahlil ve testleri yaptırarak profesyonel bir yardım almak olacaktır. Özellikle de emzirme döneminde sütün kalitesi ve miktarı için annelerin hem psikolojik hem fiziksel açıdan sağlıklı olmaları gerekir. Bu yüzden bilinçli bir emziren anne diyeti uygulanmalıdır.

Bak bakalım tecrübeli anneler neler yapmış: Doğum Sonrası Kilolarını Nasıl Verdiniz?

6. Doğum sonrası kilo vermek için besin dengesi nasıl olmalı?

Doğal beslenmek;

  • Meyveler,
  • Sebzeler,
  • Etler,
  • Süt ürünleri,
  • Baklagiller,
  • Tam tahıllarla mümkün olmaktadır. Beslenme uzmanlara göre; tüm besin gruplarından azar azar ve dengeli bir şekilde almaya özen gösterilmeli; karbonhidrat, yağ ve protein de beslenme programında mutlaka olmalıdır.
Sağlıklı karbonhidrat kaynakları Sağlıklı protein kaynakları Sağlıklı yağ kaynakları
Yulaf Yumurta Avokado
Tam tahıllar Yağsız sığır eti Kuru yemişler
Fasulye Balık Tohumlar
Buğday Karides Balık
Muz Hindi Yumurta
Kinoa Tavuk Baklagiller
Arpa Çökelek
Süzme peynir
Yoğurt
Kefir
İnek sütü
Barbunya
Yeşil mercimek
Meksika fasulyesi
Nohut
Karabuğday
Yulaf ezmesi
Kinoa
Kabak çekirdeği
Fındık
Fıstık

Doğumdan Sonra Kilo Vermek Bu Ünlü Anneler İçin Nasıl Bu Kadar Kolay Oldu?

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: