Doğum Parası (Doğum Yardımı) Ne Kadar?

Doğum Parası (Doğum Yardımı) Ne Kadar?

Halk arasında çocuk parası da denilen doğum parası, doğum yardımı adı altında ödenen bir ücret. Peki, çocuk parası ne kadar? Doğum parası nasıl alınır? Çalışan anneye doğum parası verilir mi? Merak ettiğin tüm soruları yanıtladık, hadi başlayalım!

Doğum parası nedir?

Hamile kadınlara, doğum yapmaları halinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından verilen maddi desteğe doğum yardımı deniyor. Halk arasında doğum parası ya da çocuk parası olarak da biliniyor.

Doğum yardımı kapsamında ödenen bu para, annelere tanınan bir hak olmakla birlikte her çocuk için tek seferlik yapılıyor. Dolayısıyla anneye özel doğum parası hesaplaması yapılmıyor.

Çocuk parası ne kadar?

Her yıl, "Doğum parası ne kadardır?", sorusu yeniden akıllara düşüyor. Ancak T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından konu hakkında yapılan yeni bir açıklama ya da ücret artırımı söz konusu değil. Doğum parası 2020 yılında da 2019 yılıyla aynı miktarlarda ödenmeye devam ediyor. Bu yıl itibarıyla ödenen çocuk parası miktarı şu şekilde:

  • İlk çocuk için 300,
  • İkinci çocuk için 400,
  • Üçüncü ve sonraki çocuklar için 600 TL.

Çalışmayan kadının doğum parası ne kadar, diye de merak edebilirsin. Her annenin aldığı çocuk yardım parası miktarı aynı.

Çalışan bir kadınsan ve hala doğum yapmadıysan bunu da oku: Doğum İzni Nedir? Doğum İzni Kaç Gündür?

Çocuk parası almanın şartları neler?

Doğum parasını kimler alabiliyor, söyleyelim:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • Mavi kart sahibi olmak (anne ya da baba fark etmiyor),
  • Bebeğin sağ olması, doğum parası almak için yeterli.

Bu unsurlar dışında meslek grubu ya da ekonomik durum fark etmeksizin doğum parası alabilirsin. Doğum yardımından yalnızca 15.05.2015 tarihinden itibaren dünyaya gelen bebekler için faydalanılabiliyor.

Çalışan anneye doğum parası verilir mi?

Evet, doğum yardımı parası alabilmek için çalışıyor ya da çalışmıyor olmanın bir önemi yok. Doğum parası, bebek sahibi olan tüm annelere yapılan bir ödeme. Dolayısıyla "Yalnızca çalışmayan anneye doğum parası verilir." gibi bir durum söz konusu değil.

Anne ya da anne adayı olan kadınların "Doğum parası almak için ne kadar sigortalı olmak gerekir?" gibi birtakım soruları olabiliyor. Bu da doğum parasıyla süt parasının karıştırılmasından kaynaklı bir durum. Süt parasını yalnızca çalışan anneler alabiliyor.

Onu da burada anlattık: Süt İzni ve Süt Parası Nedir?

Doğum parası nasıl alınır?

Doğum parası başvurusu yapmak için internet üzerinden form doldurmak gerekiyor. Bu form, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri veya Sosyal Hizmet Merkezlerine iadeli taahhütlü mektupla gönderiliyor.

Doğum parası ne zaman yatar?

Doğum parası ödemesinin hangi günlerde yapıldığına dair net bir bilgi yok. Bunun için düzenli olarak ödemeyi takip etmek gerekiyor.

Çocuk parası nereden alınır?

Ödemeler PTT aracılığıyla T.C. kimlik numarası üzerinden havale ile yapılıyor. Çocuk yardımı parasını herhangi bir PTT şubesinden T.C. kimliğini ibraz ederek alabilirsin.

Doğum parası nereden alınır, ödemeler nereden yapılır? Bir de Avukat Demet Ceylan Demircan'dan dinlemek istersen videomuz var!

Doğum yardımının son başvuru tarihi var mı?

Hayır, belirlenmiş bir son başvuru tarihi yok. 15.05.2015 tarihinden itibaren yapmış olduğun tüm canlı doğumlar için doğum yardımı başvurusu yapabilirsin.

Çocuk yardımı parası sadece anneye mi ödenir?

Hayır. Annenin Türk vatandaşı veya mavi kartı olmaması ya da vefat etmesi halinde, söz konusu tüm işlemler baba üzerinden de yapılabiliyor. Ancak anne sağ ise ve tüm başvuru şartlarını taşıyorsa işlemler anne üzerinden yapılıyor.

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: