Prezervatif (Kondom)
En sık kullanılan hamilelikten korunma yollarından birisi prezervatiftir. Oldukça ince ve dayanıklı kauçuk malzemeden yapılır. Gebeliği engellemesinin dışında AIDS gibi cinsel yolla bulaşan hastalıkları da önler.
“Prezervatif kesin koruma sağlar mı?” diye merak ediyorsan cevaplayalım. Evet, prezervatif en etkili korunma yöntemi diyebiliriz. Çünkü üzerinde herhangi bir deformasyon (delik, yırtık gibi) olmadığı sürece kesinlikle hamileliğe neden olmaz. Bunların olması ihtimali de çok düşüktür.
Prezervatif nasıl kullanılır?
- Öncelikle muhakkak doğru boyda bir prezervatif seçimi yapılmalı. Küçük boydakiler gerilip patlayabilir, büyük boydakiler ise penise tam olarak oturmayıp çıkabilir.
- Penis sertleştikten sonra prezervatif takılır. Sevişme esnasında dışarı çıkan sperm, prezervatifin ucunda toplanır ve gebelik yaşanması engellenmiş olur.
Takvim yöntemi
İlişkide korunma yöntemleri olarak kullanılan bir diğer yöntem takvim yöntemi. Takvim yönteminde adet döngüsü ve yumurtalama günleri takip edilir. Yumurtlama evresi dışındaki günlerde cinsel birliktelik yaşanır. Yumurtlama günlerinde birliktelikten uzak durularak gebeliğin gerçekleşmesi engellenir.
Ancak bu doğum kontrol yöntemi, adet düzensizliği yaşayan kadınlar için çok risklidir. Çünkü bu kadınların yumurtlama günleri belli değildir.
Ayrıca yumurtalama günlerinden önceki ve sonraki 2 gün içerisinde de hamilelik ihtimali yüksektir. Bu yüzden bu korunma yöntemi çok güvenilir değildir.
Hadi öğren: Adet Döngüsü Nedir? Yumurtlama Dönemiyle Nasıl Bir Bağlantısı Vardır?
Doğum kontrol hapı
Doğum kontrol hapı ile korunma, doğru kullanıldığında en güvenilir korunma yöntemi olabilir. %100’e yakın koruma sağlayan bu haplar, içerisinde bulunan östrojen ve progesteron hormonu ile yumurtalıkları bastırır, rahim ağzı sıvısının kalınlaşmasını sağlayarak spermlerin geçişini engeller. Bu sayede de gebelik önlenmiş olur.
Doğum kontrol hapı, yan etkileri yüzünden kadınlar tarafından korkunç görünse de doktor önerisiyle kullanılan çeşitlerinde herhangi bir soruna neden olmaz. Ancak bu haplar kullanılırken yaşam tarzına da dikkat edilmesi ve düzenli olarak doktor kontrolü yapılması gerekir.
Daha fazla bilgi burada: Tüm Özellikleri ve Çeşitleriyle Doğum Kontrol Hapları
Spiral
Rahim içi araç da denen bu hamilelikten korunma yöntemi; T şeklinde, metal, silikon ya da plastik malzemeden yapılan bir alettir. Spiral, rahim içerisine yerleştirilir. Üzerinde bakır teller ya da hormon salgıları bulunur. Bu sayede spermlerin yumurtalığa ulaşmasını engeller.
Spiral takma işlemi yalnızca uzmanlar tarafından yapılır. Ancak bu gözünü korkutmasın, çok basit bir işlemdir. Spiralin yan etkileri çok denecek kadar azdır, sadece hafif bir kasık ağrısı yapabilir.
Spiral ile korunma genellikle doğum yapmış kadınlar tarafından tercih edilse de normal adet gören herkes için uygundur. Spiralin çeşidine göre 3-10 yıl kullanım süresi vardır.
Spermisid (sperm öldürücü fitil)
Spermisit, vajina içine yerleştirilen ve kimyasal içeren gebeliği önleyici yöntemlerden biridir. En çok gebelik önleyici fitil versiyonu kullanılsa da köpük, jel, krem gibi çeşitleri de var. Spermisidi kendi kendine uygulayabilirsin. Cinsel ilişkiden 15-20 dakika önce vajina içine yerleştirdiğin fitil, ilişki sırasında içerisindeki bileşenleri aktifleştirerek spermleri öldürüyor ve gebeliğin oluşmasını engelliyor.
Ancak aklında bulunsun, spermisidleri arka arkaya kullanmak tahriş yapabilir.
Deri altı implantı (implanon)
Deri altı korunma yöntemi olarak bilinen implanon, progesteron hormonu salgılayarak hamileliğin oluşmasını engeller.
Bu yöntemde kullanılan implant çubuk, bir uzman tarafından genellikle kol altına yerleştirilir. Adet düzensizliği olan kadınların kullanması önerilmez.
Deri altı implantının 3 yılda bir değiştirilmesi gerekir.
Geri çekme yöntemi
Birçok kişi tarafından uygulanan korunma yollarından birisi de geri çekme yöntemi. Bu yöntem, ilişki sırasında vajina içerisinde değil dışarı çıkarak boşalma yoluyla gerçekleşir. Ancak geri çekme yöntemi ile korunma, büyük risk taşıyor. Çünkü anın sıcaklığı ile vajinadan tamamen çıkamama ya da içeriye az da olsa boşalma gerçekleşebilir. Bu arada bu yöntem doğal korunma yöntemleri arasında değerlendiriliyor.
Doğum kontrol iğnesi
Sıklıkla tercih edilen gebelikten korunma yöntemlerinden biri de doğum kontrol iğneleri! Doğum kontrol haplarına benzer çeşitli hormonlar içeren bu korunma iğnelerinin 2 farklı türü var. Bunlardan Mesigyna, aylık iğne olarak; Depo Provera ise 3 aylık iğne olarak biliniyor.
Koruma oranı oldukça yüksek olan bu aylık koruma iğnelerinin emziren anneler tarafından kullanılması önerilmiyor.
Diyafram
Lateks bir malzemeden yapılan diyafram, rahim ağzına yerleştirilir ve spermlerin rahime geçişini engeller. Bu hamilelikten korunma yöntemi 1 yıl boyunca kullanılabilir.
Doğum kontrol halkası (Nuvaring)
Ayda bir değiştirilen bu halka, vajina içine fitil şeklinde yerleştirilir. Adetin 1. gününde vücuda alınır ve 21 gün sonra çıkarılır. Çıkarıldığı dönemde de adet kanaması başlar. Yani bu açıdan kullanımı aynı doğum kontrol hapı gibidir. Vücutta bir rahatsızlığa neden olmaz.
Kadın prezervatifi
Ülkemizde çok tercih edilen bir yöntem olmayan kadın prezervatifleri, diğerleri ile aynı özelliği taşır. Vajina içine yerleştirilen lateks kondom, spermleri içinde toplar ve rahime ulaşmasını engeller. Yine erkek prezervatifleri gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklardan da korur.
Detaylar burada: Kadın Kondomu Nedir? Nasıl Kullanılır?
Tüp ligasyonu (tüp bağlatma)
Bu genellikle belli bir yaşı geçmiş, çocuk sahibi olan veya kesinlikle çocuk sahibi olmak istemeyen kadınların kullandığı, geri dönüşü olmayan bir hamilelikten korunma yöntemi. Bu korunma yolu ile yumurtalıkları taşıyan tüpler küçük bir ameliyat ile bağlanır ve doğurganlık son erdirilir. Adet kanaması bu işlemden etkilenmez.