Buzdolabı Nasıl Temizlenir?

Buzdolabı Nasıl Temizlenir?

Zaman zaman yemeklerden ya da yıkanmış sebze ve meyvelerden dökülen sular, bozdolabında lekelenme ve kötü koku gibi istenmeyen durumlara yol açabiliyor. Bu nedenle yiyeceklerimizin koruyucusu olan buzdolaplarının belli rutinlerle temizlenmesi gerekiyor. İyi ama buzdolabı nasıl temizlenir, dediğini duyar gibiyiz. Bu yazımızda buzdolabı temizliğine dair bilmen gerekenleri püf noktalarıyla anlattık!

Buzdolabı nasıl temizlenir?

Buzdolabı temizliği, deyip geçmemek gerekiyor. Hem sağlam bir temizlikle uzun bir süre idare edebilmek hem de oluşabilecek riskli durumlara karşı tedbirli olmak için buzdolabı temizliğini detaylıca nasıl yapacağını öğrenmen gerek.

1. adım: Dolabın fişini çek

“Önce can güvenliği” diyerek başlayalım. Buzdolabı temizliğine başlamadan önce ilk iş buzdolabının fişini çekmelisin. Yiyecekleri sırayla çıkar, eğer güneş alan bir yerdeyse üstünü bir bezle örtmeyi unutma. Bu esnada son kullanma tarihi geçmiş gıdalar varsa ayıklamayı da ihmal etme.

Dondurucu bölümünü temizlerken buranın da boş olması gerekiyor. Bu nedenle buradaki gıdaları da indirip tarihi geçmişleri çöpe atmayı unutma.

Buzdolabını tamamen boşalttıktan sonra çıkarılabilen rafları çıkar. Buzdolabının kapak tarafındaki bölmeler ve yumurta bölümünün kapağı gibi kısımları çıkardıktan sonra temizliğe girişebilirsin.

2. adım: Çıkarılabilen parçaları yıka

Çıkardığın rafları bulaşık makinesine koymadan önce elinde yıkamalısın. Bulaşık süngeri ve deterjanıyla bu bölme ve rafları yıkadıktan sonra bol su ile durula. Bu noktada durulama işlemi önemli çünkü gıdalardan deterjan tadı alabilirsin.

3. adım: Buzdolabının içini temizle

buzdolabının içini temizleme

Gelelim buzdolabı içi nasıl temizlenir, kısmına. Buzdolabının içini temizlemek için küçük bir kovanın yarısına kadar su doldur. İçine 4 yemek kaşığı sirke veya 2 yemek kaşığı karbonat ekle. Bu karışım bozdolabının pırıl pırıl olmasını sağlayacak. Bir sünger yardımıyla buzdolabının içini silmeye başlayabilirsin.

Dondurucu kısmını temizlemek için de fısfıslı bir şişeye 1 yemek kaşığı sirke ve 1 yemek kaşığı karbonat ekle. Homojen bir karışım olması için şişeyi iyice çalkala ve dondurucunun her yerine bu sudan iyice sıktıktan sonra süngerli bezle sil.

4. adım: Buzdolabının lastiklerini temizle

İç kısmını hallettik, peki buzdolabının lastikleri nasıl temizlenir? Zamanla buzdolabının lastiklerinde de kir birikebiliyor. Bu kirlerden kurtulmak için diş fırçasına biraz karbonat döküp boydan boya tüm lastiği ovabilirsin. Ardından nemli bir bezle lastikleri silebilirsin.

5. adım: Buzdolabının dışını temizle

buzdolabındaki sarı lekeler nasıl çıkar

Özellikle inox dolaplarda leke kalabildiği için buzdolabının dışı neyle silinir, diye merak edebilirsin. Tıpkı raflarda olduğu gibi buzdolabının dışını da sünger üzerine döktüğün bulaşık deterjanıyla silebilirsin. Nemlendirdiğin süngerin yumuşak yüzüyle dolabı sildikten sonra nemli temiz bir bezle köpükleri al. Ardından da kuru bir bezle kurulama işlemini yapabilirsin.

Temizlik sırasında dolabın içinde ve dışında sarı lekelenmeler görebilirsin. Buzdolabındaki sarı lekeler nasıl çıkar, söyleyelim. Sararan lekeler için genellikle diş macunu ve cif tavsiye edilir. Lekeye damlattığın diş macunu ya da cifi yumuşak bir bez yardımıyla ovalayarak lekenin renginin açılmasını sağla. Aklında buzdolabı cifle silinir mi, diye soru işareti kalmasın. Burada dikkat etmen gereken tek şey, cifin de diş macununun da zor durulanan malzemeler olması. İyice durulamayı ihmal etme.

Beyaz ve gri tamam da siyah buzdolabı nasıl temizlenir, diye sorabilirsin. Siyah ev eşyalarının üzerinde leke daha çok belli olabiliyor. Beyaz sirkeyi daha önceden ıslattığın bezin üzerine dök ve lekeli yerleri sil. Bu sayede hem lekeler çıkacak hem de buzdolabını dezenfekte etmiş olacaksın.

Püf noktalarıyla anlattık: Fırın Nasıl Temizlenir?

6. adım: Buzdolabının koku filtresini temizle

Koku filtresi buzdolabındaki kötü kokuları önlemeye yarıyor. Yılda 2 kez bu filtreyi de temizlemek gerekiyor. Buzdolabı koku filtresi nasıl temizlenir, şimdi bundan bahsedelim. Koku filtresinin takıldığı kapağı ön taraftan aşağı doğru çekerek çıkarmalısın. Filtreyi bir gün boyunca güneşte bırak. Bu esnada filtre temizlenmiş olacak, daha sonra filtreyi yeniden yerine takabilirsin.

7. adım: Buzdolabının arkasını temizle

buzdolabı arka temizliği

Genel temizliği bitirdik ancak buzdolabının arkası da çok fazla tozun biriktiği bir bölge ve sık sık silme imkanı da yok. Buzdolabının arkası nasıl temizlenir, bu esnada dikkat etmen gerekenler neler, şimdi bunları konuşalım. Motor kısmı arkada olduğu için burada çok fazla deterjan ve nemli bir bez kullanmamalısın. Çok fazla kimyasal içermeyen ve elektronik eşyalara zarar vermeyecek temizliyicilerle buzdolabının arkasını temizleyebilirsin.

8. Bonus: Böceklenmiş buzdolabı nasıl temizlenir?

Bazen böyle talihsiz durumlar da yaşanabiliyor. Eğer başına böyle bir durum gelirse eline “amonyak” içeren bir yüzey temizleyici alarak dolabı fısfısla ve temiz bir bezle buzdolabını sil. Yukarıda bahsettiğimiz tüm temizlik adımlarını teker teker uygula. Baktın ki baş edilemeyecek kadar çoklar o zaman bir servis desteği alman en iyisi.

Yeni buzdolabı nasıl temizlenir?

Evde halihazırda kullanılan buzdolabının temizliğinden bahsettik. Yeni bir buzdolabı ne ile silinir, konusuna da değinmeden geçmeyelim. Buzdolabının fişini prize takmadan önce bir kap suyun içine karbonat ve sirke atarak temiz ve yumuşak bir bezle buzdolabının içini ve raflarını iyice sil.

Duru bir suyla tekrar sildikten sonra kuru bezle kurulama işlemi yap. Islak ya da nemli bir şekilde çalıştırırsan buzdolabında koku olabilir. Kuruladıktan sonra fişi takıp çalıştırabilirsin, hayırlı olsun!

Bitmedi: Çamaşır Makinesi Nasıl Temizlenir? Etkili 6 Yöntem!

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: