Babalık izni nedir?
Babanın, eşine destek olması ve yeni doğan bebeğiyle vakit geçirmesi için verilen doğum iznine “babalık izni” deniyor. 4857 sayılı iş kanununa göre çalışan erkek, eşi doğum yaptığında bu izni kullanabiliyor.
Babalık izni kaç gün?
Babalık izni süresi yasal olarak 5 gündür. Ancak babaya doğum izni kaç gün, sorusu işçiler ve memurlar arasında farklılık gösteriyor. Bu durum emekli sandığı ya da SGK çalışanı olmakla ilgili. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre, emekli sandığına bağlı olarak çalışanlarda memur babalık izni süresi 10 gün olarak belirlenmiş. Kamuda doğum izni de bununla aynı sürede. Yani bu, MEB’e bağlı çalışan bir öğretmen ile kamuda görevli bir memurun doğum izni hakları ve sürelerinin aynı olduğu anlamına geliyor.
Özel sektör babalık izni kaç gün, diye merak edebilirsin. 4857 sayılı İş Kanunu’na göre babalık izni özel sektörde 5 gün olarak kullandırılıyor. Bu 5 gün ücretli izin olarak sayılıyor ve çalışanların maaşından herhangi bir ücret kesintisi olmuyor. Yeni baba olan ve İşçi Kanunu’na bağlı olan bir işçinin babalık izni hakkı 5 gün, taşeron işçiler de buna dahil.
4B doğum izni maddelerinin esas alındığı sözleşmeli personellerde babalık izni ne kadar, bakalım. Sözleşmeli çalışan erkeklerde doğum izni süresi 2 gün olarak kullandırılıyor. Evlat edinme halinde de babalık izni yasal 3 gün şeklinde olarak veriliyor.
Son olarak askerde babalık izni 2020 yılı itibarıyla 10 gün olarak kullanılabiliyor.
Avukat Demet Ceylan Demircan, doğum iznine dair merak edilenleri anlattı!
Babalık izni ne zaman başlar?
Gelelim babalık izni ne zaman kullanılır, sorusuna. Yukarıda da söylediğimiz gibi babalık izni eşin doğum yapmasıyla kullanılmaya başlanıyor. Bu noktada doğum belgesine yazılı olan tarih esas alınıyor. İznin doğum öncesi kullanılması mümkün değil. Babalık izni nasıl alınır, diye merak edebilirsin.
Babalık izninin kullanılabilmesi için bağlı bulunulan iş yerine ya da çalışılan yer kamuysa, bağlı olunan birime babalık izni dilekçesi yazarak başvuru yapılması gerekiyor. Bunun için de babalık izni için gerekli belgeler arasında doğum raporu yer alıyor.
Babalık izni hafta sonuna denk gelirse ne olur?
Babalık izninin kullanıldığı tarihin hafta sonuna denk gelmesi olası bir durum. 4857 sayılı İş Kanunu’na göre hafta sonlarında iş günü ibaresi bulunmuyor. Bu nedenle de hafta sonuna denk gelen babalık izninin maalesef başka türlü kullanılması mümkün değil.
Fakat bu durumu yine de işveren ile görüşmekte fayda var. Çünkü bazı iş yerlerinin babalık izni iş kanununa dair sözleşmelerinde farklı maddeler yer alabiliyor.
Babalık izni resmi tatile denk gelirse ne olur?
Pek çok babanın merak ettiği sorulardan biri de, babalık izni bayrama denk gelirse ne olur? Bebeğin doğumunun dini bayramlara, resmi tatil günlerine ve özel tatil zamanlarına denk gelmesi halinde 4857 İş Kanunu’na göre babalık izni konusunda “iş günü” ibaresi yer almıyor. Bu durumda da tıpkı hafta sonlarında olduğu gibi tatil günü yine de izin günü olarak sayılıyor.
Babalık izni dilekçesi nasıl olmalı?
Babalık izni dilekçesinde eşin doğum yapacağı tarih, izni kullanacak olan babanın adı, soyadı ve imzasının yer alması gerekiyor. Aşağıda seninle babalık izni dilekçe örneği paylaştık.
Bu da ilgini çekebilir: Babanın Çocukla İletişimi Nasıl Olmalı?