Yenidoğan Bebeklerde Kabızlık Nasıl Giderilir?

Yenidoğan Bebeklerde Kabızlık Nasıl Giderilir?

Yenidoğan bebek kabız olur mu hiç! Evet, sadece anne sütü ya da mama ile beslenmesine rağmen, yenidoğan bebeklerde kabızlık görülebiliyor. Peki bu durumu nasıl çözebilirsin? Yenidoğan bebeklerde kabızlık nasıl giderilir? Hepsini bu yazıda anlattık.

Mama ile beslenen bebeklerde kabızlık neden olur?

Çeşitli sebeplerle anne sütü ile beslenemeyen yenidoğan bebekler mama ile beslenmek zorunda kalır. Mamanın anne sütüne göre sindirilmesi daha zor olduğu için mama ile beslenen bebeklerde kabızlık görülmesi ihtimali çok yüksektir. Bu yüzden mutlaka bebeğinin kaka rutinini gözlemlemelisin. Bebeğinin 3 günden fazla kaka yapmaması, çok sert ve kokulu dışkılaması kabızlığına işarettir.

Bebeklerde Kabızlık Nasıl Giderilir?

Mama ile beslenen bebeklerde kabızlık nasıl giderilir?

  • Formül mama ile beslenen yenidoğan bebeklerde kabızlık sorununu çözmek için ilk adım, mamanın cinsini değiştirmek olabilir. Daha lifli, süt içermeyen mamalar tercih edilebilir. Bu kabızlık sorunu ile savaşabilir. Ancak mamayı değiştirmeden önce mutlaka doktoruna danışmalısın.

Fikir versin: Bebek Maması Markaları: Anne Sütüne En Yakın Mama Hangisi?

  • Neyle besleniyorsa beslensin, kabız olan bebeğin sıvı alımının artırılması gerekir. Bu yüzden mama ile beslenen bebeğine normalden biraz daha sıvı kıvamlı mama hazırlayabilirsin.
  • Bebek kabızlık masajı ve egzersiz hareketleri ile bağırsaklarının çalıştırılması sağlanabilir. Baş parmaklarını bebeğinin göbek deliğine koy ve saat yönünde döndürerek, karın bölgesinde hareket ettir. Ardından bu sefer saat yönünün tersinde döndür ve aynı hareketleri tekrarla. Bebeklerin kaka yapması için masaj hareketleri bağırsaklardaki hareketi hızlandırır ve kakanın ilerlemesine yardımcı olur.
  • Bebeklerin kaka yapmasını kolaylaştırmak için egzersizleri deneyebilirsin. Yine bebeğinin bacaklarını bisiklet çevirir gibi hareket ettirmen de bağırsaklarının çalışmasına yardımcı olur. Ancak bu hareketleri düzenli yapmalısın.

Hadi bak: Bebek Masajı Nasıl Yapılır? Püf Noktaları ve Faydaları Ne?

  • Ayrıca ılık bir banyo yaptırmak, yenidoğan kabızlık sorunu ile savaşın en iyi yöntemlerinden birisi. Banyonun yaratacağı gevşeme bebeğinin kaka yapmasını kolaylaştırabilir.

Eğer tüm denemelerine rağmen bebeğin kaka yapamadıysa, kabızlığı 2 haftadan uzun zamandır devam ediyorsa mutlaka doktoruna başvurmalısın. Kaka yapamayan bebeğe fitil, damla veya çok ciddi durumdaysa lavman gibi yöntemler uygulanabilir.

Anne sütü ile beslenen yenidoğan bebeklerde kabızlık neden olur?

Anne sütü ile beslenen yenidoğan bebeklerde kabızlık çok görülmez ancak hiç rastlanmaz da değildir. Anne sütü alan yenidoğan bebek kabızlık sorununun en büyük kaynağı annenin beslenmesidir. Annenin az sıvı tüketmesi, liften eksik gıdalarla beslenmesi, fazla inek sütü ve ürünü tüketmesi, kan ilacı kullanması ya da hareketsiz olması gibi durumlarda bebeğin kabız olması söz konusu olabilir. Çünkü annenin yediği tüm besinler emzirme yoluyla bebeğe geçer.

Lazım olabilir: Anne Sütü Nasıl Artar: 8 Adımda Anne Sütünü Arttırma

Anne sütü ile beslenen yenidoğan bebeklerde kabızlık nasıl giderilir?

  • Bebeklerin kolay kaka yapması için öncelikle yapılması gereken, annenin beslenme şeklini düzenlemesi gerekir. Bol su ve sıvı tüketmek, lifli gıdalar, sebze ve meyve yemek, süt ürünü tüketimini azaltmak, gaz yapan gıdalardan kaçınmak bu sorunla savaşabilir.
  • Bebeğin sıvı alımını artırmak için emzirme rutinini biraz uzatabilirsin.
  • Bunlar dışında yukarı bahsettiğimiz kaka yapamayan bebeğe masaj uygulamak, ılık duş aldırmak ve egzersizler yaptırmak, anne sütü ile beslenen yenidoğanlarda kabızlık sorununun önüne geçer.

Kakasını yapamayan bebeğe zeytinyağı verilir mi?

Zeytinyağının kabızlık sorununa iyi geldiği bilinir ancak yenidoğan bir bebeğin sindirim sistemi henüz yeterince gelişmemiş olduğu için 6. Aya kadar anne sütü ya da formül mama dışında hiçbir besini tüketmemesi gerekir. Zeytinyağı oldukça asidik bir yağdır ve bu nedenle bebeğe daha farklı sorunlar yaşatabilir. Bunun yerine bebek anne sütü alıyorsa annenin zeytinyağı tüketmesi daha faydalı olacaktır.

Hadi bak: Bebeklere Zeytinyağı Ne Zaman Verilir, Faydası Ne?

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: