Bebekleri sallayarak uyutmak zararlı mı?
Bebekleri sallayarak uykuya geçirmeye çalışmak, özellikle ülkemizde annelerimizin çok sık uyguladığı bir yöntem. Ancak bazen sallamaya karşı olan anneler bile zor durumda kalıp son çare olarak bebeği ayakta sallama yöntemini değerlendirebiliyorlar. Bu ayakta bebek sallamak yönteminin işe yaraması da ebeveynleri sallamaya itiyor.
Bebeklerin sallayarak uykuya geçmesi kesinlikle işe yarayan bir yöntem ama bebeklerin bu şekilde uyuması, bu yöntemin doğru olduğu anlamına gelmiyor. Bir kısım uzmanlar bu yöntemin zamana da yayılabilecek bazı sıkıntılar yarattığını söylüyorlar. Bakalım bebeği ayakta sallamanın zararları nelermiş?
- Öncelikle en sık dile getirilen konu, bebeğin sallanarak uyumaya alışması. Eğer bebeğini her defasında bu şekilde uyutursan onda bir alışkanlık geliştirebileceğin ve artık bebeğini sallanmadan uyuyamaz hale getireceğin düşünülüyor. Uzmanlar bu durumun çocuklar 5-6 yaşlarına kadar bile sürebildiğini söylüyorlar.
- Sallanma aslında bebeklerin uykusunu getirmiyor, buna bir çeşit hipnoz gibi bakabiliriz. Sallanma sırasında bebeğinin başı dönüyor, sersemliyor ve bir nevi bayılma hali ile uykuya geçiyor.
- Bebeği ayakta sallayarak uyutmak aynı zamanda “Sarsılmış Bebek Sendromu”na da yol açabiliyor. İlk aylarda bebeğinin beyni, kafatasına tam olarak yerleşmemiş olduğu için her sallanma hareketinde beyni kafatasına çarpar. Bu da beynin zedelenmesine ve hasar görmesine neden olur.
Bebeklerde Uyku Eğitimi Nasıl ve Ne Zaman Verilir?
Bebekleri ayakta sallamak doğru mu?
Yukarıda saydıklarımız bir kısım uzmanların görüşleri. Ancak bunun tersini, ayakta sallayarak uyutmanın çok da zararlı olmadığını savunanlar da var. Şimdi de bu cephenin görüşlerine göz atalım;
- Bebekler zaten anne karnında sürekli bir salınıma maruz kalırlar. Doğumla birlikte birdenbire hareketsizliğe maruz kalırlar ve bu, onlarda huzursuzluğa neden olabilir. Bu yüzden bebeğin minik minik sallanması onun sakinleşmesine ve güvende olduğuna hissetmesine yardımcı olur.
- Bu nedenle bebeği ayakta sallamak da dahil olmak üzere hafif sallamaların zararı olmaz. Bebeğe zarar veren başının sağa sola çarpması yani sarsılmasıdır. Bu yüzden hızlı olmaman ve sarsmamak kaydıyla yapacağın salınımlar aksine bebeğine iyi gelecektir.
- Yine aynı şekilde salıncak ve hamak gibi araçların kafaya darbe vermeyecek şekilde kullanılması da uygundur.
Yukarıda sana iki görüşü de sunduk. Bunları kendi fikirlerin ve doktorunun önerileri ile birleştirerek bebeğin için en uygun yöntemi kendin seçebilirsin.