Tortikollis nedir?
Bir diğer adıyla eğri boyun hastalığı, yenidoğan bebeklerde görülüyor. Özellikle doğumdan 1-2 ay görülmeye başlayan tortikollis, yenidoğan bebeklerin %20’sinde kalça çıkığı sorunu ile birlikte görülebiliyor. Zamanında teşhis edildiğinde yüksek oranda ameliyatsız tedavi edilebilen tortikollis, geç kalındığı ise cerrahi müdahaleler ile düzeltilebiliyor.
Tortikollis nedenleri nelerdir?
Eğri boyun hastalığının kas kaynaklı bir sorun olduğu düşünülüyor. Boynun 2 tarafında bulunan ve Sternocleidomastoid ismi verilen bu kasların birinin kısalığı ve gerginliği tortikollis sebebi. Ancak bu kasın neden kısa kaldığı tam olarak aydınlatılabilmiş değil. Bu duruma kas içerisinde meydana gelen bir kanamanın bağ dokusu (hematom) haline gelmesinin sebebiyet verdiği ve doğum esnasında yaşanan makattan geliş gibi bir travma ile tetiklendiği düşünülüyor. Ama bu düşünce tam olarak kanıtlanabilmiş değil.
En Sık Görülen Metabolik (Doğumsal) Hastalıklar
Tortikollis belirtileri nelerdir?
- Boynun 2 tarafındaki kaslar üzerinde şişlik,
- Bebeğin başının sorunlu tarafa doğru eğilmesi,
- Kafasını diğer tarafa çevirmeye çalışırken hareket kısıtlılığı,
- Bebeğin sürekli aynı tarafa doğru başını çevirerek yatması gibi belirtiler eğri boyun hastalığına işaret edebilir.
Tortikollis tedavisi nasıl yapılır?
Bu hastalığın tedavisinde hemen tortikollis ameliyatı denenmez. Eğer sorun hemen tespit edilmişse önce egzersiz ve fizik tedavi seçenekleri denenir. Bu tortikollis egzersizleri pasif egzersizlerdir, boyunu hareket ettirmeye dayalıdır ve anne bebeğin kafasını hareket ettirerek yapar. Bu egzersizler bebeğin 6. ayına kadar devam ettirilirse sorun neredeyse tamamen ortadan kalkar. Tabii bir fizyoterapist eşliğinde yapılırsa daha çabuk sonuç alınabilir.
Ayrıca tortikollis yastığı ismi verilen bir yastık ile yatırmanın da etkili olduğu düşünülüyor.
Eğer sorun geç teşhis edilirse ve tedavi edilmezse 4-5 yaşlarına doğru çocuğun başı köprücük kemiğine yapışıkmış gibi görünmeye başlar. Eğer tortikollis fizik tedavisi de yanıt vermezse bebek 12-15 aylık olduğu sıralarda ameliyat söz konusu olabilir. Tortikollis ameliyatı yapıldıktan sonra da bir süre alçı ya da korse kullanmak gerekebilir. Bu hastalık tedavi edilmediği takdirde çocuğun ilerleyen yaşlarında yüzünde ciddi bir asimetrik görüntü oluşur. Bu bozukluk ve omurgalarında da eğrilik meydana gelebilir. Bunlar hem sosyal hem de fiziksel olarak ciddi sorunlar yaratabilir. Bu nedenle eğer tortikollis teşhisi yapılmışsa bebeğinin tedavisini aksatmaman çok önemli.