Nöral Tüp Defekti Nedir? Nasıl Önlenir?

Nöral Tüp Defekti Nedir? Nasıl Önlenir?

Bazı bebeklerin beyin ve omurilik gelişimleri sırasında nöral tüp defekti (NTD) denilen kusurlar ortaya çıkabiliyor. Bebek için hayati önem taşıyan nöral tüp defektleri neden oluyor, hamileliğin kaçıncı haftasında teşhis ediliyor ve nasıl önlenebiliyor? Hadi, senin için hazırladığımız detaylı rehberimize geçelim.

Nöral tüp defekti nedir?

Beyin dokusundan başlayıp omurga boyunca uzanan yapıya nöral tüp deniyor. Nöral tüp defekti (NTD) ise bazı bebeklerin beyin ve omurilik gelişimleri sırasında ortaya çıkan anormallikleri ifade ediyor. En sık görülen nöral tüp defektleri anensefali ve spina bifidadır.

Nöral tüp defekti neden olur?

Nöral tüp defekti nedenleri

Beyin dokusundan başlayıp omurga boyunca uzanan yapının herhangi bir bölgesinin, embriyonun döllenmesinden sonraki gelişim aşamasında açık kalması nöral tüp defektine sebep oluyor. Bu kusurlar sonucunda bebeklerin vücutlarının bazı bölümlerinde şekil ya da işlev bozuklukları ortaya çıkabiliyor. Ancak buna neden olan etmen tam olarak bilinmiyor.

Nöral tüp defektlerinin bazı genetik ve çevresel faktörlerin etkisiyle meydana geldiğini düşünülüyor. Bu kusurların olasılığını artıran bazı nedenler ve riskli gruplar şunlar;

  • Anne adayında insülin kaynaklı şeker hastalığının bulunması (Tip1),
  • Annenin daha önce nöral tüp defektiyle doğan bir bebeği olması,
  • Yetersiz beslenme ve vücutta folik asit eksikliği,
  • Obezite tanısı koyulmuş anne adayları,
  • Sodyum valproat ya da valproik asit içeren antiepileptik ilaçlar kullanmak,
  • Sauna ve hamam gibi yerlerde yüksek ısıya maruz kalmak ya da yüksek ateşli bir durum yaşamak.

Nöral tüp defekti değeri kaç olmalı?

Nöral tüp defekti değerleri, aslında yapılan tarama testlerindeki hormon değerleriyle ilgili. Üçlü ve dörtlü tarama testlerinde AFP hormonunun yüksek olması nöral tüp defekti riskini artırırken, hCG hormonunun yüksek olması da Down Sendromu ve Trizomi 18 için riski artırıyor.

Üçlü Tarama Testi Nedir, Neden Yaptırman Gerekir?

Nöral tüp defekti ne zaman oluşur?

Nöral tüp defekti kaçıncı haftada belli olur, söyleyelim. Nöral tüp defekti teşhisi hamileliğin 12. haftasında yapılan ultrason taramasında ya da çok daha yüksek bir olasılıkla gebeliğin 19-20. haftaları arasında yapılan anomali taraması ile koyuluyor.

Bu anomali taraması sana bebeğinle ilgili herhangi bir fiziksel sorun olup olmadığını tanımlamak için yapılıyor. Eğer bir sorun varsa bu genellikle nöral tüp defekti hastalıklarının en yaygın görülenlerinden olan spina bifida oluyor.

Nöral tüp defekti hangi vitamin ile ilişkilendirilir?

Nöral tüp defekti folik asit

Nöral tüp defekti folik asit ve B12 vitamini eksikliğinde görülüyor. Özellikle gebeliğin ilk 3 ayındaki düşük folik asit seviyeleri nöral tüp defekti gelişme riskini artırıyor. Bu nedenle hamilelik planlayan anne adaylarının 3 ay önceden folik asit takviyesi kullanmaya başlaması gerekiyor.

Dikkat dikkat: Hamilelikte Alınması Gereken Vitamin ve Mineraller

Nöral tüp ne zaman kapanır?

Normalde nöral tüpün kapanması hem baş hem de kuyruk yönüne doğru aynı anda beş değişik yerde düzensiz olarak gerçekleşiyor. Tüpün baş bölgesindeki açıklık fertilizasyonun 25. günde, kuyruk ucundaki açıklık ise 27. günde kapanıyor.

Nöral tüp defekti tedavisi nasıl yapılır?

Çoğunlukla genetik faktörler nedeniyle ortaya çıkan nöral tüp defekti çeşitleri için kesin bir tedavi yöntemi yok. Bu nedenle hastalıktan korunmak çok daha büyük önem arz ediyor. Ancak bu sorunların gelişiminde etkisi olan folik asit eksikliğini ortadan kaldırmak ve B12 vitamini desteği almak çok önemli.

Nöral tüp defekti nasıl önlenir?

Nöral tüp defektini önlemek için gebelikten en az bir ay önce ve gebeliğin ilk 3 ayında folik asit alımının arttırılmasıyla yaklaşık 3 nöral tüp defektinin 2’si önlenebiliyor.

Gelişmekte olan embriyonun ilk günlerinde, özellikle 3. ve 4. haftalarda nöral tüp defektlerinin ortaya çıktığı dönemde yeterli folat seviyesini taşımak çok önemli. Folat bakımından zengin gıdaları tüketerek ya da folik asit takviyesi alarak folat alımını arttırabilirsin. Yeşil yapraklı sebzeler, turunçgiller ve baklagiller bu bakımdan sık sık tüketebileceğin gıdalardan.

Eğer hamile kalmaya çalışıyorsan her gün 400 mikrogram folik asit içeren bir vitamin takviyesi almalısın. Nöral tüp defekti için yüksek risk altındaysan her gün 4000 mikrogram folik asit almanda fayda var.

Bu da ilgini çekebilir: Serebral Palsi (Beyin Felci) Nedir, Tedavisi Var mı?

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma